​În luna aprilie, de 1 Mai și de Paști, pe bursa de energie au fost foarte multe intervale orare cu prețuri negative, adică producătorii au plătit să le fie preluată energia, invers față de cum este normal. Specialiștii atrag însă atenția că această situație nu vine cu vești bune pentru consumatori, întrucât este vorba de un dezechilibru în sistemul energetic greu de gestionat. Adică, deși energia ca marfă este ieftină sau gratis, dezechilibrele create în piață de această situație ne costă mai mult.

Panouri fotovoltaice și turbine eolieneFoto: Airubon | Dreamstime.com

Intervale cu prețuri negative pe bursa de energie am avut în aproape toate weekend-urile din luna aprilie, cu excepția unuia ploios, au continuat și pe data de 1 Mai, care a picat într-o zi de miercuri, precum și de Paști.

Acest lucru s-a mai întâmplat în trecut în țara noastră, dar foarte rar. În această primăvară, însă, prețurile negative au doborât record după record, iar consumul înregistrat de energie a fost și el cel mai mic din istorie.

Vorbim de consum înregistrat pentru că există și unul necontorizat, adică cel al prosumatorilor, care depășesc capacitatea instalată de 1.500 de MW (mai mult decât cele două rectoare nucleare de la Cernavodă, pentru comparație).

„A vinde pe minus nu este o știre bună pentru niciun investitor”

Dana Dărăban, director executiv la ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor din Energie) spune că reducerea consumului pe care o vedem la nivel național nu vine neapărat din măsurile de eficiență, ci, din nefericire, din reducerea activității economice.

„Știrile cu prețuri negative la energie, deși par pozitive, nu sunt știri pozitive. Pentru că a produce să vinzi pe minus nu este o știre pozitivă pentru niciun investitor, iar noi, ca să asigurăm prețuri competitive pentru clienți, avem nevoie de o ofertă cât mai mare de producție”, a spus ea, într-o conferință care a avut loc acum două săptămâni.

Dărăban a explicat că prețurile negative apar în acele momente din zi când producția este foarte mare și consumul foarte mic, iar curba de producție și cea de consum nu se întâlnesc.

„Toți producătorii și prosumatorii produc în același moment la un anumit interval orar, când consumul este mult mai mic. Repet, nu este o știre bună, pentru că se creează pentru gestionarea sistemului energetic românesc câteva probleme care implică alte costuri și pe care le plătesc tot consumatorii.

Stocarea, despre care se vorbește tot mai mult în ultima vreme, va rezolva această problemă, pentru că vei înmagazina ce produci și vei consuma când ajungi acasă energia stocată. În momentul de față, stocarea este într-adevăr mai scumpă, dar, așa cum am văzut la alte tehnologii, aceste costuri se vor reduce și oricum este mult mai rentabil”.

În opinia sa, programele de granturi pentru panourile fotovoltaice ar trebui să conțină și componente de stocare, pentru ca problema să nu devină și mai mare.

Chisăliță: O să avem mai multe situații cu prețuri negative la energie

„O să avem mai multe astfel de situații, pentru că suntem abia la începutul sezonului cald și va continua acest trend de scădere a consumului de energie”, a afirmat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la mijlocul lunii aprilie.

Și el susține că o astfel de situație nu este în avantajul nostru, ci în dezavantajul nostru ca și consumatori:

„Aceasta deoarece că energia cu prețuri negative sau aproape de zero înseamnă să oprești anumite capacități de producție. Oprirea capacităților înseamnă un număr mai mic de ore de funcționare, ceea ce înseamnă costuri mai mari, iar costurile mai mari aduc prețuri mai mari”.

Cum putem profita totuși de aceste situații?

„Lucrurile sunt foarte simple. Haideți să stocăm această energie din orele de vârf. Chiar și cu costurile de stocare, cu siguranță nu ajungem la costuri de până la nouă ori mai mari, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, între prețul negativ și prețul maxim de import intraday.

Ar trebui să ne preocupe în momentul de față să dezvoltăm capacități de stocare, fie că vorbim de baterii, de stocare în hidrogen sau de stocare în hidrocentrale. Aceasta este soluția pentru a avea prețuri mai mici. Din păcate, fără acest lucru, trendul este de a avea prețuri mai mari, nu mai mici”, a completat specialistul.

Ministrul Energiei: Este nevoie de o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a crește consumul de energie

„Aşa cum ştiţi, preţurile energiei electrice sunt plafonate la consumatorul final, deci asta nu va afecta în niciun fel românii. Dar sunt două probleme. Pe de o parte, din punct de vedere economic, ar fi mult mai înţelept pentru România să aibă consum mai mare, deci să folosească energia care poate fi produsă - şi aici e nevoie de o strategie amplă la nivelul Guvernului pentru a încuraja dezvoltarea economică, marii consumatori de energie", a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la mijlocul lunii aprilie.

El a arătat că este foarte greu de gestionat un echilibru în sistemul energetic național, atâta vreme cât există o producție foarte mare de energie regenerabilă, intermitentă, iar ponderea acesteia va crește, întrucât există programe care finanțează aceste investiții.

În opinia sa, soluția este încurajarea investițiilor în soluții de stocare.

„Împreună cu Dispeceratul Energetic Naţional, cu Transelectrica, noi ne străduim să găsim aceste soluţii, să încurajăm capacităţile de stocare şi hidrocentralele cu acumulare prin pompare. Sigur, bateriile se pot instala într-un termen mult mai scurt decât se poate realiza o investiţie de tip Tarniţa-Lăpuşteşti, trebuie să fim realişti, dar pe toate aceste dimensiuni noi ne străduim să găsim soluţii, iar impactul la clientul final nu există în acest moment", a arătat Burduja.