Noua Lege a pensiilor: Pensia anticipată va deveni "pensie pentru limită de vârstă". Ce se modifică la pensia minimă și care va fi noua formulă de calcul

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Joi, 9 august 2018, 21:06 Economie | Finanţe & Bănci


Pensionari la coada
Foto: Stirile ProTV
 documente
(09 Aug 2018) PDF, 220KB
(09 Aug 2018) PDF, 753KB
Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă, conform expunerii de motive la noua Lege a pensiilor. Astfel, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limită de vârstă cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare.

 • Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea Numărului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referință. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale
 • Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta între pensie și indemnizația socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii
 • Punctul de pensie va fi de 1.265 lei în 2019, de 1.775 lei în 2020, de 1.875 lei în 2021, iar apoi se va indexa cu inflația
 • Pensia de urmaş se va cuveni copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii
 • Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare
 • Se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat
 • Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master și doctorat

"În acest caz se poate cumula pensia cu salariul și se valorifică perioadele necontributive asimilate. Proiectul de act normativ reglementează condiții de reducere, cu 6 ani, a vârstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut și crescut până la vârsta de 16 ani 3 copii", se arată în document.

Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Conform sursei citate, pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. 

"La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele asimilate în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar și a satisfăcut serviciul militar. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare", menționează sursa citată.

În ceea ce privește pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale și a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activități. 

Astfel, gradul I e caracterizat de deficiență funcțională gravă și capacitate de muncă diminuată, gradul II e caracterizat de deficiență funcțională accentuată și capacitate de muncă diminuată, iar gradul III e caracterizat de deficiență funcțională medie și capacitate de muncă diminuată. 

Pensia de urmaş se va cuvini copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. 

Prin noua Lege, conform proiectului, se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. 

Noua prestație se acordă în următoarele condiții: 

- soțul supraviețuitor are stagiul complet de cotizare;
- are vârsta standard de pensionare;
- nu s-a recăsătorit;
- durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani, iar suma totală încasată să nu depășească 80% din salariul minim brut pe economie.

 • Pensia minimă
Proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei minime se acordă cuantumul pensiei minime.

Astfel, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie cuantumuri minime ale pensiilor. 

"Pensia minimă reprezintă un prag minim al cuantumului pensiei şi se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%", informează sursa citată. 

De la data intrării în vigoare a legii, pentru pensionarii cu vechime în muncă cuprinsă între 10-15 ani, cuantumul pensiei minime reprezintă 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime mai mare de 10 ani se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. 

"Calitatea de pensionar se dobândește de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi", reiese din proiect.

Se va putea opta pentru pensie sau indemnizație socială 

Proiectul de lege reglementează dreptul de opțiune între cuantumul pensiei determinat în funcție de contributivitate și indemnizația socială. Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta între pensie și indemnizația socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii", reiese din proiect. 

Potrivit documentului, pensionarii care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare, iar dacă suma rezultată din calcul este sub indemnizația socială pot opta pentru aceasta din urmă. 

Proiectul de lege reglementează valorificarea, la determinarea cuantumului pensiei a sumelor încasate cu titlul de acord global, sporuri, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte drepturi de natură salarială. 

În situația în care venitul total nu poate fi dovedit, se acordă o majorare a punctajului lunar cu 10%, din oficiu, pentru perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001. 

"Dacă pensionarul prezintă adeverințe din care reiese un procent mai mare de 10%, se acordă suma rezultată din recalculare. Dacă după recalcularea conform adeverințelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată inițial", arată expunerea de motive.

 • Formula de calcul 
Referitor la formula de calcul a pensiilor, proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea Numărului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referință. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. 

Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie. Valoarea Punctului de Referință (VPR) va fi de 75 de lei în anul 2021. 

VPR a fost determinat prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor. 

Referitor la jurisdicţia asigurărilor sociale, proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța de judecată competentă. Jurisdicţia asigurărilor sociale se realizează prin tribunale şi curţi de apel.

 • Alte modificări
Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master și doctorat în plus față de studiile universitare la zi, stagiul militar, pensia de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice.

Studiile universitare, master, doctorat se valorifică la stabilirea drepturilor de pensie doar pe durata normală de studii, conform legii. 

Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani.

Reglementările referitoare la contractul de asigurare facultativă vizează, printre altele, categoriile de persoane care pot cumpăra vechime în muncă pe o perioada de maximum 5 ani la alegere din perioade diferite, anterioare încheierii contractului, în care nu au desfășurat activități profesionale. Plata se poate face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplății integrale, stagiul de cotizare se valorifică proporțional cu suma plătită.

Venitul la care se poate asigura facultativ este cel puțin câștigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat. 

Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. 

Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, și anume: 
- 1.265 de lei în 2019;
- 1.775 de lei în 2020;
- 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții;
- din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

57810 vizualizari

 • +30 (36 voturi)    
  Dar... (Joi, 9 august 2018, 21:47)

  Stef_and [utilizator]

  Nici o pensie speciala. Pentru nimeni!
  Legea sa fie unitara.
  • +5 (11 voturi)    
   Facultate+Master+Doc+14 ani vechime = pensie 0! (Joi, 9 august 2018, 22:52)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   Problema grava de inechitate. Noua lege a pensiilor este gândită cu picioarele.

   In situatia a doi oameni care au aceleași studii dar primul poseda cu 4 ani mai mult vechime contributiva, acesta ia pensie normala pentru stagiu complet de cotizare iar cea de-a doua persoana doar un ajutor social, la fel ca cineva fără scoală și care nu a lucrat niciodată (vezi prevederile citate mai jos)

   Caz 1 (30 ani - vechime completa):
   Facultate (5 ani) + Master (2 ani) + Doctorat (5 ani) + 18 ani vechime contributiva în munca = pensie normala pentru vechime completa de 30 ani!

   Caz 2 (vechime 0 !!):
   Facultate (5 ani) + Master (2 ani) + Doctorat (5 ani) + 14 ani vechime contributiva în munca = pensie la fel ca a unuia care nici scoala primara nu a terminat-o și nu a muncit niciodată!


   Citat din proiectul legii pensiilor:
   "Printre noutățile aduse de acest proiect de lege se numără introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

   Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte."
  • 0 (0 voturi)    
   dupa (Luni, 13 august 2018, 13:53)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

   minusurile luate, se pare ca mai sunt si din cei care au pensii speciale si macar se uita pe HN. Mai mare mirarea, cum gasesc ei timp, printre treburile tarii, sa citeasca (??) HN.
 • +7 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 august 2018, 22:24)

  [anonim]

 • +12 (22 voturi)    
  . (Joi, 9 august 2018, 23:07)

  theo667 [utilizator]

  Partidul care va scrie mare pe primul loc in program si va promite ca abroga pensiile speciale, ca toata lumea iese la pensie la minim 60-65 de ani, pensia este dupa contributie, pensiile mai mari de 5000 lei se impoziteaza progresiv pana la 75%, va fi votat de minim 50% dintre alegatori
  • +6 (10 voturi)    
   minus (Vineri, 10 august 2018, 9:18)

   Jude [utilizator] i-a raspuns lui theo667

   Sunt curios de ce ai primit minusuri ?! Se vede treaba ca Romania este impartita. Cei cu pensii speciale sunt imorali, stiu ca nu au contribuit cat iau acum, stiu ca au fentat sistemul si in ultima luna au lucrat mai mul, au bagat ore suplimentare si sporuri, etc dar continua sa considere ca li se cuvine.
   Gandeste-te ca sunt 100.000 de pensii speciale. La asta pune familiile lor (copii, nepoti care pot fi votanti) si ajungi la peste 500.000 de votanti. Dar influenta acestora ajunge la 1 mil deoarece sunt si cei care vor urma sa iasa la pensie si sa beneficieze de pensie speciala. Cine va reusii sa modifice legea pensilor si toti sa primeasca atat cat au contribuit va face sa dispara partidul din care face parte dar va intra in istorie
   • +6 (8 voturi)    
    Sunt vreo (Vineri, 10 august 2018, 10:57)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Jude

    300 000-400 000 de pensii speciale - sunt foarte multe categorii, pe care nici nu mai le are nimeni în evidență, subiect tabu.
  • +2 (2 voturi)    
   acest partid exista (Luni, 13 august 2018, 7:30)

   Alynna [utilizator] i-a raspuns lui theo667

   hotnews 27.02.2018

   citez

   Comisia pentru munca din Senat a dat marti un raport de respingere propunerii legislative apartinand USR prin care pensiile speciale, exceptand cele militare si ale magistratilor, se abroga, a anuntat senatoarea USR Florina Presada, pe pagina sa de Facebook. Pensiile speciale, care consuma resurse bugetare majore, fusesera eliminate de Guvernul Boc in 2010, dar au fost reintroduse ulterior de guvernele PSD.
   Proiectul de lege prevede si plafonarea pensiei pentru magistrati si militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate.


