Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, un proiect care permite Finanțelor să se împrumute cu 4 miliarde lei de la populație, prin Programul Tezaur. Certificatele ar putea fi achiziționate, conform documentului, de la Poșta Română și direct de la unitățile Trezoreriei Statului.

Ministerul FinantelorFoto: Facebook/ Ministerul Finantelor Publice

UPDATE 2 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a anunțat că răscumpărarea titlurilor se va face în orice moment pe bursă.

"Răscumpărarea titlurilor se va putea face în orice moment pe bursă și instrumentul are o serie de beneficii. În primul rând, impulsionarea economisirii în pofida consumului, acordarea unei dobânzi net superioare celei din sistemul bancar, undeva la peste 4% pe an. Dobânda pentru titlurile de stat nu se impozitează, statul garantează integral contravaloarea acestor titluri de stat indiferent de sumă. Prin aceste titluri de stat se pot garanta credite pentru investiții, construcții", a afirmat Barbu.

UPDATE 1 Informația a fost confirmată de premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de Guvern de vineri.

“Vreau să anunț elaborarea titlurilor de stat Centenar pentru populație cu o dobândă de peste 25% pentru 5 ani, adică peste 4,5% pe an. Achiziționarea titlurilor de stat Centenar se poate face prin Trezorerie sau prin Poșta Română”, a spus Dăncilă.

“Dobânda va fi exact cât luăm din piață de la bănci. Va fi, probabil, o reacție de la bănci că Guvernul vine și "le ia banii din depozite" (în sensul că românii își vor scoate banii din bănci pentru a achiziționa aceste instrumente financiare n.r.). Asta e. Dobânda nu este impozitată la titlurile de stat. Pe deoparte omul câștigă o dobândă foarte mare și, pe de altă parte, nu se impozitează acel câștig din dobânzi. Noi avem în vedere să luăm cam 4 miliarde lei, în acest an”, au declarat surse din Ministerul Finanțelor Publice.

Finanțele s-au împrumutat, în ultima perioadă, la randamente de peste 4% pe an.

La rândul său, Dan Manolescu, președinte al Camerei Consultanților Fiscali (CCF) a spus că băncile, până acum, împrumutau statul prin depozitele populației, iar dacă Finanțele reușesc să se adreseze persoanelor fizice, acest lucru este bun.

“La nivel de populație cred că este un lucru bun dacă reușește Ministerul de Finanțe să facă acest lucru, să se adreseze direct persoanelor fizice. Persoanele fizice oricum finanțează acea datorie prin faptul că depozitele lor sunt folosite de bănci să cumpere titlurile de stat. În acest moment în care persoana fizică are acces direct la acele titluri are avantajul unei fructificări mai mari ai banilor pe care îi deține pentru că va primi dobânda pe care statul oricum o plătește acum băncii la titlurile de stat, dar care la depozitul persoanei fizice de obicei e mai mică. În plus, astfel de titluri în momentul în care sunt cumpărate de persoane, nu generează impozit”, a declarat Manolescu, pentru HotNews.ro.

Citește și: