UPDATE  Hidroelectrica a iesit din insolventa. De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, compania a obtinut un profit de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013

de DP     HotNews.ro
Joi, 27 iunie 2013, 11:02 Economie | Finanţe & Bănci


Hidroelectrica a iesit din insolventa, Tribunalul confirmand acest lucru, a transmis HotNews.ro administratorul judiciar al companiei, Remus Borza. Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vanzarea energiei la preturi sub nivelul pietei prin contracte preferentioale incheiate cu "baietii destepti". "Pe 26 iunie 2013 Tribunalul Bucuresti a constat indeplinite obligatiile de plata asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica aprobat de Adunarea Creditorilor in data de 18 Iunie 2013 si confirmat de judecatorul sindic pe 20 iunie 2013,  a admis cererea formulata de administratorul judiciar Euro Insol si a dispus inchiderea procedurii insolventei", spune Borza.


"Pe 20 iunie 2012, imediat dupa pronuntarea sentintei de deschidere a procedurii insolventei, spuneam ca Hidroelectrica va face istorie. A facut si continua sa faca. Salut in primul rand asumarea politica a unei astfel de decizii de catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei de atunci, Daniel Chitoiu, intr-un an dificil din punct de vedere politic, economic si social. Evolutia societatii in ultimele 12 luni, confirma ca s-a luat o decizie inteleapta. De la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, la un profit record de 399 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2013. Profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni ale anului 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decat profitul inregistrat de societate pe intreg anul 2010, cand societatea a inregistrat un maxim al productiei de 19, 8 TWh. Insolventa Hidroelectrica a aratat o cale, a deschis un drum si altor societati care vor sa se restructureze si sa se eficientizeze din punct de vedere economic", se mai arata in comunicatul EuroInsol.

Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca Statul este un prost administrator. Si companiile statului pot genera valoare, performanta, profit si incredere daca sunt administrate de profesionisti. Cand Statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci Statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevarate motoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala.

Energia alaturi de agricultura si infrastructura, trebuie sa reprezinte prioritati si imperative ale actualei guvernari. Refacerea sistemului national de irigatii va stabiliza si creste consumul de energie, va crea mii de locuri de munca si va asigura cresterea productiei agricole cu consecinta diminuarii importurilor.
Dupa exemplul Hidroelectrica, si ceilalti producatori de energie trebuie sa se restructureze, sa-si reduca costurile de exploatare in paralel cu cresterea gradului de retehnologizare. Toate interventiile statului nu-i vor putea salva daca nu vor intelege ca intr-o ecomonie de piata prevaleaza competitivitatea si nu ajutorul de stat.
Romania, pentru prima data dupa 23 de ani, inregistreaza un excedent al productiei de energie electrica datorat racordarii in sistem a noilor capacitati de generare a energiei electrice din surse regenerabile. In acelasi timp Romania se confrunta cu o scadere dramatica a consumului casnic si mai ales industrial. In ultimii 2 ani, consumul a scazut cu 6 Twh.

Consecinta, scaderea pretului Megawatt-ului. Benefica pentru industrie dar fatala pentru producatorii traditionali de energie. Salvarea acestor producatori, vitali de altfel pentru stabilitatea sistemului energetic national, avand in vedere impredictibilitatea energiei regenerabile, o reprezinta reorganizarea care sa le asigure o marja comerciala rezonabila la intern si acces si competitivitate la export. Societatile statului, institutiile statului nu mai pot functiona eficient cu scheme supradimensionate si supraremunerate de personal caracterizat de prea multa autosuficienta si blazare.

Mandatul nostru de administrator judiciar la Hidroelectrica a luat sfarsit. Multumim tuturor celor care ne-au sustinut in efortul nostru asumat de a remodela, restructura si eficientiza o companie vitala pentru sistemul energetic national si pentru Romania. A fost o onoare pentru noi, echipa de practicieni in insolventa si avocati de la Euro Insol.

Indemn toti salariatii din Hidroelectrica si in primul rand noul management al companiei la munca sustinuta, reforma, performanta si perseverenta in a implementa si continua masurile si directiile trasate de noi in Planul de Reorganizare. In beneficiul tarii si al cetatenilor sai.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a inregistrat pe 7 iunie 2013, la Tribunalul Bucuresti, tabelul definitiv al creantelor. Conform tabelului, Hidroelectrica va trebui sa plateasca creditorilor inscrisi in tabelul definitiv al creantelor 3,59 miliarde lei. Alte 760 milioane lei sunt inscrise sub conditie. Remus Borza a afirmat ca aceste sume vor fi platite esalonat in 12 sau 24 de rate, in functie de intelegerile cu creditorii.

Potrivit reprezentantilor sindicatului, dupa aceasta data actionarii Hidroelectrica, cei care au solicitat intrarea in insolventa, sunt obligati sa faca o analiza serioasa a masurilor luate in aceasta perioada si asupra consecintelor insolventei Hidroelectrica. Hidrosind considera ca "singurele masuri foarte vizibile si intens mediatizate luate de administratorul judiciar au fost impotriva salariatilor".

"Hidroelectrica avea 5239 salariati in iunie 2012, a bugetat un nr.de 4900 salariati pentru finalul anului 2013 dar a ajuns deja la 4550 in iunie 2013! In aceste doua zile ramase sunt convins ca administratorul judiciar isi va dovedi inca o data “puterea si determinarea” si va disponibiliza pe ultima suta de metri salariati utili societatii si persoane indezirabile domniei sale", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, salariatii din Hidroelectrica au trait in aceasta perioada o experienta traumatizanta, din cauza comportamentului "sub orice critica al administratorului judiciar". "Dispretul permanent manifestat fata de salariati, limbajul grobian, amenintarile la adresa conducerii Hidrosind ori de cate ori aceasta a luat pozitie impotriva sa, presiunile puse pe salariati si pe liderii de sindicat din teritoriu, imixtiunea directa in problemele sindicatului, unele masuri care afecteaza functionarea in siguranta a instalatiilor energetice, alte masuri luate in interes personal, sunt doar cateva din abuzurile savarsite de administratorul judiciar". Hidrosind arata ca au fost facute plangeri penale impotriva administratorului judiciar, Remus Borza.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4041 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 27 iunie 2013, 12:09)

  Erasm [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  wow.. au amutit postacii. (Joi, 27 iunie 2013, 12:31)

  lucian11 [utilizator]

  superb.
  • +1 (5 voturi)    
   lipsete mazeta,evoque.. (Vineri, 28 iunie 2013, 10:44)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui lucian11

   sunt in vacanta si nu e cineva la kiseleff sa coordoneze postarile..dar cu siguranta antenele lui felix vor pomeni cate ceva...bravo domnule borza..a trebuit un ardelean sa vina la bucuresti pentru a pune ordine intre "mitici"
 • +3 (5 voturi)    
  sigur se poate nu se vrea (Joi, 27 iunie 2013, 13:56)

  hmmmmmm [utilizator]

  Sindicatul la munca ,nu la cersit si plangeri penale ,rezultatele vorbesc foarte clar aici . Matematica e stiinta exacta nu vrajeala lor ieftina cu toti imbuibatii de la sindicat care plimba o hartie si freaca menta .
  Bravo lor isi merita toti banii acesta firma de insolventa . Pacat ca nu mai continua ca sa vedem exact jaful national produs de carnetul de partid . Va dati seama ca o minune a facut sa nu se aleaga praful si de Hidroelectrica ca de altele sau sa fie vanduta in batjocura ca Petrom dupa care vedeam aceste rezultate financiare spectaculoase cu singura exceptie ca erau in conturi private .
  Sindicatul si toti pierde vara afaraaaaaaaaaaaaa
  • -3 (3 voturi)    
   Sindicalism comunist (Vineri, 28 iunie 2013, 10:44)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui hmmmmmm

