Secretarul american de Stat Hillary Clinton a declarat ca sustine "abordarea politica diferita" a lui Francois Hollande, care privilegiaza cresterea, mai degraba decat austeritatea, scrie AFP.

"In sanul dezbaterii europene, anumite voci pot fi mai puternice in favoarea cresterii decat au fost pana acum", a declarat Clinton pentru cotidianul USA Today, inainte de sosirea presedintelui Frantei in Statele Unite. "Punctul nostru de vedere ramane ca trebuie facute ajustari austeritatii, pentru a avea crestere, atat din motive economice cat si politice", a continuat ea.

Francois Hollande, care va participa la summitul G8 de la Camp David vineri si sambata, urmeaza sa se intalneasca la Casa Alba cu presedintele Barack Obama, a carui administratie, de la preluarea puterii, in 2009, a preferat masurile de relansare economica in fata strictetii bugetare sustinute in primul rand de Germania.

Obama a aparat aceasta abordare marti, in fata sefului guvernului italian Mario Monti. Cei doi lideri "au discutat situatia economica actuala din Europa si au cazut de acord asupra necesitatii intensificarii eforturilor destinate promovarii cresterii si crearii de locuri de munca", preciza Casa Alba, intr-un comunicat.

"Presedintele Obama si echipa noastra economica afirma de ceva vreme ca Europa trebuie sa tina cont de crestere in vederea relansarii", a subliniat Clinton.

Marasmul economiei europene afecteaza puternic Statele Unite, in special prin aprecierea dolarului in fata euro, facand astfel mai putin competitive exporturile americane.