Modificările aduse recent Legii energiei în Parlament, prin care prosumatorii primesc mai multe beneficii, încalcă Regulamentul european 943/2019. Este vorba despre prevederea din lege potrivit căreia nu vor plăti dezechilibre prosumatorii cu capacități de până la 900 kW. Regulamentul european prevede că acest lucru este posibil doar pentru cei până în 400 kW. Ministerul Energiei și ANRE deja se gândesc cum să rezolve situația. Legea este pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Instalarea unor panouri solareFoto: Shutterstock

Toți participanții la piață sunt responsabili pentru dezechilibrele pe care le cauzează în sistem, spune articolul 5 al Regulamentului Parlamentului European 943/2019 privind piața internă de energie electrică.

„Fiecare parte responsabilă cu echilibrarea poartă răspunderea financiară pentru dezechilibrele sale și depune eforturi pentru a fi echilibrată sau contribuie la echilibrarea sistemului electroenergetic”, spune documentul menționat.

Mai departe, același articol precizează, la alineatul 2, că statele membre pot prevedea derogări de la responsabilitatea în materie de echilibrare numai în ceea ce privește instalațiile de producere a energiei electrice care utilizează surse regenerabile de energie cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 400 kW.

În urmă cu două săptămâni, în Parlament a fost votată o lege care încalcă această prevedere:

„La articolul 21, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: (3) Responsabilitatea în materie de echilibrare nu se aplică prosumatorilor cu o putere instalată de producere a energiei electrice mai mică de 900 kW. Responsabilitatea în materie de echilibrare revine furnizorului acestora, conform reglementărilor ANRE”.

O instalație fotovoltaică de 900 de kW este mult mai mare decât cea necesară unui consumator casnic pentru consumul propriu și poate fi suficientă chiar și pentru o fabrică. Spre comparație, pentru o casă se pretează o instalație, în medie, între 3 și 15 kW (15 kW înseamnă aproximativ 80 de metri pătrați de panouri).

Ministerul Energiei și ANRE se gândesc cum să rezolve situația

Articolul din lege care le conferă aceste beneficii celor cu instalații de 900 kW a fost introdusă printr-un amendament votat în comisiile economice în aceeași zi în care a fost și votul final în plenul Camerei Deputaților (14 noiembrie).

Amendamentul este semnat de Alfred Simonis, deputat PSD, și de Șandor Bende, deputat UDMR, fără a fi însoțit de vreo motivare.

„ANRE a transmis în Parlament observațiile sale privind această lege, însă pe forma inițială”, a arătat Viorel Alicuș, director în cadrul instituției.

ANRE trebuie acum să elaboreze normele de aplicare a acestei legi și analizează cum poate fi modificat actul normativ astfel încât să nu distorsioneze piața, nici financiar, nici tehnic.

„Ministerul Energiei, în consultare cu ANRE, poate interveni cu o inițiativă legislativă pentru a modifica această lege. Așteptăm de la ANRE să vedem care este dimensiunea problemei”, a arătat, la rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a mai spus că, deja, la nivelul Dispeceratului Energetic Național, prosumatorii realizează dezechilibre care pot fi cu greu gestionate, iar prosumatorii corecți, adică persoanele fizice care și-au instalat panouri pentru consum propriu, suferă de pe urma celor mari, care fac din asta o afacere.

Legea se află spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

În România, în acest moment, sunt aproximativ 100.000 de prosumatori, cu o capacitate instalată de aproape 1.300 de MW (aproape cât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, care au împreună 1.400 de MW.)

Citiți și: Cadou otrăvit pentru prosumatori: cum se pot întoarce împotriva lor beneficiile primite prin lege