Declaratii pe tema prelungirii unui termen limita pentru depunerea proiectelor de resurse umane

Reprezentantii Ministerului Muncii, la The Money Channel: "Am asteptat sa vedem daca sumele alocate pot fi acoperite"

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 7 septembrie 2009, 10:30 Economie | EuROfonduri


Luni, 7 septembrie, la ora 16:00 expira termenul prelungit de depunere a proiectelor in cadrul unor linii de finantare prin Programul Dezvoltarea Resurselor Umane, subiectul unei dezbateri intense lansate cu cateva zile de HotNews.ro. Cosmin Meleca, director in cadrul Autoritatii de Management a programului a declarat vineri, la The Money Channel, ca "intr-adevar timingul a fost un pic intarziat dar am asteptat sa vedem ce se intampla la aceasta depunere de proiecte". Acesta a mai spus ca anuntul a fost lansat in mod transparent cu 2 ore inainte de deadline-ul de luni, 31 august si ca nu se stie inca daca acest termen va fi inca o data prelungit.
 • Click aici pentru a vedea emisiunea The Money Channel

La intrebarea "de ce a fost publicat anuntul cu doar 2 ore inainte", reprezentantul Ministerului Muncii a declarat:

"Acest aspect a fost decis si dintr-o practica a beneficiarilor care dupa cum bine cunoasteti lasa pe ultimele momente depunerea de proiecte, am asteptat sa vedem daca fondurile alocate vor putea fi acoperite de proiectele pe care le avem, in momentul in care s-a observat ca acest lucru nu este posibil s-a luat decizia prelungirii cu inca o saptamana a termenului tocmai pentru a da posibilitatea acoperirii acestor sume".

Acesta a mai spus ca la evaluarea de luni, 31 august, s-a constatat ca fondurile alocate erau acoperite in proportie de circa 50-60% si ca nu poate spune deocamdata daca va fi nevoie de inca o prelungire.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


939 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  raspuns AMPOSDRU (Luni, 7 septembrie 2009, 11:36)

  aurel [anonim]

  argumentele celor de la AMPOSDRU sunt puerile:

  - trebuia ca acele evaluari sa se faca cel putin cu o 3-4 zile inainte. sau trebuia spus clar cu o saptamana inainte ca luni, 31 august, se va lua decizia daca se vor prelungii sau nu termenele, in functie de aplicatiile inregistrate. aceasta informatie a fost, cred, stiuta de cei care aveau relatii pe la amposdru....

  - daca pana acum nu s-au depus destule proiecte pentru acoperirea sumei, in 7 zile cate au mai fost lasate la dispozitie chiar se crede ca se vor depune atatea proiecte incat sa se acopere suma? sau cei de la AMPOSDRU stiu deja cine va depune proiecte si suma proiectelor????

  - directorul de la amposdru spune ca s-a depus anuntul pe site la 14h. ce dovada are? doar ca spune acest lucru? eu unul m-am uitat la ora 14h30 pe site si nu era nimic....Sa ne dea dovada ca altfel vorbe goale poate spune oricine.

  Oricum, concluzia este clara: AMPOSDRU =cea mai putin competenta si cea mai corupta autoritate care gestioneaza fonduri europene. Cei care sunt la conducerea acestei autoritati trebuie schimbati.
 • 0 (0 voturi)    
  rusine (Luni, 7 septembrie 2009, 19:17)

  beneficiar [anonim]

  Acel domn de la AMPOSDRU, este penibil, rusine sa le fie!!!! Sper ca se vor aplica sanctiuni!
  • 0 (0 voturi)    
   spor la evaluare! (Luni, 7 septembrie 2009, 23:25)

   mihaela [anonim] i-a raspuns lui beneficiar

   Sa vedem ce s-a intamplat azi?
   Sunt curioasa daca fondurile alocate au fost acoperite in proportie de circa 50-60% in 3 luni de la deschiderea liniilor de finantare, atunci intr-o saptamana cate proiecte puteau acoperi restul fondurilor alocate?
   E clar ca pentru cineva anume au fost prelungit termenul de depunere al proiectelor! Iar daca nu ati mai prelungit termenul inca o saptamana inseamna ca au fost acoperite toate fondurile?
   Spor la evaluare! Ne auzim peste alte 9 luni de evaluare!
 • 0 (0 voturi)    
  fonduri epuizate?!?! (Marţi, 8 septembrie 2009, 11:24)

  BENEFICIAR [anonim]

  Si iata ca a trecut si 7 sptembrie ora 16...si ce sa vezi...SURPRIZA!!! autoritatile au analizat, au dezbatut, au evaluat si s-a decis: s-au terminat fondurile intr-o saptamana!! nu mai este nevoie de nici o prelungire...

