Proiectul de buget pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare destinată schemelor de sprijin pentru consumatorii de energie. Dacă statul menține plafonarea facturilor fără a avea un buget în acest sens, există riscul unui colaps în sistemul energetic național, avertizează reprezentanții Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Prețul energiei electrice, prea ridicatFoto: Animaflora | Dreamstime.com

În proiectul de buget pentru anul viitor, la Fondul de Tranziție - unde ar trebui să fie prevăzute fondurile alocate pentru decontarea facturilor - figurează suma de 0 lei.

ACUE solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie.

„În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare”, spun oficialii Federației.

Există riscul falimentului unor furnizori

„Bugetul de stat pentru 2024 trebuie să includă sursele de finanțare pentru schemele de plafonare a prețului energiei în anul 2024 și pentru plățile restante din 2023. Ministerul Finanțelor Publice a ales să ignore problema existentă și riscul real al unei situații extrem de periculoase pentru toți cetățenii României - imposibilitatea de fi alimentați cu energie”, subliniază Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE, Federația care reunește o parte dintre cei mai mari furnizori de energie din România.

În momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare.

În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.

„Ignoranța demonstrată prin proiecția de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii de energie din România. Riscul intrării în insolvență al furnizorilor de energie este unul major și va afecta tot sectorul energetic.

În numele clienților din portofoliile membrilor noștri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic național fiind cât se poate de real”, a mai arătat Daniela Dăraban.

Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene, au mai susținut companiile.

Sursa foto: Dreamstime