​Două companii israeliene au construit, în comuna Rătești din județul Argeș, cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei, în urma unei investiții de 102 milioane de euro. Deși parcul este inaugurat într-o perioadă în care energia regenerabilă nu primește niciun fel de subvenție, investitorii spun că este profitabil. „România are un potențial imens și va fi un boom în acest sector în următorii ani. Cine are acum bani investește în energie solară”, spune Favi Stelian, manager partner Nofar Energy, unul dintre investitori.

Panouri fotovoltaiceFoto: AGERPRES

Construit pe un teren de 170 de hectare, parcul fotovoltaic de la Rătești este vizibil de pe autostrada A1, pe dreapta cum mergi spre Pitești. La capacitatea de 115 MW, cu 135.000 de panouri, este cel mai mare parc fotovoltaic din România, dar și din Europa de Sud-Est. Momentan, pentru că există proiecte în piață care vor doborî în scurt timp acest record.

„Va fi un boom pe această piață, începând cu 2024-2025. Cine are bani acum îi investește în energie solară”, spune Stelian.

Este de fapt al doilea boom în sectorul energiei regenerabile, după cel din 2010-2012, când investitorii din energia verde au primit subvenții masive. După ce au fost sistate subvențiile pentru proiectele noi, s-au oprit și investițiile.

În această perioadă, însă, autoritățile din România se pregătesc să introducă din nou o schemă de sprijin: contractele pentru diferență.

„Proiectul nostru este profitabil și fără subvenții pentru că este unul foarte mare”, a răspuns Stelian jurnaliștilor care l-au întrebat de ce ar mai fi nevoie de schemă de sprijin, dacă treaba merge și fără.

„Dar sunt și proiecte mai mici, de 10-15-20 MW, care nu se pot dezvolta fără subvenții, iar România nu-și va putea atinge ținta de energie regenerabilă fără aceste proiecte mici”, a completat el.

România va avea nevoie de parcuri fotovoltaice de 11 GW în 2030 pentru a-și atinge țintele de energie regenerabilă, față de 2,5 GW în prezent, deci mai este un drum lung de parcurs, spune, la rândul său, Andrei Manea, președintele Asociației Române pentru Energie Fotovoltaică.

„Estimăm că în 2030 vor lucra în acest sector 45.000 de oameni. Este foarte important să îi atragem, să îi instruim. Mesaajul nostru este că nu mai suntem o tehnologie nouă, ca acum 10-12 ani când se montau primele panouri și oamenii se întrebau: oare o să ia foc, ce fac iarna, ce e cu iarba dintre ele?”, a mai arătat Manea.