Ar putea Statele Unite să emită o monedă de un trilion de dolari ca o soluție de ultim moment pentru a evita intrarea în incapacitate de plată? Janet Yellen, secretarul Trezoreriei americane, a oferit duminică un răspuns, relatează Business Insider.

Moneda de un trilion de dolariFoto: Flickr

„Nu aș susține ideea monedei de un trilion de dolari. Cred că este un truc. Cred că ea periclitează independența Rezervei Federale”, a spus Yellen despre propunerea unor politicieni de la Washington în timpul unui interviu acordat ABC News.

„Ai cere practic printarea de bani pentru acoperirea deficitului”, a subliniat aceasta, adăugând că majorarea plafonului de îndatorare pentru a evita ca SUA să intre în incapacitate de plată este o obligație a ambelor partide politice ce formează duopolul politic american.

Ea a amintit că plafonul de îndatorare a fost majorat de aproape 70 de ori din 1965 și că acest lucru s-a întâmplat „aproape întotdeauna” cu acordul atât al democraților, cât și al republicanilor.

„Nu doar unul dintre partide este responsabil de nevoia de a face acest lucru. Cred că ar trebui asumată o răspundere comună, nu una a unui singur partid”, a mai spus Yellen.

Moneda de un trilion de dolari

Comentariile făcute de Yellen la finalul săptămânii trecute au fost asemănătoare cu altele pe care le-a făcut anterior cu privire la ideea de a emite o monedă de un trilion de dolari, o măsură propusă de unii politicieni americani pentru a ajuta la plata datoriilor SUA.

Însă experții avertizează că o asemenea mutare ar putea zdruncina încrederea economiei mondiale în SUA și instituțiile sale.

Senatul de la Washington a aprobat săptămâna trecută majorarea plafonului de îndatorare până la începutul lui decembrie, împiedicând pentru moment intrarea în incapacitate de plată a SUA.

Măsura, care va ajunge în Camera Reprezentanților săptămâna viitoare, nu a fost votată de niciun republican în Senat.

Însă Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senat, și alți 11 senatori republicani au votat alături de democrați pentru a permite ca proiectul să ajungă în plen, punând capăt boicotării sale (așa-numitul „filibuster”).

REFERINȚĂ: