Isarescu: Faptul ca acum se discuta legi fara un studiu de impact este un lucru care trebuie sa ne dea de gandit
"In calitate de veteran trebuie sa va spun ceva din anii precedenti. Eram prin anii 90 si sub presiunea istoriei, a timpului, trebuia sa promovam legi. Legile reformei in 91, 92, 93. Nu intram niciodata in Parlamentul Romaniei (cu o lege) fara sa ni se puna intrebarea aceasta: aveti un studiu de impact ? Faptul ca acum se discuta legi fara un studiu de impact este un lucru care trebuie sa ne dea de gandit. A veni cu o lege care spune ca am inteles eu ca asa e in Uniunea Europeana nu este suficient", a spus vineri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu
In primul rand ca trebuie sa vezi ce e Uniunea Europeana, pentru ca nu e o Uniune standardizata din punct de vedere financiar - bancar. E cu multe divergente si diferente. Apoi as pune intrebarea: de la a spune ca vrem ca in Romania creditarea sa fie ca in Uniunea Europeana si pana la a propune o lege sa avem nivelul trai in Romania ca in Uniunea Europeana cati pasi sunt? Sunt numai cativa. Sunt numai cativa pasi si o sa ne pomenim si cu o lege din asta care sa ne spuna ca trebuie sa traim la fel de bine ca in Uniunea Europeana", a spus Isarescu.
"Ne-am dat cat de periculos este sa vorbim doar in interiorul acestei institutii. Populatia trebuie sa inteleaga, pentru putea folosi instrumente financiare complexe. Altfel, riscam ca un credit sa nu mai fie un credit, ci un fel de donatie, pentru ca debitorul nu a inteles despre ce este vorba. Asta ar bulversa total piata financiara, ar distruge piata creditului si ar crea multiple probleme in lant in functionarea economiei de piata", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul considera ca ar trebui un proiect la nivel national din punct de vedere al educatiei financiare.
"Trebuie sa avem o strategie la nivel national in acest sens, nu doar a BNR, ci si a mai multor institutii statului. (...) Educatia financiara este foarte scazuta in Romania. (...) De la acest adevar trebuie sa plecam", a spus Isarescu, potrivit News.ro. In cadrul aceleiasi conferinte, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat ca educatia financiara ar trebui sa vizeze, in pricipal, Parlamentul.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Asta nu inseamna insa ca trebuie sa fim sclavi in lagare de munca doar pentru ca asa ne spune studiul de impact.
Spre exemplu, la revolutia fiscala, daca se facea un studiu de impact nu mai apareau salariile negative, scaderea alocatiei de crestere e copilului si toate celelalte aberatii similare.
deci, studiul de impact se face de cel ce propune legea. adica, atunci cand vine cu legea, tre' sa vina si cu justificarea si cu studiul a ce urmeaza in aplicare.
e obligatia celui ce propune legea.
oresupun ca nu bnr a propus legea aia. nici n'are dreptul sa propuna, nu e izvor de legiferare.
legile le'au propus guvernul, fara a avea habar ce se va intampla,
numai sa respecte asa zisul program electoral al lui nicu dracnea si al amicului valcov.
aici, mugurelu zice corect.
Internetul ofera informatii complete: - verifica ce studiu de impact au folosit celelalte tari care au adoptata legea aceasta. Poate castigi.
Daca pui taxe atat de mari ii sufoci pe oameni si desi bugetul tau pe hartie arata bine anul asta, sa zic asa, nu stiu daca insa o si il colectezi, ANAF stie mult mai bine chestiunea asta, iar la anul, din cauza taxelor, ca pret de un an de zile se trezeste mai tot romanul, o sa ii vezi pe toti morti de foame sau cu cutitul in mana la usa alora de pusera birul mare cat casa...
Deci vorba MI - educatia asta financiara trebe, si este musai ,sa inteleaga novicele nu numai pi tirmen scurt - cat imi este salaru/piensia amu si gata...
Sunt multe NPL-urile in RO...
Bine, in cardasia asta intra, pe langa oamenii de afaceri care cred ei ca pot arunca orice pe hartie, si personalul din banci care ...
Un turc la un seminar mi-a spus ceva ce nu o sa uit toata viata: "Io am invata romanesti in 5 ani de zile si ei nu stiu sa construiasca un PA (Plan de Afaceri) in 15 ani???"
Raspunsul meu de acum este:
Bre, poate nu ii intereseaza, se cred smecheri de cartier si le place sa fie sclavi si prosti si atunci de ce sa ii fortezi matale sa studieze si sa fie educati cand ei NU si NU!!!!!
Parerea mea este ca astia mai slabuti sa mearga in Tiliorman sau mai departe: in Rusia, Nord Coreea, China ca acolo este locul lor...
Daca insa dumnealor sunt majoritatea sa incercam restul sa plecam de tot si sa ramana ei cu placerile lor!
In acest moment multi dintre clienti sunt mai educati financiar decat bancherasii.
Puneti-va intrebarea de ce multi romani ar vrea sa acceseze credite de la banci din FR, DE ...? pentru ca nu se simt furati si inselati incepand de la personalul din banca pana la bancherasul sef.
Ati ajuns la o incredere sub nivelul de 1 la 5 oameni si mai aveti tupeul sa ne vorbiti de educatie financiara.
nimeni nu cunoaste mai bine riscurile, costurile si beneficiile unui credit decat amaratul care isi pune viata gaj la banca ptr 30 de ani!
autism (sorry cncd) in forma pura.
Spor!
Sigur, conteaza si costurile dar conteaza foarte mult si faptul ca romanul cu credit in DE, FR... nu este inselat de catre banca. Asta este intrebarea la care sa raspunzi ca, despre educatie financiara tot vorbiti
In cazul de fata, daca as fi avut aceasta optiune, as fi dat articolului un upvote (desi nu sunt deloc fan Isarescu, in cazul de fata are dreptate)
Cand primiti amenzi de miliarde de dolari pentru inselaciune, manipulare curs valutar, manipulare piete bursiere, cum ii numiti pe cei care va amendeaza(americani, nemti, englezi...)? TOT COMUNISTI?
Noi nu avem institutia care sa mentina corectitudinea in raportul client/banca, altfel jumatate dintre camatari ar fi disparut de mult din piata.
MANOLE E UN INFORMATOR COMUNIST si mai ai tupeul sa spui ca noi suntem comunisti. Rusine dupa 28 de ani de la revolutie BNR sa fie condusa de un informator comunist dovedit.
2. In capul tau e o confuzie generala intre guverne, autoritati de control si banci.Amenzi de genul asta primesc spre exemplu si firmele de tehnologie, si alea din energie, si tot asha. Si nu opreste nimeni statul roman sa devoaleze astfel de intelegeri sau practici nelegale. Doar ca statul nostru e impotent, si cum nu il duce capul sa demaste astfel de intelegeri, da legi care sa rezolve. Doar ca legile mai mult strica decit ajuta.
3. La chestia cu Manole n-am ce comenta, se vede clar ca esti spalat pe creier. Oricit de manole ar fi isarescu, in lumea civilizata e o chestie de bun simt sa faci studiu de impact pe legi.
DAE sa nu fie nici prea mica dar nici prea mare - tocmai potrivita ar fi sa fie...Si o potrivesti dupa cum crezi de cuviinta daca esti bancher si te respecti pe tine si pe clientii tai!
Francii aia elvetieni care au fascinat pe multi datorita dobanzii mici practicate i-a adus pe unii in zone nu tocmai prietenoase pentru ca ... - deja este istorie povestea creditelor in franci elvetieni dar merita sa fie readusa din cand in cand in atentie...
Clientul mereu ar vrea sa aiba cea mai mica dobanda dar daca serviciile sunt de toata jena nu pleaca el la o banca cu ceva costuri mai ridicate numai sa fie servit corespunzator???
DAE este un indicator important pentru client dar gradul de satisfactie cred io ca este si mai si pentru decizia sa...
Nu te poti sa te joci cu DAE dupe cum iti place - piata are destul de multe banci si, chiar daca nu a inteles rumanul, fondurile alea evropene, pe care nu prea le acceseaza dansii, te ajuta sa mai tai din greata unor dobanzi...
Mutarea unei populatii dintr-o parte in alta se face, parerea mea, numai prin munca corecta si nu prin smenuri de diferite tipuri...
NU am auzit vreun prezident - mai vechi sau mai nou - ca spune ca munca ii face pe rumani puternici
Si a invata este o munca - o munca dusa cu capul..
Germania de vest a devenit ceea ce este acum dupe ce s-a muncit oarecum pe branci - intr-o singura camesa care insa era spalata zilnic... cati ca ei???
Chestiune de mentalitate/atitudine -
"Elementary, my dear Watson!"
Interesant ar putea sa fie cati s-au vanturat prin BNR in ultimii 10 ani de exemplu, care este perioada maxima de stabilitate pe post, max si min si procentele alocate fiecarei categorii..
Io as face acest studiu la nivelul fiecarei banci - sar vedea clar care sunt tendintele si cum se coreleaza astea cu buna/nebuna functionare a unei banci.
1. Iohannis, președintele României, chiulangiu și așteptat de ANAF și de justiție, viața personală nu pare în regulă.
2.Tăriceanu, președintele Senatului, un sforar, povestea cu cartea de vizită și ce era scris pe spate, un pic de trafic de influență acolo, obligă cetățenii din România să asigure întreținerea uneia dintre fiicele unui fost rege, Palatul Elisabeta, ba le inventează și locuri de muncă la stat, a repetat un an de facultate, așteaptă o decizie a magistraților de la ÎCCJ, viața personală...policăsătorit.
3.Dragnea, președintele Camerei Deputaților, condamnat penal cu suspendare, real el conduce țara, probabil iar vom fi aproape de faliment, ca în 2010, e condamnat penal cu suspendare, probabil urmărește ca noile legi ale justiției să creeze prevederi care să permită un recurs extraordinar care să anuleze condamnarea și să poată candida la președenție.
Are un proces pe rol unde ar putea să fie condamnat la închisoare cu executare, și posibil încă 2 două, Belina și Teldrum. Un an de repetenție în facultate, viața personală, ați văzut unde și-a pus mîndra la Congresul Extraordinar, dacă aș crede ce am auzit în piață, căutam urzici, două foste relații lui Dragnea sunt azi în guvern, venite în momente diferite.
4. Dăncilă V.V., prim ministru, mici dificultăți la citirea unui text, este cel puțin neajutorată, fără alte comentarii.
5. Ultimii doi miniștri de la învățămînt au probleme cu limba română.
6.Olguța, bleguța, de cîte ori a modificat Legea salarizării unice a bugetarilor după 1.01.2018?