Sistemul centralizat de încălzire din București este ineficient, la nivelul anilor 1960-1980, și doar încălzirea globală ne-a salvat de frig în ultimii 5-6 ani, afirmă Claudiu Crețu, directorul general al Electrocentrale București (Elcen). Compania face studii pentru a vedea dacă poate folosi apa geotermală din subsolul Capitalei pentru încălzirea oamenilor.

Electrocentrale BucurestiFoto: ELCEN

"Acest sistem a fost lăsat în degradare 10-15 ani. Avem două CET-uri din anii `60 și unul din anii `80. Evident că nu putem vorbi de eficiență la asemenea instalații", a afirmat Crețu, în cadrul conferinței "A doua iarnă de război în energie", organizată de Profit.ro.

"Pot spune cu toată responsabilitatea și cu toată siguranța că încălzirea globală ne-a salvat în ultimii 5-6 ani. Ultima iarnă adevărată în București a fost prin 2012. De atunci n-am prea văzut zăpadă. Iarna trecută, prima ninsoare a fost pe 1 martie", a mai spus oficialul Elcen.

Compania este pregătită de începerea sezonului rece, însă, având în vedere temperaturile foarte ridicate de afară, consumatorii ar putea primi căldură după 1 noiembrie.

Elcen ar putea utiliza energia geotermală pentru încălzirea bucureștenilor

Elcen vrea să depună proiecte pentru a obține bani de investiții din Fondul de Modernizare, după ieșirea, în acest an, din insolvență.

"Ne gândim la posibilitatea de a integra energia geotermală. Nu avem 100 de grade, ca în alte părți, dar sunt rezerve la 40-50 de grade, cea ce poate fi un aport destul de bun în viitor. Deci ne interesează investițiile în geotermal și în stocarea de energie", a completat Crețu.

Este pentru prima dată când Elcen are astfel de planuri.

"Utilizând energia geotermală din subsolul Capitalei, vom putea reduce costurile cu gazele", a arătat Crețu.