Rata somajului in luna februarie 2016 nu a inregistrat modificari fata de luna ianuarie 2016 (6,5%), dar a scazut cu 0,3 puncte procentuale fata de aceeasi luna a anului trecut, a transmis vineri Institutul National de Statistica. Numarul somerilor estimat pentru luna februarie a anului curent a fost de 597.000 persoane, in scadere cu circa 7.000 fata de ianuarie 2016 si cu circa 29.000 fata de februarie 2015. Drept este ca datele INS mai arata o piata a muncii cu un comportament ciudat, in care desi locurile de munca sunt in crestere, somajul nu scade.

HotNews.roFoto: Hotnews

De vina sunt mai i multe lucruri: un sistem scolar care nu pregateste suficient tinerii pentru piata muncii, asa incat acestia dupa ce termina scoala isi gasesc cu dificultate un loc de munca. Mai poate fi vorba de o mobilitate redusa a fortei de munca, situatiile in care angajatorii care au dorit sa atraga forta de munca din alte judete s-au lovit de refuzul oamenilor ne-dispusi la a face naveta. Mai e si problema salariilor mici (unde sunt foarte multe locuri de munca vacante) care nu motiveaza somerii in vederea ocuparii.

Anul trecut de pilda au fost circa 50.000 de locuri de munca vacante in crestere cu 11.500 fata de anul anterior.

Continuam sa repetam faptul ca pe termen lung, piata muncii din Romania va avea mari dificultati din motive demografice. In ultimii 10 ani populatia activa a fost inferioara - ca numar - populatiei inactive (in 2015, populatia inactiva reprezenta 53,6% in totalul populatiei).

Grupele de varsta cele mai afectate de inactivitatea economica sunt cele extreme: pentru populatia tanara rata de inactivitate -ponderea populatiei inactive in totalul populatiei a fost de 70,4%, iar pentru populatia in varsta de 65 ani si peste a fost de 89,2%. Pentru populatia de varsta activa (15-64 ani), rata de inactivitate a fost de 34,3% si se afla in tendinta de scadere, incepand cu anul 2011.

Intre persoanele inactive se contureaza segmentul populatiei descurajate , reprezentand 2,2% din totalul populatiei inactive.

In perioada 2004-2014, evolutia numarului de persoane descurajate a urmat tendintele inregistrate de populatia inactiva pentru perioade mai scurte de timp, sub influenta conjuncturilor macroeconomice. Astfel, in perioada care a precedat criza economica, caracterizata de crestere economica, populatia descurajata a scazut treptat, atingand, in anul 2008, un minim (nivelul a scazut la 32,8% comparativ cu cel inregistrat in 2004). In perioada care ca urmat, populatia descurajata a crescut pana in anul 2011, dupa care s-a plasat pe o panta de scadere usoara/stabilizare

Populatia tanara (25-34 ani), care se afla in procesul de tranzitie de la educatia formala la piata muncii, este cea mai afectata, populatia descurajata din acest segment de varsta reprezentand 27,0% din totalul persoanelor descurajate. In ultimii ani, se observa o tendinta de echilibrare a grupelor de varsta, in ceea ce priveste fenomenul descurajarii pe piata fortei de munca, cel mai putin afectata ramanand, totusi, populatia mai in varsta (55-64 ani).

Un factor ingrijorator pe piata muncii din Romania este reprezentat de numarul de tineri cu varsta intre 15 si 24 ani, care nu lucreaza dar nici nu urmeaza o forma de educatie sau formare, concept cunoscut sub abrevierea din limba engleza, NEET . Acest segment de populatie reprezinta o categorie particulara de persoane inactive economic. Rata NEET semnaleaza dificultati in tranzitia de la sistemul de educatie la piata muncii si problemele legate de ocupare pentru populatia tanara, necuprinsa in sistemul de educatie. In anul 2014, rata tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare a fost de 17,0%, cei mai afectati fiind tinerii din mediul rural (20,8%) si persoanele tinere de sex feminin (18,8%).

Mai avem apoi si romanii care formeaza forta de munca potentiala aditionala- circa 380.000 de persoane. Dintre acestea: 376.000 erau disponibili sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. Aproape jumatate (48,0%) dintre persoanele care alcatuiesc forta de munca aditionala potentiala aveau nivel de instruire scazut, iar alte 47,1% aveau nivel mediu de instruire .

Ca idee, numarul somerilor din intreaga lume a fost in 2014 de putin peste 201 milioane, cu peste 31 de milioane mai mult decat inainte de declansarea crizei. Conform estimarilor Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), rata somajului la nivel mondial (6,1%) va ramane in mare parte constanta in urmatorii cinci ani, la o jumatate de punct procentual mai mare decat inainte de criza. Tineretul continua sa fie cel mai afectat de somaj: aproape 74 milioane de tineri (15-24 ani) nu aveau un loc de munca. In Uniunea Europeana, rata somajului a crescut cu 4 puncte procentuale fata de momentul declansarii crizei, ajungand la 11,1% in anul 2014.

O buna parte din informatiile de mai sus provin din lucrarea INS "Tendinte sociale", aparuta in februarie 2016.