Noi modificări fiscale au fost pregătite de Ministerul Finanțelor. Practic, se introduc prevederi privind casele de marcat, fiind următorul pas spre e-TVA, schimbări la e-Transport, iar persoanele care au case scumpe vor fi înștiințate de Fisc privind impozitul. De asemenea, se introduce o acciză la pliculețe de nicotină.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Proiect OUG modificări fiscale privind e-TVA, e-Transport, impozit pentru case scumpe și acciza la țigări electronice

- click pentru a deschide

Informații mai multe colectate de la casele de marcat

Proiectul prevede posibilitatea ca, prin ordin al președintelui ANAF, la solicitarea Ministerului Finanțelor, să fie stabilite și alte date și informații care trebuie să fie transmise de aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic al ANAF, cum ar fi, spre exemplu, codul de înregistrare în scopuri de TVA al contribuabilului, informație absolut necesară pentru generarea decontului de TVA precompletat (e-TVA n.r.).

Necesitatea transmiterii de către aparatele de marcat electronice fiscale a informațiilor din conținutul bonului fiscal referitoare la codul de înregistrare în scopuri de TVA este dublată de faptul că precompletarea de către autoritatea fiscală a informațiilor privind operațiunile impozabile în decontul de TVA este o măsură menită să vină în sprijinul contribuabililor care, potrivit legii, au obligația să completeze și să depună decontul de TVA.

Schimbare la e-Transport în privința sancțiunilor

Potrivit proiectului, în cazul în care bunurile cu risc fiscal ridicat sunt înregistrate în documentele justificative primare și, ulterior în evidența contabilă a utilizatorilor, sancțiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor intrate în gestiune și în circuitul operațiunilor economice să nu se mai aplice.

De asemenea, se modifică o prevedere privind amenzile la e-Transport (din OUG 115/2023 – Ordonanța trenuleț), în sensul ca acelea să se aplice începând cu 1 iulie 2024, adică la faptele săvârșite și constatate după acea dată. Anterior prevederea era interpretabilă.

Persoanele care au case scumpe vor fi anunțate de ANAF că trebuie să plătească impozit

După ce va apărea această Ordonanță în Monitoril oficial, în termen de 30 de zile ANAF va înștiința persoanele care au case mai scumpe de 2,5 milioane lei că trebuie să plătească impozit.

Înștiințarea va conține următoarele elemente:

1. denumirea organului fiscal emitent;

2. datele de identificare ale contribuabilului înştiinţat;

3. obiectul notificării;

4. cuantumul valorii impozabile determinată pentru impozitul pe clădiri, în cazul respectivei clădiri;

5. semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, precum şi ştampila organului fiscal emitent.”

Reamintim că a fost introdusă prin Legea creșterilor de taxe (L296/2023) un impozit special pentru bunurile scumpe: case și mașini

Se aplică pentru:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată depășește 2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei;

În cazul autoturismelor se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Acciza la pliculețe cu nicotină / La cât vor urca accizele în următorii ani la țigări electronice

Modificare va fi și faptul că se introduce o acciză la pliculețe de nicotină de 115 lei/kg în 2024, 120,5 lei în 2025 și 126 lei în 2026.

În ceea ce privește acciza la țigări electronice, aceasta este de 0,81 lei/ml în 2024, 0,91 lei în 2025 și 1,03 lei în 2026.