Ionut Dumitru: Revolutia fiscala, o nebunie pe care nu a inteles-o nimeni nici pana astazi
Practic, toata aceasta nebunie cu Revolutia fiscala a deteriorat masiv sentimentul consumatorului pentru ca isi fac griji de nivelul lor financiar. Alti factori de ingrijorare au fost cresterea rapida a inflatiei si cresterea ROBOR. Avem, in continuare, factori care stimuleaza consumul. Cresteri de salarii in sectorul public vor mai fi si destul de mari in perioada urmatoare, ceea ce inseamna ca dinamica de consum va ramane destul de alerta", a spus Dumitru.
Acesta a mentionat, totodata, ca nivelul de crestere economica din Romania se afla la nivelul pre-criza, sustinuta fiind de consum in cea mai mare parte.
"Ne-am apropiat oarecum de nivelul de crestere economica pre-criza, dar este important sa intelegem daca este intr-adevar o crestere pe care o putem sustine. Detaliile arata ca avem o crestere economica bazata in cea mai mare parte pe consum. In trimestrul III al anului trecut am avut o crestere a consumului privat de circa 13% in termeni reali. Trebuie sa fii in afara realitatii sa nu iti sune un clopotel cand ajungi la o asemenea cifra, sa nu fii preocupat de sustenabilitatea cresterii economice. Peste 80% din cresterea economica a fost probabil generata de consum, in timp ce in 2016 toata cresterea economica a fost generata de consum. In acelasi timp, investitiile au evoluat foarte slab in ultimii ani, chiar cu scadere in 2016 de circa 4%, pe o crestere economica foarte inalta. De ce creste consumul si de ce ne asteptam ca Romania sa creasca in continuare in cea mai mare parte bazata pe consum? Pentru ca avem toate ingredientele necesare, adica avem salarii care cresc foarte repede. Sigur ca asta ii preocupa pe oamenii de afaceri pentru ca productivitatea nu tine pasul cu cresterea salariilor. Anul trecut, productivitatea a crescut binisor in industrie cu circa 6%, dar o majorare dubla a salariilor, cred ca problemele de competitivitate sunt absolut evidente. In acelasi timp, numarul de salariati creste atat in sectorul privat, cat si cel public. Al treilea ingredient care a stimulat pana acum cresterea foarte puternica a salariilor este increderea consumatorilor", a sustinut Ionut Dumitru.
AHK Romania a organizat, marti, prima intalnire lunara a membrilor sai din acest an, in cadrul careia s-au adus in discutie subiecte privind dezvoltarea economica si perspectivele Romaniei.
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana reprezinta oficial economia germana in Romania. Potrivit datelor postate pe pagina de internet a entitatii, in calitate de Camera bilaterala si organizatie de membri, AHK Romania reprezinta interesele firmelor romanesti si germane, dar si pe cele ale membrilor in fata autoritatilor publice.
AHK Romania a fost infiintata oficial in septembrie 2002 si, la ora actuala, numara peste 580 de membri

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Numai ca au furat-o prost.
Si de aici a rezultat ca revolutia fiscala a fost facuta degeaba si prost.
Multele întreprinderi de stat își finanțau ineficiența și pierderile practic din neplata obligațiilor fiscale ale angajaților. Șefii lor, fiind sinecuriștii din Partidul Unic PCR-FSN-PSD, nu puteau fi trași la răspundere sau obligați să plătească. Acum însă posibilitatea asta a dispărut - chit că s-a dat toată economia peste cap!
Au făcut rost de bani practic din fiefurile sinecuriștilor...
În pasul 2, când au "dat" prostimii 25%, care au ajuns cel mult 4% (dacă nu au ieșit pe minus) pentru ei au făcut o noua manevră, raportând indemnizațiile la salariul minim brut pe țară, așa că, din pix, și-au mai tras 8%.
Deci, ce nu e clar? Ne tragem pentru noi, dar vă dăm și vouă, mai puțin, mai încolo, mai bine nu, mai bine vă luăm. Manevra a fost să își facă ei burta mare, repede. Vreo surpriză???
E greu de crezut, dar asta e realitatea.
2. La IT, cer4cetare, sezonieri, handicapati, crestere de taxe de 7%, reparata cica pentru anul in curs, dar cu o lege atit de timpita incit daca maresti salariul scade reducerea (detalii aici pentru cine e interesat: https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22323631-cateva-efecte-perverse-pentru-isti-ale-ordonantei-urgenta-3-2018.htm)
3. Pilonul 2 buzunarit si el nitel
Macar astea 3 chestii reprezinta cresteri de taxe care sa aduca mai multi bani la bugetul central. Nu mai zicem cde toate aberatiile ulterioare cu scaderea alocaatiilor pentru cresterea copilului, salariile gegative la plata cu ora sau alte alea.
Reflexul de a motiva faptele intotdeauna cu alta motivatie decat cea reala predomina inca in societatea noastra, chiar si intre colegii aceluiasi partid nu mai vorbesc de institutiile statului....
Nimeni nu simte nevoia sa-si motiveze sau justifice faptele : "pentru ca pot"
Opreste la varu-sau, carutas la ceapeu. Dupa ce s-au cinstit bine cu una cu alta ca la tara, varu’ care avea ceva experienta cu caruta in trafic (adica mai iesise de cateva ori in drumul comunal si se intalnise si cu dacii) se suie la volan, isi da basca dupa ceafa sa aiba vizibilitate si porneste... intai in marsarier si se opreste repede intr-un salcam mai subtirel, apoi o ia tare inainte si da intr-o gramada de balegar pe care o pusese el in fata portii cu gandul sa-l arunce peste gard, apoi o ia pe ulita.
Acuma, dacia nu era chiar noua si, in orice caz neadaptata la manevrele prin sleauri. Intr-o juma’ de ora a pus-o pe butuci.
Un an de zile s-a chinuit omul dupa ce a adus-o taras in fata blocului, si tot mai strangea cate-un surub, mai schimba o bucsa, mai gasea bieleta antiruliu pierduta prin glodul din ulita, dezgropata la ploaia urmatoare.
Asta e: nu trebuie sa ne suparam pe ei, sunt plini de intentii bune, sa arate ca pot conduce si ei, putin ametiti, putin idioti...
Toate celelalte actiuni, ca si aceasta "revolutie", sunt menite sa tina ocupata opinia publica si pe singurii care duc in spate cu adevarat tara asta - mediul de afaceri.