Ministri din peste zece tari exportatoare de gaze naturale se intrunesc marti la Moscova, capitala Federatiei Ruse, in vederea incheierii unui acord vizand o cooperare mai stransa in stabilirea preturilor si a nivelului extractiei.

Printre tarile participante la summit se numara Rusia, Iranul si Libia membre ale Forumului Tarilor Exportatoare de Gaz.

Pe agenda reuniunii sunt incluse probleme cum ar fi o posibila reducere a productiei de gaze, dar si efectele scaderii preturilor la produsele petroliere.

Premierul rus Vladimir Putin va participa la discutii, in timp ce presedintele Dmitri Medvedev va gazdui o cina pentru delegatii sositi la Kremlin.

Reuniunea i-a facut pe unii analisti sa presupuna ca participantii vor sa puna bazele unei organizatii similare celei a tarilor exportatoare de petrol, OPEC, transmite BBC.

SUA si Uniunea Europeana au avertizat, in repetate randuri, ca un cartel al gazelor naturale dupa modelul OPEC ar putea reprezenta un real pericol la adresa securitatii energetice globale si ar permite manipularea preturilor.

Intalnirea are loc pe fondul nerezolvarii disputei intre Rusia si Ucraina privind datorii neachitate catre Gazprom. Compania rusa spune ca Ucraina ii datoreaza doua miliarde de dolari si ameninta ca va opri furnizarea gazelor naturale catre aceasta tara daca situatia nu se rezolva. Gazprom cere Kievului sa plateasca factura pentru gazul livrat in aceasta toamna si la inceputul iernii, fara ca gigantul rus sa semneze un nou contract de furnizare pentru anul 2009.

O disputa asemanatoare, acum trei ani, a afectat mai multe tari europene.