Stiati ca exista o banca in Romania care e dispusa sa ne plateasca o dobanda de 6,5% pe an pentru un depozit in lei la termen de 9 luni? Este vorba de o dobanda inca o data mai mare decat ceea ce platesc in medie restul bancilor romanesti (La CEC Bank, de exemplu, dobanda e 3,1%). Problema este ca aceasta banca, TBI Bank, infiintata anul trecut, este o sucursala a unei banci bulgaresti cu acelasi nume, cu sediul in Sofia, asadar depozitele sale sunt garantate de autoritatile financiare din Bulgaria, scrie Bancherul.ro.

In cazul TBI Bank, faptul ca este o sucursala a unei banci straine, din Bulgaria, nu ar fi cea mai mare problema, intrucat se presupune ca banca sa mama este, la randul ei, supravegheata de banca centrala din aceasta tara, iar in cazul unui faliment, romanii vor fi despagubiti de autoritatile din aceasta tara.

Ingrijorator este insa faptul ca, atunci cand vrei sa afli cine este, de fapt, aceasta banca, adica de cine este detinuta si care este situatia sa financiara, cat de solida este, nu gasesti nicio informatie disponibila.

Pe site-ul TBI Bank din Romania nu exista niciun fel de informatii cu privire la situatia financiara a sucursalei sau a bancii-mama din Bulgaria, informatii care sa ofere clientilor bancii increderea ca au de-a face cu o banca de incredere.

„TBI Bank face parte din grupul TBIF Financial Services B.V., care include si companiile prezente pe piata din Romania, TBI Leasing IFN SA, TBI Credit IFN SA.” Despre TBI Credit IFN stim ca este o firma de credite de consum si de carduri de credit care in perioda premergatoare crizei din 2008 practica niste dobanzi uriase, ce ajungeau la 40-50% pe an.

Reprezentantii TBI Bank Romania nu doresc sa ofere informatii

In consecinta, am solicitat informatii despre banca de la reprezentantii TBI Bank Romania, direct si prin intermediul unei agentii de PR, insa acestia nu au dorit sa raspunda la intrebari. De ce? Nu am primit raspuns nici la aceasta intrebare. Suspect, nu? Cu siguranta ca misterul si opacitatea nu ar trebui sa faca parte din conduita unei institutii financiare.

Am mers, de aceea, mai departe si am consultat site-ul bancii-mama din Bulgaria, o copie a celui romanesc (sau invers), tot fara nicio informatie financiara disponibila, singura precizare fiind, de asemenea, ca este vorba de o banca ce face parte din grupul TBIF Financial Services B.V.

Am cautat asadar si pe site-ul TBIF.com, care pasteaza misterul. Tot ce am putut afla acolo a fost ca „misiunea noastra este sa fim un furnizor principal de servicii financiare pentru clientii retail si IMM in Bulgaria si Romania”.

Am aflat insa aici ca TBIF este detinuta de fondul de investitii Kardan din Israel, asa ca am mers pe site-ul fondului sa aflam despre ce este vorba.

Fiind vorba de o firma listata la bursele din Amsterdam si Tel Aviv, este obligata sa-si publice situatiile financiare, asa ca aici am gasit ceva cifre, dar nu suficient de multe incat sa ne lamureasca ce se intampa cu banca din Romania.

Problema este ca fondul Kardan a acumulat pierderi serioase de-a lungul ultimilor trei ani: 409 milioane euro in 2011, 138 milioane euro in 2012 si 122 milioane euro in 2013.

In consecinta, capitalul sau s-a subtiat serios, cam de 10 ori, de la 735 milioane euro in 2011 la doar 71 milioane euro in 2013. Iar activele s-au redus de la 3,3 miliarde in 2011 la 924 milioane euro in 2013. Numarul angajatilor aproape s-a injumatatit, de la 7.000 la 2873 in 2013, dintre care 1450 la TBIF. Fondul mai este implicat in activitati imobiliare in China.

Fondul a fost nevoit in aceste conditii sa-si vanda participatia de 50% din banca ruseasca Sovcombank in 2012 si sa inceapa negocierile de vanzare a firmei de leasing Avis din Ucraina, controlata in proportie de 66%.

In raportul pe 2013 al Kardan se mentioneaza ca fondul a fost nevoit sa reduca si valoarea firmelor de leasing si de credite de consum din Romania cu 3,9 milioanne de euro, din cauza conditiilor dificile ale pietei. In acelasi timp, au fost scoase la vanzare trei centre comerciale din complextul Platinium V.

Citeste continuarea si comenteaza pe Bancherul.ro