Proiect Finante: Romanii care se muta intr-un stat cu care nu exista conventie de evitare a dublei impuneri vor plati Fiscului impozit pe venit atat pentru anul in care parasesc Romania cat si in urmatorii 3 ani

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 11 ianuarie 2012, 10:51 Economie | Finanţe & Bănci


Romanii care vor pleca la munca in strainatate sau la rude si vor locui mai mult de 6 luni/an vor trebui sa completeze un chestionar la Fisc pentru stabilirea rezidentei fiscale, se arata intr-un proiect de Ordin al ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Chestionarul e aplicabil si cetatenilor straini care vin in Romania, cu exceptia diplomatilor sau a functionarilor angajati ai unui stat strain in Romania.

 • Criterii de stabilire a rezidentei  fiscale
Daca o persoana fizica este considerata rezidenta atat in Romania cat si intr-un stat semnatar al conventiei de evitare a dublei impuneri, atunci rezidenta persoanei fizice se va stabili astfel :
a) persoana va fi considera rezidenta numai a Statului in care are domiciliul, respectiv locuinta permanenta aflata la dispozitia sa. O locuinta se considera permanenta daca este proprietatea personala a persoanei fizice sau daca aceasta este inchiriata de persoana respectiva.

b) daca aceasta detine o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa in ambele state, persoana este considerata rezidenta numai a statului in care isi are centrul intereselor vitale, respectiv in statul cu care relatiile sale personale si economice sunt mai apropiate. Astfel, se acorda atentie familiei sale (sot/sotie, copil/copii, persoane aflate in intretinerea persoanei fizice si care sosesc in Romania impreuna cu aceasta ), relatiilor sale economice (angajat al unui angajator roman, implicarea intr-o activitate de afaceri in Romania, conturi la banci in Romania, carduri de credit/debit la banci in Romania), relatiilor sale sociale (membru intr-o organizatie caritabila, religioasa, participari la activitati culturale sau de alta natura).

Daca o persoana fizica ce detine o locuinta intr-un stat semnatar al unei conventii de evitare a dublei impuneri incheiata cu Romania, si detine, in proprietate sau inchiriata si o locuinta in Romania in timp ce o pastreaza pe prima, faptul ca pastreaza prima locuinta in statul in care a locuit preponderant, unde a muncit si unde se afla familia sa si toate proprietatile sale, poate impreuna cu alte elemente sa demonstreze ca persoana in cauza si-a pastrat centrul intereselor vitale in celalalt stat si nu in Romania. Acelasi criteriu de stabilire a centrului intereselor vitale este folosit in mod corespunzator si pentru persoanele fizice rezidente care parasesc Romania.

c)daca nu poate fi determinat statul in care persoana are centrul intereselor vitale, sau daca respectiva persoana nu detine o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa in niciunul dintre state, se considera ca este rezidenta a statului in care acesta locuieste frecvent. Astfel, se vor avea in vedere sederile pe care le are persoana respectiva in toate locurile din acelasi stat.

d)daca persoana locuieste in mod obisnuit in ambele state sau in niciunul dintre ele, se va considera ca persoana respectiva este rezidenta a statului a carui nationalitate/cetatenie o are;

e)daca persoana are nationalitatea/cetatenia ambelor state sau a niciunuia dintre ele, autoritatile competente ale statelor contractante vor rezolva aceasta problema pe cale amiabila la nivelul autoritatilor competente, potrivit articolului ᅨProcedura amiabilaᅨ din conventia de evitare a dublei impuneri.

Principalele elemente care vor fi luate in considerare pentru stabilirea rezidentei unei persoane fizice care paraseste tara noastra sunt urmatoarele:

a) domiciliul din Romania

b) locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata, dar care ramane oricand la dispozitia acestuia si a familiei sale;

c) centrul intereselor vitale, respectiv sotul/sotia, copilul(ii) sau persoanele aflate in intretinerea persoanei care pleaca din Romania. Faptul ca sotul/sotia, copilul(ii) sau persoanele aflate in intretinerea persoanei care pleaca din Romania nu parasesc Romania impreuna cu aceasta, constituie un element esential in mentinerea rezidentei acelei persoane in Romania.

