Românii care doresc să-și monteze panouri fotovoltaice pe acoperișuri cu sprijin din partea statului vor primi doar 10.000 de lei fiecare, față de 20.000 de lei, cum era până acum. Informația apare în proiectul Ordonanței Trenuleț, lansată astăzi în dezbatere publică.

Instalare panouri solareFoto: Jesada Wongsa / Dreamstime.com

„În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/solicitant”, spune textul proiectului de act normativ.

Suma reprezintă jumătate față de ceea ce primiseră până acum prosumatorii prin programul Casa Verde fotovoltaice.

Prosumatorilor li se promiseseră și bani pentru baterii

Diminuarea sumei per solicitant este o surpriză și vine în contradicție cu declarațiile recente ale autorităților, care au anunțat că prin programul Casa Verde se vor da subvenții nu doar pentru panouri fotovoltaice, ci și pentru baterii de stocare.

În acest fel, prosumatorii ar fi putut consuma și seara electricitatea produsă de propriile panouri, chiar dacă nu sunt acasă în timpul zilei, după cum afirma Gabriel Andronache, vicepreședinte al ANRE, la finalul lunii noiembrie.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a convenit cu omologul său de la Mediu, Mircea Fechet, ca următorul program Casa Verde să includă și fonduri pentru achiziția de baterii de stocare a energiei fotovoltaice.

„Stocarea în baterii este scumpă și fără un sprijin nu rentează pentru prosumatori”, a arătat Burduja.

Sursa foto: Dreamstime