Salariul minim brut garantat în plată crește de la 3.000 de lei, la 3.300 lei de la 1 octombrie, conform Hotărârii publicată joi în Monitorul Oficial.

Bani-bancnote-leiFoto: Hotnews

Precizăm că până la finalul acestui an se află în vigoare o prevedere prin care 200 de lei nu sunt taxați.

Așadar, un angajat plătit cu salariul minim va lua „în mână” (adică net) de 2.070 lei, respectiv cu 172 lei mai mult decât astăzi.

Câți angajați cu salariul minim sunt în România

Datele Ministerului Muncii arată că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 mil. de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei, conform sursei citate, vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.

Ministerul Muncii nu spune, dar este vorba și despre mulți antreprenori angajați în propria firmă pentru a-și menține statutul de microîntreprindere, fiind una dintre condiții.

Statul nu a calculat un impact, adică suma pe care ar urma să o încaseze ca urmare a majorării salariului minim, aceasta fiind percepută de mediul de afaceri, în general, ca o taxă.

Activitățile independente – PFA trebuie să fie atente când completează Declarația unică pentru veniturile din 2023, având în vedere noul salariu minim

Creșterea salariului minim va pune în dificultate persoanele fizice autorizate - activitățile independente.

Cum acestea plătesc taxele plafonat la 6, 12 și 24 de salarii, cel mai bine ar fi să o facă luând în considerare salariul minim de 3.000 de lei brut, când vor depune Declarația unică până în mai 2024.

De ce?

Conform unui articol din Codul fiscal "în situaţia în care, prin hotărâre a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizează, în acelaşi an, mai multe valori ale salariului minim brut pe ţară, diferenţiat în funcţie de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege (...) se ia în calcul valoarea cea mai mică a salariului minim brut pe ţară, dacă prin lege nu se prevede altfel".

În orice caz, cel mai probabil va reveni ANAF în 2024 pentru a face lămuriri cu privire la acest aspect.

Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară rămâne la fel în octombrie. Urmează o creștere din noiembrie

În ceea ce privește sectorul construcțiilor, agriculturii și industria alimentară, nu s-a luat încă o decizie. Urmează și acolo să fie majorare, având în vedere că urmează să se plătească contribuția la sănătate (CASS), ceea ce le-ar diminua mult netul (legea cu creșterile de taxe încă nu a ajuns la Monitorul Oficial – se așteaptă decizia CCR).

Ar fi vorba despre 800.000 – 900.000 de salariați.

În octombrie, salariul minim în construcții rămâne la 4.000 de lei brut (3.150 lei în mână), iar cel din agricultură și industria alimentară va fi tot 3.000 de lei brut (2.362 lei net).

Guvernul urmează să anunțe la cât vor urca din noiembrie.