Daca previziunile analistilor se confirma miercuri, zona euro ar trebui sa revina la crestere in trimestrul doi si sa lase in urma cea mai lunga perioada de recesiune din istoria sa, dar relansarea se anunta lenta iar iesirea din criza inca pare indepartata, scrie AFP.

Dupa sase trimestre consecutive de scadere, produsul intern brut al zonei euro ar trebui sa creasca cu 0,1% sau 0,2% in trimestrul doi, potrivit analistilor. Cifrele oficiale vor fi publicate miercuri la finele diminetii.

Desi minima, aceasta crestere va insemna, daca se confirma, iesirea din recesiune pentru zona euro. Cresterea ar urma sa se accelereze usor in trimestrul trei.

Mai multe indicii par sa confirme aceasta evolutie: recesiunea s-a atenuat in intervalul aprilie - iunie in Italia (-0,2%) si in Spania (-0,1%), a treia si a patra economie din zona euro.

In Belgia, cresterea s-a accelerat usor in acelasi interval, cu o crestere de 0,1% a PIB-ului dupa un inceput de an la punctul zero (PIB stabil). Foarte orientata spre comert cu restul UE, economia belgiana este considerata adeseori un bun indicator al conjuncturii europene.

Printre altele, "indicatorii de incredere au aratat o imbunatatire, plecand de la niveluri joase, si confirma scenariul unei stabilizari a economiei", a afirmat la inceputul lunii august seful Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

De la productia industriala la vanzarile cu amanuntul si trecand prin indicatorii de incredere, toate aceste date au aratat semne de imbunatatire in timpul primaverii.

In fine, pentru prima oara in doi ani, numarul somerilor a scazut in iunie in zona euro chiar daca rata somajului a ramas la niveluri record, reaminteste Howard Archer, economist la IHS Global Insight.

Insa, in ciuda tuturor acestor vesti pozitive, "este inca prea devreme pentru a evoca un sfarsit al crizei datoriilor in zona euro", avertizeaza Michala Marcussen si Brian Hilliard, analisti la Societe Generale CIB.

Cu atat mai mult cu cat relansarea activitatii din primavara ascunde importante disparitati si depinde puternic de motorul german.

Economia Germaniei ar urma sa creasca cu 0,6% in trimestrul doi, sustinuta de constructii, dupa un prim trimestru marcat de conditii meteorologice nefavorabile. Evolutia PIB-ului german urmeaza a fi anuntata tot miercuri, asa cum este cazul si pentru Franta, Olanda si Portugalia.

In Franta, ultimele previziuni ale institutului national de statistica (Insee) mizau pe o crestere a PIB-ului de doar 0,2% in trimestrul doi.

Alte dificultati avute in vedere: ajustarea aplicata in mai multe tari ale zonei euro, care se traduce prin mari taieri bugetare, "va continua sa apese asupra activitatii economice", dupa cum a avertizat recent Draghi, care a evocat, printre alte riscuri, si evolutia cererii mondiale si din zona euro, inferioara asteptarilor.

"Tarile europene sufera in continuare de o cerere interna slaba, sufocata de nivelul somajului, nivelul foarte slab al cresterilor salariale si de presiunea fiscala in crestere. Drept urmare, niciun sprijin nu este asteptat din partea pietei interne care ar urma doar sa-si caderea prabusirea la orizontul anului", explica Francois Duhen, analist la CM-CIC Securities.

"Fraiele cresterii ar urma sa fie in restul lumii si, din acest punct de vedere, degradarea perspectivelor din numeroase tari emergente nu va fi fara consecinte", noteaza acesta.

Pe ansamblul anului 2013, analistii interogati de BCE apreciaza ca zona euro va inchide cu o contractare a activitatii de 0,6%. In 2014, se asteapta o crestere de 0,9%. FMI are previziuni similare pentru cei doi ani.

Mai putin pesimista, Comisia Europeana miza in primavara pe o contractare a PIB-ului de 0,4% in acest an si o relansare mai accentuata in 2014 (+1,2%) pentru cele 17 tari ale Uniunii Monetare.