   Potrivit Florinei Presada, senatorii PNL si PMP din comisie s-au abtinut de la vot, iar cei de la PSD au fost cei care au votat respingerea proiectului.
   Proiectul prevede mentinerea a doua exceptii de la abrogare - pentru pensiile militare de stat, exceptie care exista si in celelalte tari membre NATO, si pentru pensiile magistratilor, unde Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) recomanda un regim de pensionare special, potrivit Agerpres.

   In expunerea de motive, initiatorii sustin ca proiectul urmareste "restabilirea egalitatii in relatia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale si revenirea la principiul contributivitatii. Regula trebuie sa fie, potrivit acestora, 'la contributiile egale - pensii egale'."

   "Numarul celor care beneficiaza de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017"
 • +6 (18 voturi)    
  habar n-au (Joi, 9 august 2018, 23:49)

  e.o. [utilizator]

  "iar apoi se va indexa cu inflația"

  Salariile nu se vor indexa niciodată cu inflatia, cat mai vor sa mareasca deficitul bugetului de pensii?
  • +6 (8 voturi)    
   Atenție! (Vineri, 10 august 2018, 11:18)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui e.o.

   Pensiile nu vor mai tinde spre 45% din salariul brut, ci se vor indexa cu inflația, că așa e în legea nouă.
   Deci după trecerea la euro, inflația va fi negativă câțiva ani și apoi și la orice criză erconomică, deci pensiile vor scadea?
   • 0 (0 voturi)    
    mda (Sâmbătă, 11 august 2018, 20:23)

    e.o. [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    La asta m-am gândit și eu. Nu, conform Curții Constituționale pensiile nu pot scădea, pot doar crește.
 • +1 (11 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Joi, 9 august 2018, 23:56)

  XLXL [utilizator]

  o sa va iasa prin cap calculele doamnei ex-primarese ... cine se poate incadra in stagiul complet ...??? si cine poate cumva acumula stagiul asta, INAINTE de varsta limita, daca nu ajungi la el nici la varsta limita ...??? chiar asa prostanaci sunteti ...??? o sa va mancati degetele cu totul cand o sa fiti penalizati ca nu intrati in categoriile astea de neatins, pentru care va flutura smecherii sumele mari ... o sa fie ca si la maririle de lefuri, dublu' ala o sa fie 10 lei ... si cheltuieli ditamai, de iesi si mai rau dupa mariri ... va inseala astia ca la alba-neagra si voi radeti de incantare ...
 • +14 (24 voturi)    
  Daca as fi pensionar (Vineri, 10 august 2018, 0:21)

  bokila1 [utilizator]

  si daca as avea macar un neuron intreg., i-as scuipa in ochi pe acesti netrebnici care ma fura an de an, sustinand ca-mi dau cand de fapt imi iau.
  Invit pensionarii care au absolvit clasa a treia in scoala primara sa-si calculeze cat ar fi luat pensie tot anul 2018, daca s-ar fi aplecat legea din 2010 (adica cu majorare de la 1 ianuarie, nu de la 1 iulie), apoi sa calculeze cat ar lua pensie in anul 2019 pe legea din 2010 cu majorare de la 1 ianuarie, nu de la 1 septembrie si cat vor fi furati pe noua lege.
  Furtul continua si in 2020 ....ca sa vezi pana la 1 septembrie (cu 2 luni inainte de alegeri) cand brusc intram in paradis pentru a le da canaliilor inca 4 ani de jefuit tara.
  • +2 (2 voturi)    
   daca aplicau Legea ... (Vineri, 10 august 2018, 17:49)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui bokila1

   Mai mult ,TOATE pensiile ar fi trebuit acum sa fie duble daca aplicau Legea de care spui si nu furau cu ajutorul punctului de pensie, jonglat de lepadaturi.In 2007 si 2008 in baza Legii pensiilor punctul de pensie era 43 % din salariul mediu brut si au reusit prin FURT sa ajunga astazi la 22% din salariul mediu brut ! Au adus deci TOATE pensiile la jumatate ,au FURAT 900 de lei din valoarea punctului de pensie ,iar acum au dat doar 100 de lei´si striga disperati ca au marit pensiile....Ce talhari ,au realizat ca numai au ce sa mai scada si se grabesc sa schimbe Legea !
 • +2 (12 voturi)    
  O mulțime de oameni vor deveni asistați sociali (Vineri, 10 august 2018, 7:07)

  nick24 [utilizator]

  ""Calitatea de pensionar se dobândește de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi"

  Din pensionari, mulți vor deveni asistați sociali la mila guvernului, primarilor, partidului conducator în frunte cu...
 • 0 (10 voturi)    
  Se lovește în diasporă: (Vineri, 10 august 2018, 7:10)

  nick24 [utilizator]

  "Condiția pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani."

