Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că statul s-a confruntat în unele situații cu „costuri foarte mari” la atragerea de bani de pe piață, dar pune acest lucru „strict” pe seama declarațiilor politice făcute „fără temei”.

Eugen TeodoroviciFoto: Agerpres

Acesta a declarat, invitat la Antena 3, că a strâns o „mapă cu declarațiile liderilor politici, și nu numai, din România” care au contribuit la creșterea costurilor de finanțare ale statului.

„O să arătăm publicului larg în următoarele zile cum ieșirile în piață ale Ministerului Finanțelor uneori s-au soldat cu necumpărarea din piață a unor sume de bani pentru că erau costurile foarte mari sau chiar când a trebuit să luăm pentru finanțarea curentă ne-a costat ceva în plus și sunt strict motivele declarațiilor politice făcute fără temei”, a spus Teodorovici.

Acesta a citat și câteva exemple de astfel de declarații: „Tu când spui că inflația va fi de 12%, când însuși guvernatorul Băncii Naționale spune clar că de la 5,2 inflația va scădea, tu cum susții asta?” sau când se fac declarații de genul „nu mai trimiteți bani în țară, dragi români, că cineva vi-i fură, cu siguranță” ori să întrebi dacă „mai sunt bani de pensii sau de salarii” (o referință la o întrebare adresata de președintele Iohannis premierului Dăncilă).

„Când tu întrebi sau lași să se înțeleagă că nu ar mai fi bani ca stat până la final de an să asiguri exact ceea ce doare, pensia, salariul, veniturile populației cel din piață, investitorul, în titluri de stat, deja are un semnal, vine cu cu un cost mai mare atunci când cumpără titluri de stat, îți face o ofertă mai scumpă”, a argumentat el.

Ministerul Finanţelor acordă un termen de graţie de trei luni pentru dotarea operatorilor economici cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic

Guvernul a aprobat, joi, Ordonanţa de Urgentă care prevede acordarea unui termen de graţie de 3 luni în care nu se aplică sancţiunile prevăzute de lege pentru nedotarea operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic, fără a modifica însă şi termenele obligatorii de dotare şi flexibilizează procesul de vânzare a titlurilor de stat, potrivit Mediafax.

Actul normativ prevede amânarea cu trei luni a aplicării unor sancţiuni.

Astfel, sancţiunea pentru nedotarea la termen a operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic, se aplică în cazul contribuabililor mari sau mijlocii începând cu 1 septembrie 2018 în loc de 1 iunie 2018, iar în cazul contribuabililor mici începând cu 1 noiembrie 2018 în loc de 1 august 2018.

De asemenea, sancţiunea prevăzută de lege pentru comercializarea de către distribuitorii autorizaţi a vechilor aparate de marcat, se aplică începând cu 1 noiembrie 2018 în loc de 1 august 2018, astfel încât, dacă va fi cazul, operatorii economici care îşi deschid noi afaceri sau puncte de lucru să poată achiziţiona un aparat de marcat, în caz contrar aceştia riscând blocarea activităţii.

Documentul mai prevede prelungirea cu trei luni, până la data de 31 octombrie 2018, a termenului limită până la care îşi menţin valabilitatea avizele/autorizaţiile privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rolă jurnal.

Ministerul Finanţelor Publice precizează că a autorizat toţi cei 7 distribuitori de case de marcat cu jurnal electronic care au depus până în prezent documentaţia prevăzută de lege, iar în acest context, datele de 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, reprezintă termenele finale până la care operatorii economici sunt obligaţi să se doteze cu noile aparate de marcat.

Totodată, Ordonanţa de Urgenţă vizează diversificarea canalelor de distribuţie şi flexibilizarea procesului de vânzare a titlurilor de stat emise de MFP pentru populaţie prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română, în vederea tranzacţionării acestora.

Ulterior, vor fi aprobate normele tehnice de aplicare, instrucţiunile detaliate de vânzare şi plata obligaţiilor la scadenţă pentru aceste titluri de stat, similare cu cele în vigoare pentru unităţile Trezoreriei Statului.