La un deceniu de la declanșarea crizei financiare, participanții la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc săptămâna viitoare (22 - 25 ianuarie), par să fi recuperat ce au pierdut, și chiar mai mult decât atât, comentează publicația Bloomberg, citată de Mediafax.

Forumul economic de la DavosFoto: Flickr/ GovernmentZA

David Rubenstein și-a dublat averea din 2009, iar cea a lui Jamie Dimon s-a triplat. Iar Stephen Schwarzman și-a sporit averea de șase ori. Sunt niște rezultate remarcabile, privite prin prisma tulburărilor economice și politice din ultimul deceniu, de la Lehman Brothers la Brexit, până la Donald Trump. Averile a circa zece participanți din 2009 de la Davos au crescut cu 175 de miliarde de dolari, în timp ce averea medie a gospodăriilor americane a stagnat, a scris Bloomberg.

Datele ilustrează decalajul din ce în ce mai mare dintre cei 0,1% și restul locuitorilor planetei. Datele UBS și PwC arată că averile miliardarilor lumii au crescut de la 3.400 miliarde de dolari în 2009 la 8.900 miliarde de dolari în 2017.

Acțiunile băncilor centrale împotriva crizei au dus la creșteri de prețuri ale acțiunilor și a altor active.

Toate acestea înseamnă că bărbatul Davos, pentru că manifestarea rămâne copleșitor de masculină, exercită mai multă autoritate și vizibilitate decât oricând.

Dimon se întoarce la World Economic Forum cu un JPMorgan Chase & Co. mai mare și mai profitabil ca oricând. Schwarzman a făcut din Blackstone Group cel mai mare manager de active alternative din lume, în valoare de 457 miliarde de dolari la 30 septembrie 2018, de la 95 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2008.

Și Davos rămâne la fel de popular ca niciodată. Forumul, intitulat "Globalizarea 4.0", este așteptat să găzduiască 3.000 de persoane. Anul acesta, George Soros găzduiește o cină la care va vorbi, iar JPMorgan al lui Dimon organizează o petrecere. Bill Gates va fi din nou prezent, ca și co-fondatorul Carlyle Group, David Rubenstein, care găzduiește o emisiune la Bloomberg TV și a cărui avere s-a dublat în ultimul deceniu.

Pentru cei cu puține sau fără active, a fost un deceniu mult mai dificil. Salariile au stagnat și, în timp ce piețele de acțiuni au crescut, tot mai puțini adulți din SUA au investit în bursă, în prezent fiind mai puțini decât în 2009. Sumele primite de directorii executivi ai celor mai mari companii americane sunt acum de 312 ori mai mari decât salariul mediu anual al muncitorului tipic, în timp ce în 2009 erau de 200 de ori mai mari, de 58 de ori în 1989 și de doar 20 de ori în 1965.

Recentele turbulențe de pe piețele bursiere ar putea însemna rememorări dureroase ale anului 2009 pentru unii participanți. Bursa americană a avut în 2018 cel mai rău an de la criza financiară, în timp ce petrolul a încheiat anul cu cea mai mare scădere trimestrială din 2014. Și exită mult mai multe riscuri, de la Brexit la negocierile comerciale dintre SUA și China și la lupta continuă dintre președintele Donald Trump și Congres asupra bugetului.

Toate acestea pot însemna că omul Davos și-a atins punctul culminant.