Peste 50 de profesori, economisti si antreprenori solicita Parlamentului abandonarea proiectului privind  plafonarea dobanzilor

de DP     HotNews.ro
Joi, 22 martie 2018, 9:45 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
Un grup format din peste 50 de cadre didactice, economisti si antreprenori preocupati de politicile publice au redactat joi o scrisoare deschisa adresata parlamentarilor, in care li se atrage atentia asupra proiectului de lege privind plafonarea dobanzilor. "Instituirea unor plafoane ale ratelor de dobanda la credite isi propune sa vina in beneficiul populatiei care, teoretic, se va putea imprumuta mai ieftin decat in prezent. Totusi, exista o diferenta intre scopul declarat al proiectului de lege si consecintele sale reale. Masura plafonarii dobanzilor este distructiva pentru activitatea de creditare si afecteaza cu precadere bunastarea populatiei cu venituri reduse", spun autorii scrisorii deschise.
 • Nu au trecut decat 28 de ani de la indepartarea regimului comunist, in timpul caruia preturile erau stabilite artificial prin decret, cu toate urmarile triste
In primul rand, este important sa ne amintim lectiile istoriei. Nu au trecut decat 28 de ani de la indepartarea regimului comunist, in timpul caruia preturile erau stabilite artificial prin decret, cu toate urmarile triste: penurie generalizata, introducerea rationalizarii, aparitia speculei, scaderea nivelului de trai. Insa istoria legiferarii unor preturi maxime este mult mai veche, a fost opera politicienilor iresponsabili si a produs mereu consecinte dezastruoase. Stabilirea unor preturi maxime este asociata cu decaderea Imperiului Roman. Legea Maximului General, votata in Regimul de Teroare din timpul Revolutiei Franceze, care stabilea pretul granelor, a fost atat de impopulara incat a trebuit abandonata un an mai tarziu; Foutu le maximum! (S-a terminat cu pretul maxim) a strigat populatia pe strazile Parisului in vreme ce Robespierre era condus spre ghilotina.
 • Efectele practice ale pretului maxim sunt diametral opuse intentiei celor care il sustin
In al doilea rand, este important sa intelegem de ce efectele practice ale pretului maxim sunt diametral opuse intentiei celor care il sustin. Prin decretarea unui pret-plafon statul ii forteaza pe oameni sa-si traiasca viata altfel decat decid ei in mod voluntar. Ieftinirea artificiala a unui produs descurajeaza productia si reduce oferta totala; cu cat plafonul este stabilit mai jos fata de nivelul de piata, cu atat penuria care urmeaza este mai acuta. Un exemplu recent in acest sens este disparitia imunoglobulinei din cauza refuzului statului de a plati pretul de piata.

Dobanda este pretul creditului. Pe piata exista numeroase produse de creditare, fiecare cu riscul sau si cu dobanda specifica. Plafonarea dobanzilor afecteaza piata creditului deoarece va scoate in afara legii acele produse de creditare dedicate persoanelor care prezinta un risc ridicat (nu pot prezenta adeverinta de venit sau au venituri reduse, nu prezinta garantii). Cei afectati se impart in doua categorii:
 • (1) Debitorii, persoanele care in prezent nu pot contracta un credit imobiliar sau de consum decat la o dobanda mai ridicata decat cea prevazuta in proiectul de lege. Aceste persoane vor fi excluse de pe piata oficiala a creditului si vor ajunge clientela sectorului informal. Practic, legea anti-camatarie risca sa devina o adevarata lege a incurajarii camatariei. In loc ca situatia din Romania sa evolueze spre cea din tarile dezvoltate, ea se va indrepta spre modelul rusesc sau din unele tari africane, unde mii de camatari ofera "la negru" imprumuturi la dobanzi inca si mai mari. Ca un efect colateral, cresterea cererii pentru creditarea ilegala va stimula criminalitatea, un flagel de care deocamdata Romania este scutita.
 • (2) Bancile si institutiile financiare nebancare, care ofera imprumuturi si care vor descoperi ca clientela lor se imputineaza si veniturile lor scad. Acestea vor fi stimulate sa aduca modificari produselor de creditare, respectiv sa schimbe comisioanele, durata, avansul si garantiile creditului, pentru a recupera pierderile. Creditorii vor fi stimulati sa ceara un avans mai mare, sa urce comisioanele, sa transfere riscul de dobanda la debitor (oferind contracte cu dobanda variabila), sa schimbe moneda creditului, impunand astfel debitorului un risc valutar. La limita, unii creditori vor iesi de pe piata, activitatea lor nefiind viabila la noile rate de dobanda. Per ansamblu, toate aceste restrictii vor agrava situatia creditarii sectorului privat din Romania, care este oricum insuficient dezvoltata in comparatie cu tarile vecine sau cu cele occidentale.
Asa cum atesta studiile Bancii Mondiale, ale Consultative Group to Assist the Poor, ale Comisiei Europene si ale altor institutii internationale, reprimarea dobanzilor aduce prejudicii in toate tarile in dezvoltare (si nu numai) unde a fost aplicata. Astfel, un cunoscut raport al Comisiei Europene arata ca restrictionarea ratei dobanzii tinde:
 • sa reduca accesul la credite pentru persoanele sarace;
 •  sa submineze costul transparent al creditului prin cresterea comisioanelor;
 • sa nu contribuie la reducerea gradului de indatorare si nici la volumul creditului de consum;
 •  sa limiteze gama produselor de creditare disponibile si, implicit, optiunile de alegere a utilizatorului de servicii financiare.
De asemenea, din Japonia si SUA pana in Nicaragua, din Bolivia pana in Kenya si multe alte tari africane, dovezile empirice arata mai multe efecte negative, precum retragerea institutiilor financiare din activitatea de creditare a persoanelor sarace sau din anumite segmente ale pietei, scaderea numarului de institutii financiare autorizate, cresterea costului total al creditului prin aplicarea unor comisioane si taxe suplimentare, scaderea diversitatii produselor de creditare, o rata scazuta a creditului in PIB si o incluziune financiara redusa, masurata prin prisma ponderii populatiei care acceseaza imprumuturi.