   E impresionanta sensibilitatea sindicatului fata de un administrator care a SALVAT Hidroelectrica.
   In loc sa-i pupe pe frunte ca sa doarma linistiti in timp ce (si cu ajutorul sincicatelor) societatea era devalizata, insensibilul administrator s-a rastit la ei, vai, vai ce manera.
   Ma gandesc ca diferenta de aprox.590 mil lei este numai o parte din ce se fura prin contractele dezavantajoase (nu am tupeul sa cred ca nu se mai fura deloc).
   Va imaginati cum ar merge economia daca am stopa numai partial, dupa exemplul Hidroelectrica, furturile?
 • +3 (3 voturi)    
  acum ... (Joi, 27 iunie 2013, 14:57)

  Tymax [utilizator]

  as vrea sa vad urmatorii pasi:
  - o vanzarea a pana la 40-45% din actiuni pe bursa printr-o procedura transparenta;
  - o procedura transparenta de guvernanta corporativa (adica: nu ca la Tarom, nu ca la CFR - una chiar pe bune) eventual intermediata de o firma mare internationala (chiar daca le dai un purcoi de bani, macar stii ca nu-s influentati de maruntii din politica romaneasca) dupa care statul sa nu-si mai bage coada;
  dar ... vise taica .. .vise :(
 • -1 (7 voturi)    
  NEPRICEPUTUL... (Joi, 27 iunie 2013, 20:04)

  dincannes [utilizator]

  ...Traian Bàsescu nu putea face asta pinà acum?
 • +2 (2 voturi)    
  hidro (Vineri, 28 iunie 2013, 11:00)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Nu prea inteleg de ce nimeni nu a fost tras la raspundere din guverne..pt ca falimentarea Hidroelectrica avea un scop sigur acela de a fi vandut baietilor destepti la preturi de nimic..si astazi se insista de catre guvernul Ponta sa fie vandut invocandu-se acorduri cu FMI etc..Vanzarea CFR marfa alta magarie ca si Petrom..
 • 0 (2 voturi)    
  Mda (Vineri, 28 iunie 2013, 11:20)

  mansapiens [utilizator]

  Daca este adevarat, ar merita felicitati. Nefiind expert ma uit insa la doua cifre: pierdere 199 milioane lei in primele 5 luni 2012 si profit record de 399 milioane lei in primele 5 luni din 2013. Nu pot sa nu observ comparatia (sic!) intre guvernarea Ungureanu si guvernarea Ponta. Deci, miraculos imediat dupa ce USL a preluat puterea totul a inceput sa mearga uns. O simpla socoteala ne arata ca Hidrosind a castigat din iunie 2012, cel putin 199+399= 598 milioane lei (pierderea trebuia acoperita cumva) din care 399 reprezinta profitul! Avand in vedere ca contractele cu "baietii destepti" au fost reziliate iar pe de alta parte nu am vazut nici un cumparator masiv de energie pot trage doua concluzii: a) prima ar fi ca energia produsa a fost vanduta catre populatie, la acelasi pret ca si energia provenita din termo sau nuclear desi e mult mai ieftina insemnand practic ca populatia a fost pacalita bine mersi(factura de la curent nu s-a micsorat, ci dimpotriva) b) daca energia nu a fost vanduta catre populatie, ar putea onor ministrul Nita sa ne spuna cum poti castiga in conditii de seceta in mai putin de un an jumatate de miliard de lei si daca e atat de profitabila pentru stat de ce mai trebuie privatizata?
  • 0 (0 voturi)    
   Incă niște cifre (Vineri, 28 iunie 2013, 22:02)

   max# [utilizator] i-a raspuns lui mansapiens

   "Conform tabelului [definitiv al creantelor], ii va trebui sa plateasca creditorilor [aka "băieții deștepți"] inscrisi in tabelul definitiv al creantelor 3,59 miliarde lei. Alte 760 milioane lei sunt inscrise sub conditie [condiții care se vor da peste cap să le îndeplinească]." Inițial era o estimare de vreo 5 miliarde deci mare lucru nu s-a salvat. Deci "băieții deștepți" au ieșit din tabelul de contractori și s-au înscris în cel definitiv al creanțelor. Mult mai avantajos pentru ei că acum vor primi bani cash, nu energie la un preț care devenise cam mare pe piață în condițiile apariției eolienelor, etc. Nu au făcut decât să iasă temporar din contabilitate. Și toată lumea e fericită: și "băieții deștepți", și Măria sa electoratul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by