Economia britanică a înregistrat o creştere peste aşteptări în primul trimestru din 2024, încheind perioada de recesiune în care a intrat în a doua jumătate a anului trecut, arată datele publicate vineri de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit agențiile DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Londra, Marea BritanieFoto: Amer Ghazzal / Alamy / Alamy / Profimedia

PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,6% în primele trei luni din acest an, cel mai solid ritm de creştere din trimestrul patru din 2021, şi după un declin de 0,3% în ultimele trei luni din 2023. Analiştii se aşteptau la un avans de 0,4% în primul trimestru din 2024.

Banca Angliei (BoE), care a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 5,25%, la cel mai ridicat nivel începând din 2008, prognoza o expansiune de 0,4% a economiei britanice în primul trimestru din 2024, şi un avans de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2024.

În martie, comparativ cu luna precedentă, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,4%, mai rapid decât estimau analiştii, respectiv 0,1%.

Totuşi, Marea Britanie rămâne una din ţările cu cea mai lentă redresare în urma pandemiei. La finalul primului trimestru din 2024, economia era cu doar 1,7% peste nivelul din 2019.

„După două trimestre de scădere, economia britanică a revenit pe creştere în primele trei luni din acest an, deşi s-a înregistrat un trimestru slab în construcţii. A fost o consolidare extinsă în servicii, dar şi în retail, transport şi sănătate. De asemenea, producătorii auto au avut un trimestru bun”, a apreciat Liz McKeown, director în cadrul ONS.

Anunțul va veni foarte probabil ca o ușurare uriașă pentru guvernul conservator condus de premierul Rishi Sunak în condițiile în care sondajele de opinie arată că laburiștii aflați în opoziție se bucură de un avans uriaș în fața Partidului Conservator în ceea ce privește intenția de vot înaintea alegerilor parlamentare ce vor avea loc anul acesta.