​În povestea despre facturile plafonate pe care statul nu are bani să le deconteze a mai apărut un personaj: băncile. Mai exact, Ministerul Energiei și-ar dori ca băncile să plătească datoria statului către companii. Problema este că băncile au deja expuneri foarte mari pe sectorul energetic, întrucât au împrumutat masiv furnizorii de utilități până acum.

bani-euroFoto: Dreamstime

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a inițiat astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiilor de furnizare a energiei electrice și gazelor și ai instituțiilor bancare implicate în schema de furnizare a energiei, pentru a identifica soluții referitoare la schema de plafonare – compensare a prețurilor facturilor la energie, a anunțat ministerul într-un comunicat.

"Prin întâlnirea de lucru de astăzi, Ministerul Energiei facilitează un cadru de parteneriat între companiile de furnizare și instituțiile financiar-bancare pentru a facilita accesarea finanțărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenții tripartite. Este nevoie de astfel de soluții inovatoare pentru a putea asigura funcționarea în condiții optime a întregului sector energetic românesc", explică reprezentanții ministerului.

Practic, băncile ar urma să plătească datoria statului către furnizori, urmând să-și recupereze ulterior banii.

Soluția ar fi avantajoasă și pentru companiile de utilități, care nu mai au lichidități și ar câștiga timp, în condițiile în care statul întârzie decontarea facturilor.

Furnizorii spun că statul are restanțe de 1,3 miliarde de lei pentru decontarea facturilor, iar până la finele anului va fi nevoie de alte câteva miliarde pentru a acoperi toate plățile.

Rămâne însă de văzut cum vor primi băncile această propunere, în condițiile în care ele deja au împrumutat masiv sectorul energetic în ultimii ani.

Sursa foto: Dreamstime