Mai mult de jumătate dintre companii (57%) vor reduce sau nu vor mai crește valoarea nominală a bonurilor de masă oferite angajaților, dacă Guvernul va adopta măsura de aplicare a CASS la acestea, se arată într-un studiu al Cult Research.

TaxareFoto: Anna Berkut / Alamy / Alamy / Profimedia

Asta în condițiile în care începând cu 1 august tichetele au fost majorate la 35 de lei.

Studiul arată că din cauza acestei măsuri, aproape o treime dintre companiile care acordă acest tip de tichete nu vor mai lua în calcul pentru următoarea perioadă creșteri salariale ale angajaților.

Aplicarea măsurii de taxare suplimentară cu CASS 10% a tichetelor de masă afectează cel mai mult companiile mici și mijlocii din România, se arată în document.

În acest context, 23% dintre companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro pe an nu vor mai acorda tichete de masă angajaților. Acestea declară că vor întrerupe acordarea tichetelor de masă după aplicarea măsurii.

O treime dintre angajatori au în vedere să păstreze aceeași valoare nominală a tichetelor, în timp ce 23% iau în calcul chiar și scăderea valorii nominale a tichetelor pe care le acordă angajaților.

“În ceea ce privește companiile care în prezent nu acordă acest beneficiu extra-salarial, 7 din 10 sunt de părere că în contextul posibilelor măsuri de taxare suplimentară a tichetelor de masă cu CASS 10%, este foarte puțin probabil ca pe viitor să ofere angajaților tichete de masă”, menționează sursa citată.

Studiul privind impactul aplicării măsurii de taxare suplimentară cu CASS 10% a tichetelor de masă a fost realizat de Cult Research, pe un eșantion reprezentativ de 405 companii din România, iar marja de eroare este de +4,9%.