Tariful platit de populatie pentru gaze si energia electrica ar putea sa scada, incepand cu 1 iulie 2009, a anuntat, marti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.

"Este posibila o ieftinire a pretului energiei electrice si a gazelor si de la 1 iulie, dar acum nu avem date si cifre. Cu o saptamana inainte de aceasta data, vom anunta decizia pe care am luat-o in acest sens, in urma analizelor ce vor fi facute", a afirmat presedintele ANRE.

Presedintele ANRE a fost audiat de catre Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor, in urma numeroaselor petitii venite de la cetateni. Deputatii Comisiei vor sa demareze o ancheta complexa care sa verifice operatorii din sectorul energetic si modalitatea de stabilire a tarifului la gaze si energie.

La 1 mai 2009, pretul gazelor naturale a fost redus cu 3% - prima masura de acest tip in ultimii ani. In 2008, ANRE a scumpit gazele de doua ori: in februarie, cu 8,8%, si la 1 iulie, cu 12,5%.

Lificiu a dat explicatii parlamentarilor cu privire la modalitatea de calculare a tarifelor la gaze si energie electrica si a afirmat ca ANRE poate influenta pretul acestora in proportie doar de maxim 30%, restul de 70 de procente facandu-se in functie de dispozitiile europene.

"In fiecare luna se face raportul dintre solicitari si productia de gaze existenta. Exact acea diferenta rezultata intre cele doua componente se traduce in import de gaze", a spus Lificiu.

In urma numeroaselor petitii primite de la cetateni, comisia de abuzuri l-a audiat, in sedinta de marti, pe presedintele ANRE, Petru Lificiu

Deputatii cer o comisie de ancheta

Comisia de cercetare a abuzurilor din Camera Deputatilor intentioneaza sa infiinteze o comisie de ancheta care sa verifice operatorii din sectorul energetic si modalitatea de stabilirea a tarifului la gaze si energie. Deputatii din Comisia de abuzuri au propus conducerii Camerei o ancheta in acest sens, in urma sutelor de petitii venite de la cetateni, in care se contesta ieftinirea pretului gazelor cu doar 3%, de la 1 mai.

"In urma audierilor, s-a decis constituirea comisiei de ancheta complexa pe tema gazelor si am trimis aceasta hotarare Biroului Permanent. Ulterior, Biroul va discuta si va decide, in circa doua saptamani, in aceasta privinta. Aceasta decizie a fost luata in urma modului artificial in care s-a stabilit noul pret al gazelor, de la 1 mai, in baza petitiilor si memoriilor transmise de cetateni. Consideram prea mica aceasta ieftinire, fiind corelata cu pretul barilului (care a ajuns de la 150 la 50 dolari)", a declarat presedintele comisiei, Ioan Stan.

Parlamentarii intentioneaza sa controleze toti operatorii din sectorul energetic din tara: Transgaz, distribuitori si producatori Romgaz, Petrom, Distrigaz Sud, E.ON Romania, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Ministerul Economiei.

Conform procedurii parlamentare, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor este cel care propune infiintarea unei comisii de ancheta, iar plenul decide prin vot.