  CAT DE PENIBIL!!!

  domnule de la Money Chanel, ce credeti ca va spune d-l Meleca ACUM!!
 • 0 (0 voturi)    
  probleme POS DRU - episodul 2 (Marţi, 8 septembrie 2009, 12:07)

  Probleme [anonim]

  Promiteam sa continui cu lista de probleme, si iata alte aspecte legate de POS DRU pe care trebuie sa le semnalez.
  4. Metoda de evaluare a contestatiilor respingerii proiectului este netransparenta.
  Ghidului solicitantului prevede doar posibilitatea de a contesta in termen de 5 zile de la primirea deciziei rezultatul procesului de evaluare. Nu se prevede nimic referitoare la :
  care este procedura dupa contestatie
  care este comisia de evaluare
  cate zile dureaza reevaluarea si cand primeste beneficiarul rezultatul contestatiei
  ce se intampla daca aplicantul nu este de acord cu rezultatul contestatiei, cui trebuie sa se adreseze
  unde se publica decizia
 • 0 (0 voturi)    
  probleme POS DRU - episodul 2- continuare (Marţi, 8 septembrie 2009, 12:08)

  Probleme [anonim]

  5. Cine evalueaza proiectele?
  Se mentioneaza in documente ca proiectele sunt evaluate de “Evaluatorii independenti”. Intelegem din diverse articole si alte informatii neoficiale ca evaluatorii sunt de fapt angajati ai AMPOSDRU si ai Organismelor intermediare corespunzatore. Exista beneficiari care au proiecte in implementare si care in nenumaratele deplasari pe care le-au facut la sediul autoritatii pentru a depune diverse documente pe care functionarii “le-au ratacit” (desi erau documente financiare oficiale ale beneficiarului) au avut surpriza sa constate ca functionarul care inregistra documentele evalua in acelasi timp si o cerere de finantare, certandu-l pe colegul care o evaluase anterior ca acordase un punctaj prea mare. Este doar un exemplu care descrie modul in care se evalueaza proiectele.
 • 0 (0 voturi)    
  probleme POS DRU - episodul 2- continuare (Marţi, 8 septembrie 2009, 12:10)

  Probleme [anonim]

  6. Proiectele pe ajutor de stat si de minimis
  Ghidurile nu sunt suficient de clare. Sunt confuze si lasa loc la interpretari. Acest lucru poate fi ok, daca evaluatorii nu ar fi foarte stricti in anumite aspecte legate de continut. Dar, avand in vedere modul de evaluare, ar trebui ca ghidurile sa fie mai exacte, sa dea exemple, sa nu lase loc la interpretari, care pot fi subective. Cateva exemple:

  - nu se specifica clar ce inseamna formare generala si formare specifica (niste exemple ar fi utile): sunt numai cursurile CNFPA, sau si cursuri ECDL, Microsoft, IT, internationale (unele nu sunt autorizate CNFPA dar sunt autorizate de alte organisme internationale abilitate)? Nu este clar daca sunt admise si programe de formare acreditate de organisme internationale – desi se mentioneaza la definitia formarii generale (deoarece ulterior apare ca doar programele de formare, perfectionare care se deruleaza in conformitate cu SO sunt eligibile). De aici contradictia!!
  - procentul de 5% pentru alte cheltuieli suplimentare nu este acoperitor pentru toate chetuielile incluse (cheltuieli cu personalul, management de proiect, taxe, chetuieli financiare si juridice, cheltuieli de informare si publicitate)
  - nu se explica clar ce inseamna subcontractare sau activitati subcontractate: inseamna totate serviciile catre terti (ex: transport, cazare, inchireri, formare, etc) sau doar acele servicii care ar putea fi facute de aplicant dar sunt subcontractate (formare, servicii de indrumare si consiliere)
  - nu se specifica clar ce inseamna servicii de indrumare si consiliere privind proiectul de formare (poate fi si management de proiect? Analiza de nevoie, evaluare, strategii de personal etc)
  nu se specifica daca mai este obligatorie prezenta in echipa de implementare a unui consilier juridic
  - nu se specifica in cadrul grupului tinta, ce inseamna angajati dpdv juridic  - doar angajatii cu contract individual de munca sau si angajatii care au alte forme de contracte (colaborare, PFA)
 • 0 (0 voturi)    
  probleme POS DRU - episodul 2- continuare (Marţi, 8 septembrie 2009, 12:11)

