Guvernul va adopta joi două acte normative prin care va crește salariul minim pe economie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei și a salariului minim din construcții de la 4.000 de lei la 4.500 de lei, a anunțat miercuri premierul Marcel Ciolacu.

BaniFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
  • „Mâine dau Ordonanță și HG. Odată pentru mărirea salariului de la 3000 la 3300 si HG pentru mărirea salariului în construcții de la 4000 la 4500 astfel încât plătirea CASS-ului nu va afecta nicio categorie, fiindcă erau exceptați de plătirea CASS și nu vor fi afectați deloc de introducerea CASS-ului”, a spus Marcel Ciolacu într-un interviu la Digi24.

De ce crește salariul minim în construcții la 4.500 lei și cât vor lua angajații în mână

HotNews.ro a scris miercuri că autoritățile vor să mărească salariul minim în construcții la 4.500 lei, conform unui proiect de Ordonanță de urgență. Legat de aplicare, documentul prevede ca intră în vigoare de la data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial.

Așadar, dacă se va publica în septembrie, se va aplica din octombrie. De asemenea, dacă apare în octombrie, se va aplica din noiembrie. Rămâne de văzut.

Proiect OUG creștere salariu minim constructii- click pentru a deschide

Precizăm că în acest moment aceștia nu plătesc impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II. Totuși, prin legea pe care își va asuma guvernul Ciolacu răspunderea, vor plăti CASS (sănătatea), pentru că oricum beneficiază de ea. Deci vor fi scutiți doar de impozit pe venit.

Așadar, în acest moment angajații din acest sector au un salariu minim de 4.000 lei, ceea ce înseamnă că primesc 2.750 lei în mână.

Având în vedere modificările fiscale din sector (care au aceeași prevedere cu data de 1 a lunii următoare), precum și proiectul de OUG, salariul minim brut pe construcții va urca la 4.500 lei, ceea ce ar însemna un salariu net de 2.925 lei.

Din această majorare, statul va câștiga 81,5 milioane lei în 2023 și 511,1 milioane lei în 2024, conform notei de fundamentare, dar menționăm că în analiza impactului bugetar nu este inclusă și reintroducerea CASS.

Salariul minim va urca la 3.300 lei brut / Ce salariu net vor primi cei care sunt plătiți astfel

Guvernul mai are în vedere și creșterea salariului minim clasic, adică pentru ceilalți angajați, la 3.300 lei, de la 3.000 de lei.

Precizăm că până la finalul anului există în vigoare o prevedere prin care 200 lei nu sunt taxați.

Așadar, cei plătiți astfel vor primi în mână 2.079 lei (net) din octombrie 2023.

În acest moment, netul se ridică la 1.898 lei.

Sursa foto: Dreamstime.com