Facturile la electricitate și gaze ale românilor sunt plafonate până în 31 martie 2025, însă trebuie să ne pregătim foarte bine pentru momentul revenirii la piața liberă, astfel încât consumatorii să nu simtă un șoc, spune președintele ANRE. Cum decizia este una politică, autoritățile vor fi puse anul viitor, an electoral, să aleagă între două situații: fie să vorbească deschis despre piața liberă și să pregătească oamenii pentru scumpiri, fie să tacă și să lase consumatorii să fie luați prin surprindere.

Plata facturilorFoto: shaw.af.mil

„Renunțarea la schema de sprijin trebuie făcută într-un mod în care să nu producă șocuri în piață. Când s-a implementat schema de sprijin, am văzut mai multe ordonanțe de urgență, pentru că lucrurile s-au completat din mers, peste șapte ordonanțe care au venit succesiv pentru a implementa schema de sprijim. Evident că procesul de ieșire din schemă trebuie să fie unul care să nu producă șocuri în piață. Este foarte important ca în perioada dinainte să avem discuții cu participanții la piață pentru ca - foarte important - consumatorii să nu resimtă niciun fel de șoc”, a declarat George Niculescu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, într-o conferință de profil organizată de DC News.

Aceste discuții trebuie să fie derulate la nivelul întregii piețe: minister, reglementator, parlament, comisii, producători, furnizori, distribuitori.

„Evident că nu este o misiune simplă, de aceea cred că putem genera acest gen de discuții anul viitor. Nu mai vorbim de siguranța în aprovizionare, nu ne mai facem griji pentru asta, am primit asigurări de la minister că la iarnă nu vom avea probleme. Narativul tinde să se întoarcă spre piață, spre preț, vorbim de revenirea la o piață care să nu mai conțină preț reglementat. Nu-și dorește nimeni ca consumatorii casnici să aibă în facturi prețuri mari după expirarea ordonanței”, a completat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, contexul este unul în care România își majorează capacitatea de producție.

„În primele nouă luni ale anului, exportul de energie a crescut cu 63%. Vedem că ne îndreptăm spre creșterea capacității de producție, vedem asta prin numărul de autorizații de înființare pe care le emitem. Doar săptămâna trecută am aprobat capacități de 130 MW, deci lucrurile se mișcă pe partea de producție”, a mai spus Niculescu.