Distribuitorii racordează în medie un număr de 191 de prosumatori pe zi. Însă nu pot dezvolta rețeaua pentru a prelua mai mulți, întrucât planurile lor de investiții au fost aprobate de ANRE și nu pot fi modificate. În plus, racordările gratuite promise în trecut de autorități dau peste cap toate planurile companiilor.

Instalare panouri solareFoto: Jesada Wongsa / Dreamstime.com

"Prosumatorii sunt vedeta anului, în sensul bun. Există mai multe explicații: prețul mare la energie, beneficiile legislative, granturile, toate au dus la acest val, ceea ce este foarte bine. Distribuitorii racordează în medie un număr de 191 de prosumatori pe zi, în ultimele luni", a spus Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), în cadrul unei conferințe de profil, organizată ieri de Profit.ro.

Ea spune că distribuitorii ar trebui să fie lăsați să își aleagă modul în care investesc, în funcție de politicile din piață.

"Dacă vedem o încurajare pe zona de prosumatori, să fim lăsați în planurile de investiții să stabilim ce avem de făcut. În planificarea investițiilor, stabilită de ANRE, conform metodologiei existente, să știți că există foarte multe restricții. Nu ar fi o problemă dacă aceste planuri ar fi integrate cu cele din zona de producție a energiei", a mai spus Dărăban.

"Racordarea gratuită la rețea: o prostie. Nimic nu e gratis"

Prosumatorii sunt o categorie nouă de participanți la piață. Ei trebuie chemați la discuții, pentru a fi la curent cu ceea ce spune legea.

"Și ei au întrebări legate de racordare și cum funcționează, există foarte multe interpretări. Aud de multe ori că "eu am pus în sistem". Păi nu prea poți să pui în sistem așa cum vrei tu, necontrolat, ca la magazin, să pui în pungă cât vrei. Există niște standarde ale sistemului. De exemplu când este exces într-un anumit moment, prosumatorii sunt întrerupți de către sistem", a adăugat Daraban.

Ea a amintit că regulamentul de racordare la rețea a fost modificat de 17 ori în ultimii doi ani.

"S-a introdus acest concept fals de racordare gratuită, care este total păgubos. Este un concept care a pus activitatea de distribuție la mare încercare pentru o perioadă de timp. Primul venit, primul servit, fără niciun calcul. Să ne înțelegem: nu există gratis. Dacă racordăm pe cineva gratis, costul respectiv se socializează și se împarte ulterior către toți clienții.

Acum vedem tot felul de inițiative, una mai păguboasă decât alta, pe marginea acestui concept de racordare gratuită, care este o prostie, nu face decât să intervină în planul de investiții și să dea peste cap toate lucrările", susține reprezentanta industriei.

Foto: Dreamstime