Dupa cum spune BNR, gradul de incluziune financiara in Romania este printre cele mai reduse din Uniunea Europeana. Principalii factori care contribuie la mentinerea acestei situatii sunt: (i) ponderea ridicata a economiei informale si nivelul scazut de trai; (ii) nivelul redus al educatiei financiare, precum si (iii) calitatea si adaptarea redusa a ofertei de servicii financiare la nevoile populatiei¬. Desi evaluarea exacta a dimensiunii economiei informale este greu de facut, conform unor analize peste 1 milion de persoane nu lucreaza in regim legal. Aceste persoane nu pot contracta credite bancare si ele sunt deservite de institutiile financiare nebancare. Subminarea acestui sector al economiei va provoca atat prejudicii directe (firmelor respective si bugetului statului) cat si efecte indirecte asupra unui grup de populatie foarte mare.

Ne intrebam, in acest context, daca evaluarea impactul economic si bugetar al propunerii de plafonare a dobanzilor chiar exista si daca da, atunci cum a fost el facut.

Va amintim ca creditul nu poate fi ieftinit prin decrete sau legi, ci prin incurajarea competitiei si a investitiilor, prin combaterea inflatiei, prin reducerea riscurilor politice si a incertitudinilor asociate cu economia informala. Acestea sunt diferentele dintre Romania si tarile dezvoltate ale UE si pana cand aceste diferente nu vor fi atenuate dobanzile din Romania nu vor putea fi similare cu cele din Germania.

Stimati Parlamentari, dumneavoastra aveti drept obiectiv imbunatatirea conditiilor de viata ale romanilor. In acest caz, este necesara abandonarea ideii de plafonare a dobanzilor si concentrarea pe acele politici care incurajeaza acumularea de capital, investitiile si locurile de munca din
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1964 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ciudat (Joi, 22 martie 2018, 9:53)

  un domn [utilizator]

  Nu am regasit numele Andreea Paul , conform site http://www.andreeapaul.ro este Dascal is la ASE, de ce oare nu Sustine Demersul?
  • 0 (0 voturi)    
   de ce nu-l susține? (Joi, 22 martie 2018, 12:18)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Probabil pentru că e prea deșteaptă pentru așa ceva.
   Dacă ăștia ne sunt profesorii de la ASE, creierele cele mai importante ale domeniului economic românesc, nu e de mirare că economia merge cum merge.
 • -2 (4 voturi)    
  hai sa sustinem profitul institutiilor financiare (Joi, 22 martie 2018, 10:08)

  Cantacuzino [utilizator]

  Faceti o analiza a profitului subsidiarelor bancare din Romania comparativ cu profitul inregistrat de celelalte subsidiare in celelalte tari. De ex. profitul Erste, BRD, Raiffeisen, Unicredit, ING in Romania, comparativ cu profitul celorlalte tari unde sunt prezente aceste banci. Cu exceptia Rusiei si poate a Ucrainei, cea mai profitabila tara este Romania. Si asta din mai multe motive:
  1. Dobanzi uriase la creditare
  2. Salarii de mizerie pentru angajatii bancari
  3. Exploatarea salariatilor similar cu sclavagismul
  Sistemul bancar se va adapta la cerintele legale si va trebui sa faca profit aducand plus valoare clientului si afacerilor acestuia, nu taxand lipsa de optiuni a acestora prin dobanzi exorbitante.
  Acest articol este sponsorizat de o banca sau IFN?
 • 0 (4 voturi)    
  romana vrea sa fie sclav domne (Joi, 22 martie 2018, 10:09)

  Cata79 [utilizator]

  :))))))))
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 martie 2018, 10:18)

  [anonim]

 • +2 (6 voturi)    
  problema e alta (Joi, 22 martie 2018, 10:20)

  bogdan1477 [utilizator]

  Problema e ca la 30 de ani de la revolutie avem o parte insemnata de cetateni care nu reusesc sa se integreze in capitalism, care asteapta sa vina statul sa le rezolve toate problemele si sa-i fereasca de toate relele, exact ca in comunism. Sunt multi care regreta perioada comunista cind statul iti dadea si casa si serviciu, si vacanta la efortie prin sindicat, erai platit la fel fie ca munceai fie ca nu, etc, etc. De aia si prospera partide gen PSD care vor sa rezolve toate problemele din pix, dind o lege, fara sa priceapa ca nu asha functioneaa capitalismul.
 • -1 (5 voturi)    
  "Plafonarea dobanzilor la credite in lei" (Joi, 22 martie 2018, 10:39)

  Bancheru [utilizator]

  Nimeni nu face o comparatie cu celelalte tari membre ale UE. Cum e "treaba" cu dobanzile la ei? Este plafonat sau nu nivelul dobanzilor? Care e situatia in SUA si Canada? Un roman, cu resedinta in Romania se poate imprumuta de la o banca din Germania sau Austria sa zicem. Daca da, in ce conditii?
  Grupul care a semnat scrisoarea catre Parlamentul Romaniei nu face nici-o referire la dobanzile imense percepute de IFN-URI.
  De cand se amesteca profesorii in politica stabilita de parlament? Pai atunci ar trebui ca oameni din acest grup sa ia atitudine asupra intregii economii care a ajuns pe butuci. Unde au fost acesti "specialisti" pana acum? Au stat si au privit cum a fost distrusa economia natioanala si n-au luat nici-o pozitie. Oare de ce? Cand dl. Petre Roman zicea ca industria Romaniei este o aglomerare de fiare vechi, unde erau acesti "specialisti". Cine i-a mobilizat sa ia pozitie? De ce nu se constituie intr-o organizatie? De ce n-au aparut cand o serie e banci au dat faliment?
 • +1 (3 voturi)    
  se voteaza ca traim bine (Joi, 22 martie 2018, 11:13)

  clencix [utilizator]

  Pe vremea lui Ceașcă șefii ce coop agricole se adunau și hotărau sa crească potențialul pământului, care în fizică este prin definiție zero. Ăștia de acum vor sa dirijeze riscul în economia de piață. Conducerile prostimii cred ele ca rezolva problemele de care habar nu au. Mai bine ar da o lege ca nimeni sa nu mai câștige și nimeni sa nu piardă în piață, piața sa fie reglementata prin preturi fixe și nicio schimbare sa nu mai fie acceptata în progresul omenirii, totul sa rămână asa ca acum. Daca vrei progres trebuie risc, dacă nu, leneșii trăiesc foarte bine și acum.
 • +1 (1 vot)    
  Problema bancilor (Joi, 22 martie 2018, 12:30)

  icsulescu99 [utilizator]

  este ca le place sa-i frigă pe clienți si va dau trei exemple.
  1. Creditele in valuta: la momentul 2008 nici o banca nu-ti explica riscul valutar desi au practicat deseori aceasta inselaciune.
  2. Creditele in lei/valuta cu dobanda variabila: s-au marit dobanzile la credite dupa cum vroiau indicii lor interni fara sa-i ia cineva la rost, pe langa asta isi amenintau clienti ca le inchid creditul daca nu semneaza actul aditional(tehnici de intimidare)
  3. Credite in lei cu ROBOR: nu au explicat niciunui client ce valori a avut Roborul prin 2011 si cat de usor se poate ajunge la acel nivel.

  Acuma cand stie si clientul la ce valoare maxima poate sa ajunga dobanda profesorii se supara.
  Oricum dobanzile la cumparari de imobile sunt in jur de 4-5% deci sub ceea ce stabileste legea, deci care este problema?

  Postacii fac gargara ca de obicei, sunt platiti pentru asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Penibili, numa economisti unu si unu (Joi, 22 martie 2018, 15:56)

  Fides [utilizator]

  La o verificare aleatorie - am zis sa vad CV-ul si scolile facute de Roxana Clodnitchi, care se da drept doctor in economie - fiind singura cu titulatura de doctor din lista. Si ce am descoperit? Doctoratul ei este facut in domeniul energiei regenerabile :-) Clar e o voce avizata in economie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by