Pot exista si alte elemente care sunt luate in considerare la mentinerea rezidentei in Romania, dar numai impreuna cu elementele mentionate la alin. (1): autovehicule inregistrate in Romania/statul strain; permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania; persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania/statul strain pe parcursul perioadei in care sta in strainatate/Romania.

In cazul in care o persoana fizica romana paraseste Romania definitiv si nu mai are domiciliu in tara noastra, rezidenta fiscala obtinuta in alt stat nu va fi afectata de revenirile ocazionale in Romania.

In vederea scoateriii din evidenta de Fisc, persoana fizica rezidenta in Romania are obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania.

Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania va continua sa fie considerata rezidenta in Romania, avand obligatie fiscala integrala, pana la sfarsitul anului calendaristic in care a facut dovada schimbarii rezidentei fiscale in alt stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.

 • Romanii care pleaca intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri  si este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care persoana fizica paraseste tara noastra, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6233 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Cea mai tare lege (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:03)

  jean [anonim]

  in curand va aparea si legea chiar daca mori in urmatorii 3 ani dupa moarte vei fi obligat sa achiti obligatiile fiscale.Cum mama ei de treaba daca plec din Romania definitiv si nu ma mai intorc,iar tara in care plec nu are conventie cu Romania sa platesc obligatiile fiscale pentru urmatoarii 3 ani plus anul in curs pana la sfarsit ?!!!
  • -1 (5 voturi)    
   citeste atent (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:45)

   Angoasat [utilizator] i-a raspuns lui jean

   daca pleci definitiv si nu mai ai domiciliul in ro nu esti afectat atata timp cat te-ai inregistrat pt scoaterea din evidenta fiscului..
   • -1 (1 vot)    
    tocmai ca am citit (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 14:19)

    jean [anonim] i-a raspuns lui Angoasat

    si : "Romanii care pleaca intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care persoana fizica paraseste tara noastra, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici." Tu ce intelegi ? Eu aia ce am scris mai sus am inteles, voi fi obligat sa mai platesc si urmatorii 3 ani si tot anul in curs, chiar daca plec. Asta in cazul in care nu exista conventia lui peste !
 • +5 (7 voturi)    
  ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:12)

  Marcu [anonim]

  Din titlu se intelege ca in cazul in care muncesti in alta tara si faci venituri acolo, vei plati impozit pe venit si in Romania. Nu am inteles eu bine? Daca am inteles bine, cum va stii statul roman cati bani fac eu in Bangladesh, sa zicem....
  • +3 (7 voturi)    
   ! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:34)

   vlad_christian [anonim] i-a raspuns lui Marcu

   te rog nu fii nesimtit, inainte sa pleci dai declaratie ca pleci, scrie clar. Apoi dai frumos banii pe avion sau shareta, vii din bangladesi si depui douasutele , douasutedouazeciu, treusutenouajdoi-a, tot !nesimtitule, cum iti permiti sa intrebi asta, ce fel de cetatean esti ?
   • +2 (4 voturi)    
    ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:12)

    Marcu [anonim] i-a raspuns lui vlad_christian

    A, ok, mersi de raspuns, e clar :)

    Pot sa platesc si anticipat ca sa scap de-o grija?
 • +6 (8 voturi)    
  Impingere spre renuntare la cetatenie (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:23)

  gicad [anonim]

  Cum e deja cunoscut fiscul roman e plin de initiative si statul jupoaie pe cel ce munceste si nu pe evazionistul plin de avocati. Ma astept la tot felul de abuzuri si la moartea cu dreptatea in mana. Am pastrat cetatenia romana (cu domiciliul afara) pentru ca ma leaga amintiri si sentimente de tara unde m-am nascut dar se pare ca in curand o sa trebuiasca sa renunt la aceasta pentru a nu fi hartuit de un fisc orb, surd si mut.

  Pacat ca e locuita
  G
  • -6 (10 voturi)    
   pacat ca e locuita?? (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:57)

   ion daniel [anonim] i-a raspuns lui gicad

   pacat ca e locuita de cei ca tine care au preferat varianta usoara si apoi se fudulesc cat de bine le merge lor pentru ca altii le-au facut viata usoara( prin altii inteleg, cei care i-au primit in tara lor) .

   Daca tot ai plecat, nu mai arunca cu noroi in cei ramasi, pentru ca ei sunt cei care duc greul si se zbat pentru o viata mai buna. Tu ai primit totul pe gratis.
   • +5 (7 voturi)    
    hai ca aberezi (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:07)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui ion daniel

    strugurii sunt acri? de unde stii ca a primit totul pe gratis?
    omul nu a zis nimic de romanii obisnuiti, iar daca esti frustrat ca nu ai reusit sa pleci si tu, mai bine stai in banca ta!
    • 0 (2 voturi)    
     ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:23)

     Marcu [anonim] i-a raspuns lui razvan

     1. Tu de unde stii ca e frustrat ca nu a plecat?
     2. Prin "pacat ca e locuita" omul de mai sus se referea si la romanii obisnuiti, sau Romania nu e elocuita de romani obisnuiti dupa logica ta?
     3. Si eu sunt satul de romani plecati din tara care apoi incep si arunca cu namol in tot ce inseamna Romania. Nu ar strica putin respect pentru cei ramasi aici, pentru cei care i-au crescut pe ei si pe parintii lor, pentru cei care i-au educat, pentru colegii de scoala, pentru prietenii de joaca, etc...
     • +1 (1 vot)    
      pacat ca e locuita de politicienii (Joi, 12 ianuarie 2012, 6:14)

      gicu [anonim] i-a raspuns lui Marcu

      parlamentarii, guvernantii si magistratii care conduc Romania.
      La asta s-a referit comentatorul Gicad.
   • 0 (2 voturi)    
    Nu faci decat sa intaresti ce am spus (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:23)

    gicad [anonim] i-a raspuns lui ion daniel

    QED
    Nu stii nimic despre mine, nu stii ce fac, de ce am plecat etc. Nu stiu ce varianta usoara am preferat sau ce imagine ai tu despre occident si usurinta de a te integra, adapta etc. De asemenea nu vad unde ma fudulesc dar probabil ca verdele de pe piept ti-a inegrit putin bruma de logica pe care o mai aveai.

    In incheiere cum ziceam QED - nu faci decat sa intaresti ce spuneam. Nu sunt si nu voi fi afectat de lege dar e o chestie de principiu si inca am principii. Nu arunc cu noroi in nimeni dar probabil ca unde te aflii si de unde privesti nu vezi altceva decat noroi.

    Hai sa nu intram in polemica pentru ca nu rezolvam nimic. Legea incearca sa rezolve ceva ce pentru mine nu e o prioritate. Evaziunea fiscala e lege in RO si marii evazionisti impreuna in caz de plata ar rezolva multe din probemele economice.

    Cam atat pentru azi - cu verdele in sus :-)
 • 0 (2 voturi)    
  stie careva unde se pot gasi (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:39)

  ginel din patagonia [anonim]

  tzarile cu care ro are conventie de evitarea dublei impozitari ?!
  • 0 (2 voturi)    
   este linkul mai jos (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:27)

   toro [anonim] i-a raspuns lui ginel din patagonia

   ia 10 secunde pe google.
  • -2 (2 voturi)    
   Foarte simplu! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:31)

   IRS [anonim] i-a raspuns lui ginel din patagonia

   Toate celelalte tari ...

   Cat de prost sa fii sa te mai intorci in Romania daca ai plecat?
   Cat de prost sa fii sa nu fi in stare sa ramai unde ai plecat?
   Si Fiscul nostru ce dracu poate sa faca in alta tara? Sa va trimita scrisorele de amor?

   Chiar nu va dati seama ca o asemenea lege nu se poate implementa?
 • -1 (1 vot)    
  CEDI (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:48)

  toro [anonim]

  Romania a incheiat pana in prezent peste 83 de conventii fiscale, deci logic ar fi ca persoanele din cele 83 de state mentionate mai jos sa nu aibe motive de ingrijorare.

  http://codfiscal.net/resurse/cedi-conventiile-fiscale-incheiate-de-romania/
 • +2 (4 voturi)    
  Tare ideea (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:56)

  Tepuila [anonim]

  Eu inteleg ca daca nu vin in Romania sa completez formularul si sa pierd o saptamina pe la ghisee sa dovedesc cu niste hirtii scrise in limba daneza cu traducerea de rigoare ca am domiciliu acolo trebuie sa mai platesc incaodata impozit pe salariul meu si in Romania? Ceva e putred in Danemarca.
 • -1 (3 voturi)    
  :)))))) (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 11:59)

  soso [anonim]

  si cum ma obliga??? imi pune poprire pe salarul din Congo??? sau imi confisca ceva din tara, chiar daca nu mai am nimic pe numele meu, decat un rahat de buletin(CI)??? da sa si-l tina ei, sa-l confiste si sa-l scoata la licitatie.......
 • 0 (4 voturi)    
  de bun simt (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:04)

  Cris [anonim]

  E o lege de bun simt, asa se intampla peste tot in afara. Daca eu stau in Germania si platesc impozite aici mi se pare firesc sa nu mai platesc impozite pe venit si in Romania...nemtii au deja demult aceasta lege...
 • -2 (2 voturi)    
  cum o sa reactioneze romanii ? (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:15)

  gg [anonim]

  Pe cine atinge legea ? R: Pe capsunarii care se duc in Spania sau Italia si lucreaza pe X euro pe luna. Ei vor trebui sa plateasca impozit si in Spania si in Romania desi nu e normal sa plateasca decat intr-un singur loc. Legea a fost facuta in asa fel incat chiar daca nu trebuie sa platesti impozit tot o sa-l platesti, din cauza la diverse chichitze, gen ca n-ai anuntat cu 30 de zile inainte sa pleci. Nu stiu cati dintre milioanele de romani DEJA PLECATI, stiu ca Ialomitzeanu a dat o lege care nu le da nici o sansa in fatza fiscului, chiar daca o sa vina cu acte in regula. Buna dispozitie o sa le fie intretinuta si daca o sa mai vina si cu vreo masina de vreo 2-3000 de euro pe care nu o sa mai poata sa o inmatriculeze :)
 • -2 (2 voturi)    
  daca un bolnav incurabil.. (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:45)

  kkciosuldelahamangia [anonim]

  mai are de trait trei luni maxim, trebuie sa fuga repede la finante, in carucior daca mai poate, sa-si plateasca taxele pt. urmatorii trei ani ? si cit ii vor fi penalitatile, daca saracul nu mai apuca sa efectueze plata ?
  doamne, cit ii de obositor pt. cei cu mintea odihnita..
 • -1 (3 voturi)    
  catastrofa! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 12:52)

  Avogardo [anonim]

  Guvernul asta ia masuri din ce in ce mai catastrofice. O astfel de lege o sa reduca drastic fluxul monetar ce intra in tara cu repercursiuni majore in cursul de schimb si balanta de plati. La urma urmei care mai este castigul celui ce munceste daca ceea ce castiga afara este impozitat de 2 ori? Se mai merita sa te chinui printre straini? Nu mai bine somezi in Romania si stai bine mersi in tara? Pe de alta parta pot pune sub semnul intrebarii etica unei astfel de legi. De ce anume se considera statul roman indreptatit sa impuna impozite atata timp cat nu este implicat cu absolut nimic in obtinerea acelor salarii. Romania nu are un popor de asistati ci un guvern de asistati. Rusine.
  • 0 (2 voturi)    
   subscriu! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 13:04)

   Rafael Che Guevara [anonim] i-a raspuns lui Avogardo

   Si bine ca s-a difuzat stirea asta. Efectele se vor face simtite si inainte de promulgare.
 • 0 (2 voturi)    
  noua zeelanda (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 13:04)

  Mishu [anonim]

  hahaha, noua zeelanda nu e in lista... cum o sa ia romanii de acolo drumul tarii, cum o sa-si declare ei veniturile :))
 • -1 (1 vot)    
  ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 13:06)

  Witch [anonim]

  Ok, unde anume la finante anunt ca am plecat? Sa scap de-o grija. Mai exact unde pot face asta online pentru ca la ghiseu in Ro nu ma duc.
 • 0 (2 voturi)    
  Uite ca nu am plecat ... (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 14:54)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... de vreo 2 ani jumatate de cand a inceput criza sunt inca in tara dar fara un loc de munca (cauza faptului ca figurez cu venituri zero la fisc). Nu am cerut nici ajutor de somaj si nici venit minim garantat. Ma hranesc cu iubirea pentru partidul de dreapta PDL si pentru bravul carmaci Traian Basescu. Nu figurez la stat nici la capitolul "someri". In general sunt fericit ca nu mai figurez nicaieri.

  Intrebarea mea este ce politici a aplicat si cate locuri de munca / firme etc. (de preferat in domeniul privat) au fost create in aceasta perioada? Sau Statul functioneaza pe principiul la placinte (taxe si impozite) inainte, la razboi (politici publice si drepturi pentru cetateni) inapoi?

  Statul roman sa ma mai caute cand imi va putea arata in mod transparent ce face cu banii pe care ii ia de la mine. Pana atunci sa cante la alta masa ...
 • -1 (3 voturi)    
  TRIST (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 15:02)

  stan papuse [anonim]

  Ce guvern de ingramaditi, fara imaginatie, fara viziune, fara o sclipire de inteligenta! Ce mentalitate de vechil, de magazioner marunt! ...
 • -1 (1 vot)    
  Gogomanie (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 15:19)

  Daniels22026 [utilizator]

  Veniturile obtinute in strainatate, ca angajat al unei companii inregistrate in strainatate, nu intra in categoria de venituri, conform legii din Romania, conform logicii si bunului simt.

  Daca n-ar fi asa, atunci Romania ar putea impozita toti cetatenii lumii si toate firmele din lume, ceea ce evident nu se poate. Proiectul asta de lege e o gogomanie. Pentru orice tara, veniturile impozabile trebuie sa aiba legatura cu teritoriul national.
 • 0 (2 voturi)    
  Cineva avizat (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 15:50)

  maria [anonim]

  Domnilor de la Hotnews, nu puneti si voi un specialist sa explice mai exact ce inseamna propunerea de ordin de mai sus? Aveti foarte muti cititori cu rezidenta in afara Romaniei care cred ca ar aprecia foarte mult niste lamuriri. Limbajul de lemn al domnilor de la finante ne incetoseaza si mai tare mintile.
  In primul rand as dori sa stiu cum ar putea afla statul exact ce venituri au romanii din afara, ca doar nu or sa urmareasca caz cu caz, mi se pare un efort mult prea mare si prea costisitor.
  In al doilea rand, astia care au plecat de acu cativa ani din tara, trebuie sa se intoarca neaparat ca sa completeze formularul? Nu are nici o relevanta faptul ca tu ai rezidenta in alta tara chiar daca nu ai anuntat inainte sa pleci ca ti-ai schimbat domiciliul? Am incercat sa citesc legea mai bine si acolo zice ca se depune o cerere la nu stiu ce oficiu si e la latitudinea functionarului daca ti se aproba o evitare a dublei impozitari sau nu. Cu alte cuvinte el poate sa zica NU pe nu stiu ce motive iar tu sa te trezesti ca trebuie sa platesti dublu impozit. Cu alte cuvinte, mai bine taceai din gura si nu completai nici un formular.
  In al treilea rand, cum or sa stabileasca mai exact autoritatile ca tu ai trecut prin tara la un moment dat (si deci ar fi trebuit sa completezi formularul) daca la intrarea in tara nimeni nu iti mai pune nici o stampila pe pasaport, deci poti sa zici ca nici n-ai fost??
  Multumesc anticipat daca va ganditi la un articol explicativ!!
 • 0 (2 voturi)    
  Nedumerire (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 15:57)

  Gabu [anonim]

  Draga Domnule Ialomitzeanu,
  Am un prieten care e picat din Luna. Legea pe care doriti s-o promulgati se refera doar la Terra sau include si celelalte planete ale sistemului solar?
 • -1 (1 vot)    
  cetatenie (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 18:27)

  Vuck [utilizator]

  ..nu-ti ramane decat sa renunti la cetatenia romana dupa ce-ti ei rezidenta in alta parte, daca vrei sa scapi de fiscul roman.
 • 0 (2 voturi)    
  Ma intreb ? (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 19:30)

  gelu [anonim]

  Ce minte luminata a avut aceasta sclipire geniala ?
  S-o fi gandit initiatorul legii ca banii in loc sa vina in tara se vor duce in alte banci straine ?
  Ce crede initiatorul legii ca vor face "capsunarii" ? Vor mai aduce bani in tara (ca sa fie impozitati), sau ii vor tine in strainatate ?!
  Nu-mi aduc aminte care era suma adusa de cei care lucreaza afara, dar era un procent important. Sigur se va diminua considerabil !
  Sper ca totusi este o prostie spusa pentru a arata incompetenta guvernului....
 • 0 (2 voturi)    
  Ori e SF, ori e la oha! (Miercuri, 11 ianuarie 2012, 21:45)

  fibonacci in reversal [anonim]

  Imaginatia bogata merita inscrisa in patrimoniu.
  Recunosc ca asta depaseste toate asteptarile (privitoare la ce idiotenii mai pot fi inventate).
  Doar ca bucuria va tine pana se ajunge la partea practica (la aplicatiune, carevasazica). M-ar bufni rasul daca nu mi-ar fi luat-o plansul inainte.

  - sa zicem ca X are un venit de 1000 zglobulini in Mangochistan, din care, 300 revin fiscului local.
  - X anunta romulanul sef, printr-un vecin binevoitor, ca se ofera voluntar achitarii impozitului aferent in Romulania.
  - romulanul adjunct face caraculele, din care rezulta ca trebuie sa ii ceara lui X achitarea 200 de romulini, instiintindu-l pe X in acest sens.
  - X denunta la Curtea Internationala de Justitie abuzul la care este supus, prezentind urmatoarele argumente:
  - raportul dintre venituri salariale si taxe e stabilit astfel incat sa permita subzistenta individului (eventual, familiei sale) in statul respectiv, fara a tine cont de nivelul taxelor, respectiv al costurilor in alte state.
  - procentul retinerilor se aplica salariului brut, intelegind prin asta ca diferenta este un drept intangibil al incumbentului.
  Orice alta impozitare ulterioara a venitului net este ilegala in principiu, si anuleaza automat legalitatea procentului stabilit initial.
  - cele doua impozitari intra in concurenta si contradictie directa, fiind doua mecanisme nerecunoscute reciproc, care actioneaza simultan asupra unui bun privat, garantat doar de unul din cele doua sisteme, fara sa existe un acord prealabil constituit intre partile implicate.
  Mai pe scurt, nu poate fi legala suprapunerea a doua impozite asupra unui salariu, in afara unor norme de calcul precis stabilite si aprobate de ambele parti (state), care sa fie in concordanta cu legislatia internationala.
  Cu alte cuvinte, f@$%ck the system.
  Ideea cu renuntarea la cetatenie e buna, dar nu e imbatabila in fata acestor rinocentauri ai contabilitatii cu creionul chimic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by