  Multi plecați din țară nu au cu puțin acești 15 ani și cu noua lege nu mai pot asimila facultatea, stagiul militar.
  • 0 (4 voturi)    
   nu chiar (Vineri, 10 august 2018, 9:22)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   cred ca diaspora este ingura care scapa.
   O sa primeasca pensia de afara.
  • +1 (7 voturi)    
   Cunosc cazuri (Vineri, 10 august 2018, 10:54)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Când cei din afară și-au luat și pensia din țară , vreo 500-600 lei, pt până în 12-13 ani lucrați cu tot cu facultate și aveau și pensie din străinătate pt ce au lucrat acolo.
   Acum după noua lege ar trebui să treacă pe ajutor social, ceea ce exclus în cazul lor.
   Deci legea asta taie la unii.
 • +3 (9 voturi)    
  Dacă ieși la pensie la 65 de ani si plătesti (Vineri, 10 august 2018, 7:17)

  nick24 [utilizator]

  5 ani din urmă pt a avea vechimea necesara, la valoarea salariului MEDIU BRUT, trebuie să trăiești până la 100 de ani să-ți recuperezi banii dați.

  "Reglementările referitoare la contractul de asigurare facultativă vizează, printre altele, categoriile de persoane care pot cumpăra vechime în muncă pe o perioada de maximum 5 ani la alegere din perioade diferite, anterioare încheierii contractului, în care nu au desfășurat activități profesionale.
  ...Venitul la care se poate asigura facultativ este cel puțin câștigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat. "
  • +2 (6 voturi)    
   Mutarea contribuțiilor de la angajator la (Vineri, 10 august 2018, 9:32)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   angajat se dovedește diabolică!
   Plătești DUBLU pt asigurarea facultativă si încă dublu pt salariu mediu brut.
 • +10 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 august 2018, 7:19)

  [anonim]

  • +4 (8 voturi)    
   nu vor mai fi reparate (Vineri, 10 august 2018, 8:08)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui

   de nimeni, decat de legile economice care actioneaza implacabil.
   Niciun partid nu se va mai baga de buna voie la guvernare, pentru ca nu ar avea cum, decat taind masiv. Cine risca? Dupa experienta cu dezastrul lasat de Tariceanu si masurile disperate luate de Guvernul Boc, care a tinut tara pe linia de plutire in plina recesiune, nu va mai vrea nimeni sa-si bage capul in lat.
   Asta si urmareste crima organizata, PSD-ALDE-UDMR, sa provoace un dezastru ireparabil.
   Asa-zisa lege e un atentat la siguranta nationala, pentru ca implica imprumuturi din ce in ce mai mari, pentru acoperirea deficitului. Cine iti da banii si cu ce pret? Grecia si-a vandut din insule. Noi ce vindem? Nu avem decat pamantul roditor, muntii cu paduri, aur si uraniu, Marea Neagra cu gazele. Lasam generatiile viitoare fara nimic?
   Nu se autosesizeaza nicio institutie?
   Poate nu le pasa. Dar sunt chiar atat de cutremuratori de prosti incat sa nu-si dea seama ca in primul rand pensiile lor, nemeritate, umflate, speciale, nu vor mai fi platite?
   • +4 (6 voturi)    
    Nu ne putem compara cu Grecia (Vineri, 10 august 2018, 10:48)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui revo

    "pamantul roditor, muntii cu paduri, aur si uraniu, Marea Neagra cu gazele" nu se vând pt stat ci pă persoană fizică sau în pagubă cu multă șpagă.

    Autoritățile nu se sesizează că sunt beneficiari ai pensiilor speciale, care vor fi plătite cu prioritate față de restul pensiilor, fiind speciali.
 • 0 (8 voturi)    
  Noutate: Pensie anticipată cu vechime 35+8 ani (Vineri, 10 august 2018, 7:22)

  nick24 [utilizator]

  Dacă în aceste condiții ieși la pensie anticipat la 60 de ani, rezultă că ai lucrat neîtrerupt de la 17 ani!!!
  Nu cred că există în situația asta nici măcar un caz în România, chiar cu perioade asimilate!
  Deci este praf aruncat în ochii alegătorilor turmentați.
 • +3 (9 voturi)    
  Se vor angaja încă 1500 de oameni pt recalculare (Vineri, 10 august 2018, 7:34)

  nick24 [utilizator]

