Cotația bitcoin, prima criptomonedă din lume, a depășit luni 19.700 dolari, pentru prima oară de la crearea sa, în urmă cu 11 ani, susținut de folosirea din ce în ce mai extinsă și de apetitul pentru risc al burselor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În jurul orei 15:20 GMT, prețul bitcoin urca cu 8,2% la 19.761 dolari, după ce depășise cu câteva momente mai devreme precedentul record, atins în 18 decembrie 2017 de 19.511 dolari, potrivit datelor compilate pornind de la mai multe platforme de schimb de către agenția Bloomberg.

De la începutul anului, bitcoin a înregistrat o creștere de 175%, după un avans de peste 40% din 21 octombrie, când gigantul plăților online Paypal a anunțat lansarea unui serviciu de cumpărări, vânzări și plăți cu criptomonede.

Creat de persoane anonime ca mijloc de plată descentralizat și adoptat de investitorii adaptați la modalități alternative de plată, bitcoinul a cunoscut creșteri spectaculoase dar și prăbușiri la fel de vertiginoase.

La precedentul maxim din 2017, avansul a fost susținut în principal de investitori privați. În 2020, fonduri de investiții și marile bănci sunt și ele interesate de criptomonede.

Bitcoinul profită de altfel de valul de achiziții pe toate piețele, provocat de măsurile de relansare ale economiilor aplicate de băncile centrale pentru a contracara pandemia de Covid-19.

Indicele vedetă al Bursei din New York, indicele Dow Jones Industrial Average, a depășit astfel marțea trecută pragul de 30.000 de puncte pentru prima oară în existența sa, în timp ce Nasdaq și S&P au atins și ele valori record vineri.