​România are depozitele de gaze pline, însă acest lucru nu înseamnă nici prețuri mai mici, nici că vom putea trece iarna fără importuri. Aceasta deoarece capacitatea de a extrage gaze din aceste depozite este limitată. Și la nivel european depozitele sunt pline, însă specialiștii avertizează că prețurile depind mai degrabă de temperaturile de afară, iar în cazul unei ierni geroase stocurile s-ar putea dovedi insuficiente.

​Bulgaria, aprovizionare cu gazeFoto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

"Vreau să vă spun că pe 9 octombrie aveam depozitele pline în proporţie de 99,72%, 2,861 miliarde metri cubi. O cantitate de gaze naturale care cu siguranţă ne asigură confortul pentru a declara public că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, retorică pe care am auzit-o în fiecare debut de iarnă: "vom rămâne în frig, nu vom avea gaze". România este pregătită să traverseze cu bine această iarnă", spunea, ieri, George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință de specialitate.

Datele Transgaz arată că, astăzi, România avea în depozite 3,17 miliarde de metri cubi.

Desigur, este bine că avem stocuri pentru iarnă, însă acest lucru nu înseamnă că vom fi independenți de importuri, mai ales în zilele foarte geroase sau dacă vor fi perioade prelungite de ger, cu consum ridicat.

Aceasta deoarece capacitatea de a extrage gaze din depozite este limitată.

Într-o zi normală de iarnă, în România consumul este în jur de 50-55 de milioane de metri cubi, însă, într-o zi geroasă, se pot depăși 70 de milioane de metri cubi, cum au fost cazuri în trecut.

Producția internă de gaze poate ajunge la 20-25 de milioane de metri cubi. Din depozite se pot extrage 30-32 de milioane de metri cubi la începutul iernii, când depozitele sunt pline, dar pe măsură ce acestea se golesc scade și volumul care poate fi extras.

Astfel că spre finalul iernii, se mai pot scoate abia 20 de milioane de metri cubi pe zi din depozite și atunci sistemul este cel mai vulnerabil.

Prin urmare, nu vom putea trece iarna fără importuri.

Până la războiul din Ucraina, singura sursă de import a României era Federația Rusă.

Anul trecut, Romgaz a semnat un contract cu SOCAR, compania de petrol și gaze din Azerbaidjan, pentru importuri de gaze în România, iar OMV Petrom importă din Turcia începând cu 1 octombrie.

Prețul gazelor va depinde de temperaturile din timpul iernii

În toată Europa, de altfel, depozitele de gaze sunt pline, targetul de 90% pentru noiembrie fiind depășit încă din august.

Anunțul privind atingerea țintei, coboborat cu vremea călduroasă de la începutul toamnei, a dus la scăderea prețului pentru scurt timp la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se formează prețurile de referință pentru piața europeană.

Însă trendul de scădere nu a continuat și, pe măsură ce ne apropiem de iarnă, prețurile au revenit pe creștere, fiind acum în jur de 50 de euro pe MWh.

Chiar dacă această cotație este mult sub recordul din august anul trecut, de 320 de euro, totuși este peste prețul dinainte de războiul din Ucraina, când un MWh de gaze costa 20 de euro.

"Faptul că depozitele de gaze din Europa sunt aproape pline mai devreme decât este normal, de obicei ating acest nivel abia în octombrie, nu înseamnă neapărat, din păcate, că prețurile vor continua să scadă. Aceste stocuri s-ar putea dovedi insuficiente dacă iarna este foarte geroasă pentru un timp îndelungat, ceea ce crește riscul pentru prețul gazelor", a afirmat Tom Marzec-Manser, analist-șef la ICIS, citat de publicația Energypress.

El a averizat că traderii de mărfuri rămân îngrijorați cu privire la oferta de gaze din piață.