  în următorii 2 ani a 5 milioane de pensii!!!
  Pt ce? Pt schimbarea unei formule în soft?
  Pensiile se pot schimba printr-un click, în formula de calcul se înmulțește cu 35 la bărbați (32 la femei) și se imparte la 25. Atât!
  Mai sunt cei peste 75-80 de ani când se ieșea la pensie cu altă vechime, care nu vor câstiga nimic la pensie (aștia oricum nu ies în stradă...) la care se poate folosi în formulă funcția IF.
 • +5 (9 voturi)    
  PACALEALA (Vineri, 10 august 2018, 7:51)

  sun [utilizator]

  1-calculul punctului de pensie anual este un FURT girat de Institutul de statistica . Salariile medii anuale sunt incorecte . Faptul ca un nr de cateva zeci de mii de bugetari au privilegiul de a avea salarii nesimtite peste 10 ori mai mare decat slariul minim face ca salariul mediu anual pe tara sa nu foarte mare pentru 80% din ramani. Este o smecherie fara margini ! Exemplu : in 1989 salariul mediu a fost de 3600 de lei. Mai sa fie! Pai un inginer avea 3300 si un muncitor 2100 ! Cine lua 12000 sau 20000 de s-a ajuns la aceasta medie !
  Acum este la fel ! Nu este corect calculul cu punctului de pensie pt ca salariile medii anuale calculate de de INS sunt discriminatorii si neadevarate.
  Aud ieri ca pensia medie in romania este 1800 lei! Pai da cand peste 3,5 mil de romani primesc sub 1000 de lei pe luna iar alti 50 de mii de SMECHERI primesc cat ceilalti 3,5 mil de freaieri , normal ca la medie iti iese 1800 lei. ! Totul este o GOLANEALA pusa la punct de acesti SMECHERI care ne conduc de 75 de ani ! ATENTIE ca nici un politician sau nici un post TV sau de presa nu discuta acest aspect ! Zici ca sunt orbi ! TREBUIE SCHIMBAT MODUL DE CALCUL AL PUNCTULUI ANUAL pt ca altfel vor ramane aceleasi mari discriminari !
  • +3 (3 voturi)    
   mai ordinara este sfidarea Constitutiei... (Vineri, 10 august 2018, 18:05)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui sun

   Ai dreptate ,dar chiar asa ,cu salariul mediu brut manarit de INS ,daca se respecta Constitutia in privinta pensiei ca drept castigat ,TOATE pensiile ar fi fost duble ! Cand am primit decizia ,pensia mea era in cuantumul dat de punctul de pensie ce reprezenta 43% din salariul mediu brut ! Acest raport este de fapt bunul castigat ,deoarece punctul de pensie mediu anual a fost calculat numai in raport cu salariul mediu brut ,orice jonglare in minus al acestui raport este FURT .Punct . Astazi punctul de pensie ar fi trebuit sa fie 1980 de lei si nicidecum 1100 de lei .
 • +5 (9 voturi)    
  mda (Vineri, 10 august 2018, 8:30)

  SoulSearcher [utilizator]

  tactica de fumigene marca dragnea...

  proteste, diaspora etc ?

  nicio problema, lansam repede declaratii si calcule cu pensiile... astfel fiecare pensionar la colt de strada va vorbi despre cat MALAI poate incasa in urmatorii ani daca ne voteaza in continuare...

  si lasam vrabiile sa viseze malai, ca sa nu fie influentate de protestele anti-PSD anuntate
  • +4 (8 voturi)    
   evident (Vineri, 10 august 2018, 9:23)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   si cand intra tara in faliment ... pentru ca Romania NU POATE sustine aceste pensii.... o sa fie vina statului paralel
 • +4 (10 voturi)    
  Sceptic la pensiile PSD (Vineri, 10 august 2018, 8:43)

  Oboreanu [utilizator]

  Prostii de la PSD promit pentru ca stiu ca nu mai apuca sa guverneze.
 • -1 (5 voturi)    
  eu zic... (Vineri, 10 august 2018, 9:20)

  liviu_ [utilizator]

  sa calculam pana in 20-20.... ca dupa aceea tara o sa intre in faliment!
 • +1 (7 voturi)    
  puie msd (Vineri, 10 august 2018, 9:20)

  vidra [utilizator]

  Pensie mie, pensie tie, pensie la toata lumeaaaaaa!!! Marim pensiile cu 50, 70, 100, 1000%!!! Va dam la toti bani numai sa inchideti ochii pana cand ne scoatem coruptii din puscarii. Apropo, tot voi platiti dobanda la ce am imprumutat noi acum, sa nu credeti ca va dam din buzunarul nostru. Indrazneste sa crezi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by