Produsul intern brut brut (PIB) al Franței a căzut cu circa 6% în primul trimestru din 2020, pe fondul epidemiei de Covid-19 care a condus la stoparea unei mari părți a economiei, iar țara a intrat în recesiune, potrivit estimării publicate miercuri de Banca Franței, scrie AFP.

Coronavirus Franta controale politieFoto: Quentin TOP/SIPA/Profimedia Images

Este vorba de cea mai proastă evoluție trimestrială a economiei franceze din1945. PIB-ul căzuse deja cu 0,1% în trimestrul IV, potrivit celor mai recente date ale institutului de statistică Insee, ceea ce înseamnă că, tehnic, Franța a intrat în recesiune.

Activitatea a fost mai scăzută cu o treime (-32%) față de media normală în primele 15 zile din martie, arată evaluarea Băncii Franței, pe baza unei anchete realizate pe 8.500 de companii.

"Trebuie să mergem în trimestrul II din 1968, marcat de evenimentele din luna mai, pentru a găsi o cădere trimestrială a activității de acest ordin de mărime", dar cifra era mai mică; atunci, PIB-ul căzuse cu 5,3%.

Pe baza estimărilor Insee, banca centrală franceză estimează că fiecare 15 zile de carantină antrenează un recul de 1,5% din PIB în cifre anualizate.

Instituția avertizează însă că această cifră nu trebuie extrapolată abuziv, în condițiile în care măsurile de carantină ar putea evolua pe măsura prelungirii crizei.

Cele mai afectate sectoare sunt construcțiile, comerțul, transporturile, industria hotelieră și restaurantele.