Parteneriatul dintre România și SUA, pentru construcția primei centrale nucleare cu mini-reactoare modulare, de tip SMR, din Europa (și din lume, dacă românii reușesc să se țină de ambițiosul calendar pe care și l-au propus, până în 2027-2028), a făcut primul mare pas concret. A fost selectată locația unde centrala cu tehnologie SMR (small modular reactors) a companiei americane NuScale Power urmează să fie construită: Doicești, județul Dâmbovița.

O parte din infrastructura termocentralei de la Doicești a fost demolatăFoto: Ceed Machinary

Se va folosi ce a mai rămas din infrastructura fostei termocentrale pe cărbuni, situată la o aruncătură de băț de Târgoviște și care e deținută acum de Nova Power&Gas, companie controlată de frații clujeni Simion și Teofil Mureșan, vechi oameni de afaceri în domeniul energiei și infrastructurii energetice, cu un trecut tumultuos într-ale legăturilor de afaceri.

Oficialii români speră să aibă gata centrala cu 6 mini-reactoare nucleare modulare de 462 MW chiar mai devreme decât preconizează americanii că o termină pe prima de acest fel din lume, la ei acasă, în Idaho: înainte de 2028, pentru a se sincroniza cu preconizata scoatere din funcțiune a reactorului 1 de la Cernavodă, în 2027.

Este un calendar extrem de ambițios și de agresiv, după cum a arătat Panorama în această analiză extinsă. Nu doar pentru că această tehnologie nu este încă implementată nicăieri în lume, ci mai ales din cauza costurilor imense pe care le presupune, ca orice tehnologie nouă.

Citește integral pe Panorama.ro