Guvernul va putea deconta cu întârziere facturile emise de furnizorii de energie și gaze, plățile urmând să fie făcute în funcție de banii disponibili în Fondul de Tranziție Energetică (unde se strâng banii din suprataxarea companiilor din energie). Prevederea apare într-un proiect de ordonanță de urgență intitulat "pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de Convergență și pentru modificarea unor acte normative", obținut de HotNews.ro.

Prețul energiei electrice, prea ridicatFoto: Animaflora | Dreamstime.com

Ce prevede proiectul de OUG, printre altele:

"Articolul 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023 se modifică după cum urmează:

1. La alineatul (10), literele a) și b) vor avea următorul cuprins:

”a) 40% din valoarea solicitată în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare conform prevederilor alin. (5), în limita sumelor disponibile în Fondul de Tranziție Energetică;

b) diferența de plată dintre valoarea determinată conform prevederilor art. 8 alin. (1) și valoarea prevăzută la lit. a), în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii valorilor aferente compensărilor, conform anexei nr. 4, în limita sumelor disponibile în Fondul de Tranziție Energetică;”

2. Alineatul (12) va avea următorul cuprins:

” (12) Sumele aferente compensațiilor acordate potrivit art. 7 alin. (1) se asigură prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și bugetul Ministerului Energiei din Fondul de Tranziție Energetică".

Nota de fundamentare precizează: "Se propune modificarea prevederilor art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, în sensul clarificării faptului că plata sumelor se realizează în limita disponibilului din Fondul de Tranziție Energetică".

Până acum, în OUG 27/2022 se prevedea că plățile se fac din bugetul Ministerului Energiei și al Ministerului Muncii.

În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea că ministerul pe care îl conduce are restanțe de 1,25 miliarde de lei către furnizorii de energie și gaze și va cere la rectificarea bugetară care ar fi urmat să aibă loc în această toamnă peste 3 miliarde de lei.

Până acum, statul a cheltuit 20 de miliarde de lei cu decontarea facturilor, însă bugetul de stat a câștigat mai mult decât atât din suprataxarea sectorului energetic, a susținut ministrul, într-o conferință de presă.

Citiți aici care a fost replica dată de Burduja colegului său de la Finanțe, Marcel Boloș.

"Taxele din suprataxarea sectorului energetic acoperă îndestulător cheltuielile statului cu decontarea", a spus Burduja.

Ministerul Energiei: Este o propunere a colegilor de la Finanțe, care va fi discutată în Guvern

"Nu este o inițiativă a Ministerului Energiei, ci o propunere a colegilor de la Ministerul Finanțelor, dar pe care, fiind în faza de propunere, o vom discuta în Guvern pentru a adopta cea mai corectă soluție. Ministerul Energiei susține permanent necesitatea efectuării plăților sumelor datorate companiilor de furnizare, pentru a asigura premisele stabilității și dezvoltării întregului sistem energetic național", a transmis Ministerul Energiei, la solicitarea HotNews.ro

Având în vedere această propunere, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a inițiat și va avea săptămâna aceasta o întâlnire de lucru cu ministrul Marcel Boloș, pentru a identifica sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor consumatorilor casnici și non-casnici.

"Astfel, cum s-a întâmplat și în luna august (a se vedea Ordonanța de Guvern nr. 30 din 10 august 2023), Ministerul Energiei a identificat soluții și în urma unei acțiuni comune derulate împreună cu Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, au fost găsite sumele necesare pentru continuarea decontării sumelor datorate către furnizorii de energie electrica și gaze naturale, sume care în mod normal ar fi trebuit sa fie plătite de către consumatorii finali, dar pentru care Guvernul, prin eforturile sale, continuă sa intervină ca populația sa nu resimtă evoluțiile prețurilor energiei electrice și ale gazelor naturale.

La fel și de această dată vom face tot posibilul pentru a identifica soluții împreună cu colegii noștri de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii, soluții pe care le vom discuta în cadrul Guvernului", se mai arată în răspunsul instituției.

Foto: Dreamstime