Romania nu isi permite acum sa renunte complet la relatia cu Fondul Monetar International /FMI/ deoarece trebuie sa-si indeplineasca obligatiile pe care si le-a asumat in domeniul reformelor structurale, pentru a da un semnal pozitiv pietelor financiare, a declarat, pentru Agerpres, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. "Este un moment dificil (suspendarea acordului cu FMI - n. r.). Nu cred ca Romania isi permite in momentul de fata sa renunte complet la relatia cu FMI. Nu in acest moment. Dupa ce expira acordul, poate fi o discutie in functie de cum evolueaza lucrurile, dar in momentul de fata cred ca avem nevoie sa ne indeplinim obligatiile pe care ni le-am asumat si care ar fi un semnal pentru pietele financiare ca suntem seriosi si avem un angajament ferm pentru reforme structurale", a subliniat Dumitru.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

El spune ca, asa cum arata declaratiile oficiale, acordul este suspendat in sensul in care se reiau discutiile in noiembrie.

"Dar, intre timp, se pare ca se intampla niste lucruri. Adica, pana se reiau discutiile, se pare ca Guvernul doreste sa ia anumite masuri care au un impact semnificativ in primul rand la nivelul reducerii de CAS. Impactul este mai mult decat semnificativ, ca discutam de 3, 4, 5 miliarde de lei la orizontul unui an de zile. Cifra este mai mult decat semnificativa si riscul de derapaj bugetar pentru 2015 este unul foarte mare, daca nu reusim sa gasim masuri compensatorii. De fapt, probabil aceasta a fost si pozitia Fondului: putem implementa masura respectiva daca gasim masuri compensatorii", a explicat presedintele Consiliului Fiscal.

In opinia sa, masura compensatorie prevazuta in actul normativ de aprobare a reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, respectiv imbunatatirea colectarii, nu poate fi luata in calcul.

"Cred ca este o gluma. De imbunatatirea colectarii discutam de peste 20 de ani, toate guvernele si-au propus imbunatatirea colectarii si nu este deloc prudent sa iti intemeiezi o proiectie bugetara pe imbunatatirea colectarii. Daca se produce, acesta ar trebui sa fie un plus. Discutam de miliarde de lei care nu pot aparea peste noapte din imbunatatirea colectarii. Nu ca nu ar putea sa apara, dar experienta noastra istorica arata ca nu s-a intamplat lucrul acesta", a precizat Ionut Dumitru.

Referitor la masura anuntata recent de Guvern cu privire la majorarea sporurilor acordate angajatilor din armata, servicii de informatii si penitenciare, presedintele Consiliului Fiscal a apreciat ca nu reprezinta o problema atata timp cat autoritatile se incadreaza in plafonul de cheltuieli salariale care este obligatoriu conform legii.

"Nu stiu cat de urgenta era aceasta masura si de ce, daca se intentiona sa fie facuta, nu a fost bugetata de la bun inceput. Nu stiu in acest moment care este impactul la nivel de buget, dar trebuie sa ramanem in aceeasi anvelopa salariala care este obligatorie conform legii", a subliniat Ionut Dumitru.