Pașaportul simplu electronic va putea fi expediat prin curier, la orice adresă din România și nu doar la cea de domiciliu sau de reședință, cum se întâmplă acum, iar cheltuielile de expediere vor fi incluse în prețul pașaportului, potrivit unui proiect al MAI, care a fost adoptat joi de Guvern Măsurile vor fi implementate până la data de 1 ianuarie 2025.

Pasaport simplu electronicFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

UPDATE (14:38) Guvernul a anunțai joi că a adoptat această hotărâre:

  • Hotărârea stabilește eliminarea obligației persoanei fizice majore alta decât părinte sau tutore, care însoțește minorul la ieșirea din țară, de a prezenta certificatul de cazier judiciar.
  • Polițiștii de frontieră pot verifica situația judiciară a însoțitorilor adulți ai minorilor, prin intermediul Sistemului Naţional de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS, iar cazierul judiciar poate fi emis pe loc.
  • Polițiștii de frontieră au acces la cele mai recente informații cuprinse în certificatul de cazier judiciar al unei persoane.
    Prevederile au fost deja cuprinse în Legea nr. 329 din 2023 care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, iar acum se elimină și din Normele metodologice.
  • În plus, se reglementează posibilitatea de expediere a pașaportului simplu electronic, prin servicii de curierat, la orice adresă de pe teritoriul României, cu costurile acoperite de solicitant, expedierea în cauză realizându-se în contul sumei plătite cu titlu de contravaloare a pașaportului.
  • Sistemul va fi operaționalizat de la data asigurării condițiilor tehnice necesare, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2025.

Situația prezentă: 20% dintre românii care-și fac pașapoarte simple electronice optează pentru livrarea prin curier și suportă costurile

Ministerul Afacerilor Interne susține că în procesul eliberării pașapoartelor simple electronice a observat „nevoia crescută a cetățenilor de a recepționa/primi aceste documente de călătorie, prin intermediul serviciilor de curierat, nu numai la adresa de domiciliu sau de reședință din țară (după cum prevede, în prezent, cadrul normativ), ci la orice adresă de pe teritoriul României”.

În prezent, expedierea pașaportului simplu electronic, pe teritoriul României, la domiciliul sau reședința titularului/persoanei care a formulat cererea, este accesat de aproximativ 20% dintre solicitanți, cu suportarea cheltuielilor de expediere, spune MAI în nota de fundamentare.

Schimbări propuse: Livrarea prin curier la orice adresă din țară, iar costul expedierii va fi inclus în prețul pașaportului

Pentru a simplifica procesul de eliberare a pașapoartelor simple electronice și estimând că serviciul de expediție la orice adresă din România indicată va fi accesat de majoritatea solicitanților acestui document de călătorie, reprezentanții Imprimeriei Naționale și ai MAI au agreat ca, în contul sumei plătite cu titlu de contravaloare a pașaportului (respectiv a blanchetei acestuia), să fie realizată și expedierea prin servicii de curierat.

În prezent, pașaportul simplu electronic costă 234 de lei pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani și 258 de lei pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.

Expedierea pașaportului simplu electronic, prin servicii de curierat, la orice adresă de pe teritoriul României indicată de titular/persoana care a formulat cererea, alta decât cea de domiciliu/reședință, se va operaționaliza de la data asigurării condițiilor tehnice necesare, dar nu mai târziu de data de 1 ianuarie 2025.