  Probleme [anonim]

  -nu se specifica daca acest ajutor de stat pentru formare (de pana la 2.000.000 euro) se cumuleaza si cu alte ajutoare de stat (de exemplu scutire de taxe pentru intreprinderi aflate in zone defavorizate, alte proiecte, etc)
  -Nu se mentioneaza valoarea totala a proiectului (minim si maxim) in lei, ci doar echivalentul in EURO; risti sa depasesti valoarea maxima admisa, daca rata de schimb Ron-Euro pe care ai avut-o in vedere este diferita de cea pe care o are in vedere autoritatea (si atunci pui rata euro pe care o da CNP pentru anul in curs, sau faci media pentru anii in care estimezi ca se va implementa proiectul?)
  Ghidul nu este conceput clar. Sunt prezentate schemele, insa activitatile eligibile si ale elemente specifice trebuie preluate din alte ghiduri.Trebuie prezentate toate informatiile intr-un singur ghid.
  Conform Corrigendumurilor, in sectunea activitati eligibile trebuie sa includem doar acele activitati eligibile din Ghid. Nu este clar cum se pot formula aceste activitati, mai ales la Axa 3.2 (“Activitatile eligibile in cadrul acestei scheme de ajutor sunt cele care vizeaza formarea profesionala generala si secifica a angajatilor proprii intreprinderii solicitante”) – nu se da un exemplu. Riscam ca daca trecem activitati de genul: “Selectarea angajatilor” sau “evaluarea angajatilor” sa ne trezim ca proiectul este respins pentru ca activitatea nu este “formare”, desi aceste activitati fac parte dintr-un proiect care vizeaza formarea.
  nu se mentioneaza daca ai voie sa nu sa mentionezi numele aplicantului in cererea de finantare. Consideram acest aspect EXTREM de important, avand in vedere miile de proiecte care au fost respinse anterior pentru astfel de motive
 • 0 (0 voturi)    
  probleme POS DRU - episodul 2- continuare (Marţi, 8 septembrie 2009, 12:18)

  Probleme [anonim]

  7. Alte aspecte generale:
  Nu se mentioneaza o perioada maxima pentru evaluarea proiectelor din partea AMPOSDRU. Ar trebui mentionata o data limita pentru primirea rezultatelor de la data depunerii. Majoritatea companiilor trebuia sa isi faca un cashflow iar aceste aspecte sunt foarte importante. Conteaza daca evaluarea dureaza 2 luni sau 12 luni. Acest lucru este important si din perspectiva crizei, si a declaratiilor date de companii cu privire la situatia financiara, etc. In 6 luni o firma poate sa acumuleze datorii in plata taxelor la stat sau chiar sa dea faliment.
  - grila de evaluare este foarte subiectiva. Ar trebui ca punctajele sa se acorde pe criterii bine stabilite si sa fie trimisa solicitantului grila completa, la aprobarea sau respingerea proiectului.
  - nu se primesc raspunsuri in timp util de la info desk in legatura cu probleme din ghid. Nu se mentioneaza nicaieri un termen in care trebuie primite aceste raspunsuri. Se primesc si dupa o luna, cand este deja foarte tarziu (deoarece aplicarea se face pe principiul primul venit primul servit), iar raspunsurile primire nu sunt clare (de cele mai multe ori sunt doar simple copieri din prevederile ghidului). Ar trebui sa existe pe site o sectiune cu intrebari frecvente si raspunsuri. Sau daca sunam, ni se spune...”nu stim sigur, cum scrie in ghid...mai bine depuneti si asteptati evaluarea si o sa vedeti atunci”
  In general, intreg sistemul merge foarte greu, atat pentru ajutoare de stat cat si pentru celelalte tipuri de proiecte (granturi si strategice) Toata aceasta procedura de aplicare cu: Ghiduri generale, Conditii specifice, Corrigendumuri peste coriggendumuri, Erate la corrigendumuri etc incurca EXTREM de mult si fac ca toata aceasta procedura de aplicare sa fie aproape imposibila. Si apoi dupa ce te dumiresti cu toate si investesti timp si resurse astepti si 10 luni evaluarea ca sa afli ca "trebuia sa aplici pe ajutor de stat", sau mai rau, a fost respins pt ca o subactivitate nu este eligibila.
 • 0 (0 voturi)    
  PROFESIONISTII MINCIUNII... (Miercuri, 9 septembrie 2009, 0:09)

