Statul român are dreptul să folosească toate pârghiile pentru a intra în Schengen, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, întrebat de jurnaliști dacă i se pare o strategie bună ca România să amenințe cu blocarea gazelor din Marea Neagră pentru a forța intrarea în Schengen. "Sunt convins că OMV Petrom are un cuvânt de spus în fața guvernului austriac", spune ministrul.

Platformă petrolieră offshoreFoto: OMV Petrom

"Ca român, mă simt neîndreptățit de decizia Austriei. Mă doare sufletul când trec prin vamă și suntem singurii care stau la cozi. Există și un impact economic semnificativ, nu știu dacă e 2% din PIB, dar oricum este un impact economic major, pentru că peste 70% dintre exporturile României merg peste granița de vest. Este ca o taxă asupra economiei românești", a arătat Burduja, ieri, într-o conferință de presă.

"Ca ministru al Energiei, mi-aș dori să văd în ianuarie 2027 primele molecule de gaz din Neptun Deep în sistemul energetic național", a adăugat el.

În acest moment, proiectul Neptul Deep este în grafic.

"Statul român, Guvernul României, are tot dreptul să utilizeze toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a face dreptate, nu este vorba doar de un interes strategic al României, ci de regulile clubului care se numește Uniunea Europeană. Și dacă noi le respectăm, și alte state membre mai vechi decât noi ar trebui să le respecte, indiferent de solicitările pe care le fac unii sau alții", a completat Burduja.

De asemenea, întrebat dacă acest scandal ar putea întârzia proiectul de gaze Neptun Deep, el a răspuns: "Decizia de investiții s-a luat după ce Austria și-a exprimat dreptul de veto și s-a luat în contextul în care OMV Petrom cunoștea foarte bine nemulțumirea României. Sunt convins că la nivelul statului austriac va fi ascultată și vocea acestei companii, un important contributor la bugetul Austriei".