Simplă gaură de oxigen sau fenomen durabil? În momentul în care Beijingul și Washingtonul au reluat dialogul privind războiul comercial, China a prezentat vineri cifre negative pentru comerțul său extern în luna iunie, scrie AFP.

Presedintele chinez Xi JinpingFoto: Wikipedia

Exporturile țării au scăzut luna trecută cu -1,3% în cifre anualizate, deși rezistaseră bine în mai (+1,1%), în ciuda unor noi suprataxe vamale care au lovit numeroase produse chinezești exportate spre SUA.

Și importurile și-au continuat reducerea (-7,3%) de o manieră mai pronunțată decât se așteptau experții interogați de agenția Bloomberg (-4,6%).

"Contracția exporturilor spre SUA s-a accentuat luna trecută" sub efectul noilor taxe vamale americane, a arătat Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics.

Într-un context de înăsprire a tensiunilor comerciale cu Beijingul, Washingtonul a decis în mai să majoreze de la 10 la 25% taxele vamale pentru importuri chineze de 200 miliarde dolari.

China a ripostat impunând din 1 iunie noi suprataxe vamale pentru peste 5.000 de produse americane.

Exporturile sunt unul dintre stâlpii economiei Chinei, care s-a confruntat în iunie și cu o cerere internă în bernă.

Supraîndatorare

"O nouă încetinire a cererii interne ar urma să afecteze volumul importurilor pentru restul anului", a avertizat Evans-Pritchard.

În acest context dificil, premierul chinez Li Keqiang a cerut în această săptămână susținerea companiilor orientate spre export și a promis stimulente fiscale.

Pentru a-și susține economia, Beijingul s-a angajat în martie să reducă cu aproape 2.000 de miliarde de yuani (265 miliarde euro) presiunea fiscală și socială asupra companiilor.

Băncile au fost de asemenea încurajate să majoreze creditele pentru companiile mici și mijlocii, până acum lăsate în umbra marilor grupuri publice.

Dar aceste măsuri intervin în momentul în care autoritățile încearcă să lupte împotriva supraîndatorării care amenință sistemul financiar.

Reluarea negocierilor

În condițiile în care discuțiile pentru a pune capăt războiului comercial se reiau cu greu, Donald Trump a acuzat joi China că nu cumpără produse agricole, așa cum s-a angajat Beijingul.

"China nu și-a respectat cuvântul, nu a cumpărat produse agricole de la super-fermierii noștri, așa cum s-a angajat să o facă", a scris pe Twitter miliardarul republican.

Discuțiile dintre americani și chinezi pentru a pune capăt războiului comercial - după o întrerupere brutală în mai - în cadrul summitului dintre Trump și Xi Jinping în marja summitului G20 din Osaka, la finalul lui iunie.

Tot vineri a apărut informația că o delegație comercială americană de înalt nivel se va deplasa la Beijing "într-un viitor foarte apropiat" pentru reluarea negocierilor.

Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru comerț (USTR), și Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei, vor conduce delegația, a declarat pentru CNBC Peter Navarro, unul dintre principalii consilieri ai președintelui Donald Trump pentru comerț.