  un aplicant... [anonim]

  Dl Meleca a spus ca pe data de 31 august era acoperit un procent de 50-60% din alocare LUAND IN CONSIDERARE RATA MICA DE SUCCES DE LA SESIUNEA ANTERIOARA...

  Cum interpretati aceasta declaratie?

  Si daca oamenii au mai invatat din greseli si proiectele erau mai bune?
  In iarna spuneau ca proiectele sunt bune dar cam unul din trei a dezvaluit identitatea...
  cu amanuntul asta rezolvat acum care ar fi fost rata de succes...

  Cum se poate anticipa rata de succes... au experienta a zeci de ani in depunerea de proiecte? Nu. Este ceva relativ nou la noi si deci asta nu e un factor stabil, predictibil...

  si cu aceiasi rata de succes acum cat au acoperit?

  Cine au fost aia la care le-a venit brusc ideea de afaceri luni la ora 16:00 si intr-o saptamana aveau gata proiectul? bun-bunut si cu rata mare de succes...

  Daca autoritatea era preocupata de atragerea unor proiecte bune amanau cu mai mult de o saptamana...

  Ce se poate face valoros intr-o saptamana? sau tot electronic stiau ca sunt proiecte in lucru si care nu sunt gata? si valoarea lor estimata la fix si termenul necesar de finalizare?

  Daca aduce si dovada pentru aia 50-60% retrag tot ce am scris...
  si asa a scos asta cu forcepsul procentul asta...era secret da' s-a mai gandit un pic si ne-a luat partasi la confidente...

  Sa se publice pe site proiectele depuse inainte de 31 si cele de dupa 31..si apoi proiectele gastigatoare.NU vor fi surprize, va asigur

  PROFESIONISTII MINCIUNII...
 • 0 (0 voturi)    
  despre prelungirea termenului....... (Duminică, 13 septembrie 2009, 20:26)

  marius vlad [anonim]

  In data de 09/09/2009 AMPOSDRU a publicat un comunicat de presa privind decizia prelungirii termenelor pentru primirea cererilor de finantare pentru call-urile lansate in 09/05/2009.
  Comunicatul se bate cap in cap cu declaratiile domnului meleca de la The Money Channel.
  Astfel o sa rezum concluziile comunicatului:
  pana la 28 august au fost depuse 190 de proiecte in valoare de 0,4 miliarde Euro;
  pana la 31 august au fost depuse 190+828=1018 proiecte cu o valoare de 2,58 miliarde Euro.
  Conform datelor oferite de AMPOSDRU acesta suma de 2,58 miliarde de Euro reprezenta 412,8% din suma alocata!Astfel, nu se justifica acordarea inca a unui termen de prelungire pentru depunerea proiectelor!
  Continuam explicatia si admitem, conform declaratiilor din comunicatul de presa, ca rata de absortie este de 30% din proiectele depuse,iar rationamentul conduce la urmatorul rezultat: 30% din 2,58 miliarde reprezinta 0,77 miliarde de Euro care acopera suma alocata pentru aceste apeluri de proiecte respectiv 0,62 miliarde de Euro.
  Concluzia este ca termenul nu mai trebuia amanat!
  Iar concluzia isca o noua intrebare: care este adevaratul motiv ascuns pentru care a fost prelungit termenul de depunere a cererilor de finantare, iar evaluarea numai se face dupa regula "primul venit, primul servit"?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by