Consiliul Superior al Magistraturii argumentează că judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu de la Judecătoria Mangalia, care instrumentează dosarul lui Vlad Pascu, nu a fost suspendată pentru că „exercitarea în continuare a funcţiei nu este de natură să afecteze desfăşurarea cu imparţialitate a procedurii disciplinare” în cazul acesteia. Amintim că la primul termen al dosarului judecătoarea a întrebat dacă este în sală Sebastian Olariu, unul dintre tinerii uciși în accidentul provocat de tânărul care s-a urcat drogat la volan.

Vlad Pascu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins, miercuri, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a judecătoriei Ioana Ancuţa Popoviciu, care judecă dosarul lui Vlad Pascu, şoferul care, drogat fiind, a intrat cu mașina în două grupuri de opt tineri la 2 Mai, iar doi studenți au murit, în august 2023.

Cum motivează CSM decizia de a o păstra în funcție pe judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu

CSM își argumenteză decizia spunând că suspendarea din funcţie a unui judecător poate fi decisă doar în două situații, conform legii:

  • 1. dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare;
  • 2. dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

„Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege”, arată Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătorii din CSM susțin că respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare în cazul judecătoarei, iar cercetarea disciplinară „nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției”.

Ce spune CSM:

  • „Cu referire la primul caz ce permite măsura suspendării, Secţia a reţinut că exercitarea în continuare a funcției de către doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța nu este de natură a afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurii disciplinare faţă de aceasta.
  • Astfel, aspectele prezentate în spaţiul public au vizat critici aduse modalității în care doamna judecător a desfășurat cercetarea judecătorească într-un dosar penal, pentru care există alte remedii procesuale. De asemenea, aspectele privind încălcarea normelor de procedură penală pot fi invocate și prin formularea căilor legale de atac şi pot prezenta relevanţă pentru stabilirea vinovăţiei judecătorului în situaţia exercitării unei acțiuni disciplinare.
  • Cu referire la cel de-al doilea caz ce permite măsura suspendării, Secția a reținut că procedura disciplinară, prin ea însăși, nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției, rolul ei fiind, dimpotrivă, acela de a sancționa conduitele neconforme tocmai în scopul de a contribui la asigurarea prestigiului justiției.
  • Secția a constatat, totodată, și împrejurarea că până la acest moment nu s-a exercitat acțiunea disciplinară împotriva doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, deși președintele Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, încă din 23.02.2024, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua verificările legale cu privire la aspectele decelate în presă în datele de 22 și 23 februarie 2024.
  • Respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare faţă de judecătorul vizat, fiind în competenţa Inspecţiei Judiciare prerogativa legală de a exercita acţiunea disciplinară dacă apreciază întrunite condiţiile legale”.

La ieșirea de la CSM, judecătoarea a stat 70 de secunde în fața jurnaliștilor, fără a spune ceva

Miercuri, la ieșirea de la CSM, judecătoarea a rămas timp de 70 de secunde în fața jurnaliștilor care îi puneau întrebări, fără să răspundă sau să plece, conform imaginilor difuzae de Antena 3.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în 16 martie, că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o propunere de suspendare din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu.

„Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei", se preciza într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

Decizia a fost luată după ce la primul termen judecătoarea a întrebat dacă este în sală și Sebastian Olariu, băiatul ucis în accident.

Atunci, tatăl lui Sebastian Olariu a ieșit plângând din instanță, spunând că judecătoarea ar fi întrebat, în sală, „unde este Sebastian” și a cerut buletinul băiatului: „Nu am simțit în viața mea așa ceva, nu am văzut un asemenea judecător. Îi voia buletinul (n.r. - buletinul lui Sebastian Olariu, băiatul mort în accident)”. Inspecția Judiciară a anunțat apoi că s-a autosesizat în cazul judecătoarei.

Cine este magistratul care judecă procesul lui Vlad Pascu

Conform CV-ului său, Ancuța Ioana Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Științe Juridice a Universității din Oradea, apoi a urmat un masterat în Drept Privat. A devenit judecător în 2011, când s-a angajat la Judecătoria Ineu (județul Arad), unde a lucrat până în 2022. De atunci, este judecător la Judecătoria Mangalia.

În 2023, judecătoarea a fost vizată de o acțiune a Inspecției Judiciare, fiind sancționată cu avertisment de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a scris Ziua de Constanța.

Judecătoarea a fost sancționată pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență“, mai exact pentru încălcarea art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor:

  • „exercitarea funcției cu gravă neglijență“ / „există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.

Accidentul a avut loc în 19 august 2023, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii fiind studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc. Alți trei tineri au fost răniți.

Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori - cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.

CITEȘTE ȘI: