
Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă, conform expunerii de motive la noua Lege a pensiilor. Astfel, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limită de vârstă cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare.
- Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea Numărului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referință. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale
- Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta între pensie și indemnizația socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii
- Punctul de pensie va fi de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020, de 1.875 lei în 2021, iar apoi se va indexa cu inflația
- Pensia de urmaş se va cuveni copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii
- Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare
- Se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat
- Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master și doctorat
"În acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate. Proiectul de act normativ reglementează condiții de reducere, cu 6 ani, a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii", se arată în document.
Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.
Conform sursei citate, pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
"La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar și a satisfăcut serviciul militar. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare", menționează sursa citată.
În ceea ce privește pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale și a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activități.
Astfel, gradul I e caracterizat de deficiență funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată, gradul II e caracterizat de deficiență funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată, iar gradul III e caracterizat de deficiență funcțională medie și capacitate de muncă diminuată.
Pensia de urmaş se va cuvini copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
Prin noua Lege, conform proiectului, se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.
Noua prestație se acordă în următoarele condiții:
- soțul supraviețuitor are stagiul complet de cotizare;
- are vârsta standard de pensionare;
- nu s-a recăsătorit;
- durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani, iar suma totală încasată să nu depășească 80% din salariul minim brut pe economie.
Proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei minime se acordă cuantumul pensiei minime.
Astfel, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie cuantumuri minime ale pensiilor.
"Pensia minimă reprezintă un prag minim al cuantumului pensiei şi se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%", informează sursa citată.
De la data intrării în vigoare a legii, pentru pensionarii cu vechime în muncă cuprinsă între 10-15 ani, cuantumul pensiei minime reprezintă 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime mai mare de 10 ani se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.
"Calitatea de pensionar se dobândește de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi", reiese din proiect.
Se va putea opta pentru pensie sau indemnizație socială
Proiectul de lege reglementează dreptul de opțiune între cuantumul pensiei determinat în funcție de contributivitate și indemnizația socială. Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta între pensie și indemnizația socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii", reiese din proiect.
Potrivit documentului, pensionarii care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare, iar dacă suma rezultată din calcul este sub indemnizația socială pot opta pentru aceasta din urmă.
Proiectul de lege reglementează valorificarea, la determinarea cuantumului pensiei a sumelor încasate cu titlul de acord global, sporuri, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte drepturi de natură salarială.
În situația în care venitul total nu poate fi dovedit, se acordă o majorare a punctajului lunar cu 10%, din oficiu, pentru perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001.
"Dacă pensionarul prezintă adeverințe din care reiese un procent mai mare de 10%, se acordă suma rezultată din recalculare. Dacă după recalcularea conform adeverințelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată inițial", arată expunerea de motive.
Referitor la formula de calcul a pensiilor, proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea Numărului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referință. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale.
Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi de 75 de lei în anul 2021.
VPR a fost determinat prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.
Referitor la jurisdicţia asigurărilor sociale, proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța de judecată competentă. Jurisdicţia asigurărilor sociale se realizează prin tribunale şi curţi de apel.
Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master și doctorat în plus față de studiile universitare la zi, stagiul militar, pensia de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice.
Studiile universitare, master, doctorat se valorifică la stabilirea drepturilor de pensie doar pe durata normală de studii, conform legii.
Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani.
Reglementările referitoare la contractul de asigurare facultativă vizează, printre altele, categoriile de persoane care pot cumpăra vechime în muncă pe o perioada de maximum 5 ani la alegere din perioade diferite, anterioare încheierii contractului, în care nu au desfășurat activități profesionale. Plata se poate face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplății integrale, stagiul de cotizare se valorifică proporțional cu suma plătită.
Venitul la care se poate asigura facultativ este cel puțin câștigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat.
Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.
Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, și anume:
- 1.265 de lei în 2019;
- 1.775 de lei în 2020;
- 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții;
- din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.
Legea sa fie unitara.
In situatia a doi oameni care au aceleași studii dar primul poseda cu 4 ani mai mult vechime contributiva, acesta ia pensie normala pentru stagiu complet de cotizare iar cea de-a doua persoana doar un ajutor social, la fel ca cineva fără scoală și care nu a lucrat niciodată (vezi prevederile citate mai jos)
Caz 1 (30 ani - vechime completa):
Facultate (5 ani) + Master (2 ani) + Doctorat (5 ani) + 18 ani vechime contributiva în munca = pensie normala pentru vechime completa de 30 ani!
Caz 2 (vechime 0 !!):
Facultate (5 ani) + Master (2 ani) + Doctorat (5 ani) + 14 ani vechime contributiva în munca = pensie la fel ca a unuia care nici scoala primara nu a terminat-o și nu a muncit niciodată!
Citat din proiectul legii pensiilor:
"Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.
Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte."
E vorba de PSD, bineinteles ca e o mizerie.
Gandeste-te ca sunt 100.000 de pensii speciale. La asta pune familiile lor (copii, nepoti care pot fi votanti) si ajungi la peste 500.000 de votanti. Dar influenta acestora ajunge la 1 mil deoarece sunt si cei care vor urma sa iasa la pensie si sa beneficieze de pensie speciala. Cine va reusii sa modifice legea pensilor si toti sa primeasca atat cat au contribuit va face sa dispara partidul din care face parte dar va intra in istorie
citez
Comisia pentru munca din Senat a dat marti un raport de respingere propunerii legislative apartinand USR prin care pensiile speciale, exceptand cele militare si ale magistratilor, se abroga, a anuntat senatoarea USR Florina Presada, pe pagina sa de Facebook. Pensiile speciale, care consuma resurse bugetare majore, fusesera eliminate de Guvernul Boc in 2010, dar au fost reintroduse ulterior de guvernele PSD.
Proiectul de lege prevede si plafonarea pensiei pentru magistrati si militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate.
Potrivit Florinei Presada, senatorii PNL si PMP din comisie s-au abtinut de la vot, iar cei de la PSD au fost cei care au votat respingerea proiectului.
Proiectul prevede mentinerea a doua exceptii de la abrogare - pentru pensiile militare de stat, exceptie care exista si in celelalte tari membre NATO, si pentru pensiile magistratilor, unde Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) recomanda un regim de pensionare special, potrivit Agerpres.
In expunerea de motive, initiatorii sustin ca proiectul urmareste "restabilirea egalitatii in relatia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale si revenirea la principiul contributivitatii. Regula trebuie sa fie, potrivit acestora, 'la contributiile egale - pensii egale'."
"Numarul celor care beneficiaza de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017"
Salariile nu se vor indexa niciodată cu inflatia, cat mai vor sa mareasca deficitul bugetului de pensii?
Deci după trecerea la euro, inflația va fi negativă câțiva ani și apoi și la orice criză erconomică, deci pensiile vor scadea?
Invit pensionarii care au absolvit clasa a treia in scoala primara sa-si calculeze cat ar fi luat pensie tot anul 2018, daca s-ar fi aplecat legea din 2010 (adica cu majorare de la 1 ianuarie, nu de la 1 iulie), apoi sa calculeze cat ar lua pensie in anul 2019 pe legea din 2010 cu majorare de la 1 ianuarie, nu de la 1 septembrie si cat vor fi furati pe noua lege.
Furtul continua si in 2020 ....ca sa vezi pana la 1 septembrie (cu 2 luni inainte de alegeri) cand brusc intram in paradis pentru a le da canaliilor inca 4 ani de jefuit tara.
Din pensionari, mulți vor deveni asistați sociali la mila guvernului, primarilor, partidului conducator în frunte cu...
Multi plecați din țară nu au cu puțin acești 15 ani și cu noua lege nu mai pot asimila facultatea, stagiul militar.
O sa primeasca pensia de afara.
Acum după noua lege ar trebui să treacă pe ajutor social, ceea ce exclus în cazul lor.
Deci legea asta taie la unii.
"Reglementările referitoare la contractul de asigurare facultativă vizează, printre altele, categoriile de persoane care pot cumpăra vechime în muncă pe o perioada de maximum 5 ani la alegere din perioade diferite, anterioare încheierii contractului, în care nu au desfășurat activități profesionale.
...Venitul la care se poate asigura facultativ este cel puțin câștigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat. "
Plătești DUBLU pt asigurarea facultativă si încă dublu pt salariu mediu brut.
Niciun partid nu se va mai baga de buna voie la guvernare, pentru ca nu ar avea cum, decat taind masiv. Cine risca? Dupa experienta cu dezastrul lasat de Tariceanu si masurile disperate luate de Guvernul Boc, care a tinut tara pe linia de plutire in plina recesiune, nu va mai vrea nimeni sa-si bage capul in lat.
Asta si urmareste crima organizata, PSD-ALDE-UDMR, sa provoace un dezastru ireparabil.
Asa-zisa lege e un atentat la siguranta nationala, pentru ca implica imprumuturi din ce in ce mai mari, pentru acoperirea deficitului. Cine iti da banii si cu ce pret? Grecia si-a vandut din insule. Noi ce vindem? Nu avem decat pamantul roditor, muntii cu paduri, aur si uraniu, Marea Neagra cu gazele. Lasam generatiile viitoare fara nimic?
Nu se autosesizeaza nicio institutie?
Poate nu le pasa. Dar sunt chiar atat de cutremuratori de prosti incat sa nu-si dea seama ca in primul rand pensiile lor, nemeritate, umflate, speciale, nu vor mai fi platite?
Autoritățile nu se sesizează că sunt beneficiari ai pensiilor speciale, care vor fi plătite cu prioritate față de restul pensiilor, fiind speciali.
Nu cred că există în situația asta nici măcar un caz în România, chiar cu perioade asimilate!
Deci este praf aruncat în ochii alegătorilor turmentați.
Pt ce? Pt schimbarea unei formule în soft?
Pensiile se pot schimba printr-un click, în formula de calcul se înmulțește cu 35 la bărbați (32 la femei) și se imparte la 25. Atât!
Mai sunt cei peste 75-80 de ani când se ieșea la pensie cu altă vechime, care nu vor câstiga nimic la pensie (aștia oricum nu ies în stradă...) la care se poate folosi în formulă funcția IF.
Acum este la fel ! Nu este corect calculul cu punctului de pensie pt ca salariile medii anuale calculate de de INS sunt discriminatorii si neadevarate.
Aud ieri ca pensia medie in romania este 1800 lei! Pai da cand peste 3,5 mil de romani primesc sub 1000 de lei pe luna iar alti 50 de mii de SMECHERI primesc cat ceilalti 3,5 mil de freaieri , normal ca la medie iti iese 1800 lei. ! Totul este o GOLANEALA pusa la punct de acesti SMECHERI care ne conduc de 75 de ani ! ATENTIE ca nici un politician sau nici un post TV sau de presa nu discuta acest aspect ! Zici ca sunt orbi ! TREBUIE SCHIMBAT MODUL DE CALCUL AL PUNCTULUI ANUAL pt ca altfel vor ramane aceleasi mari discriminari !
proteste, diaspora etc ?
nicio problema, lansam repede declaratii si calcule cu pensiile... astfel fiecare pensionar la colt de strada va vorbi despre cat MALAI poate incasa in urmatorii ani daca ne voteaza in continuare...
si lasam vrabiile sa viseze malai, ca sa nu fie influentate de protestele anti-PSD anuntate