Din lipsă de competențe sau de cunoaștere, autoritățile au generalizat pe un sector care include nu numai construcțiile propriu-zise, un salariu minim de 3.000 lei brut, spune Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Potrivit acestuia, anumite fabrici de materie primă în construcții ar putea face disponibilizări.

Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel AlfaFoto: Agerpres

"Din punct de vedere al legislației, au modificat Codul Muncii ca să poată să-și permită asemenea lucruri (salariu într-un anumit sector de activitate n.r.). Din punct de vedere al funcționalității normale este o aberație. În mod normal, responsabilitatea Guvernului este de a stabili un salariu minim garantat în plată pentru toată piața muncii din țara respectivă și este atributul partenerilor sociali, respectiv a angajatorilor, asociațiilor, a confederațiilor patronale împreună cu corespondentul lor sindical să stabilească chestiunea respectivă de detaliu pentru fiecare sector în parte prin contracte sau acordurile colective din domeniul respectiv", a declarat Hossu, pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, Guvernul de fapt se substituie partenerilor sociali intervenind într-o chestiune de dialog social bipartit, ce este ușor contrar politicilor generale la nivelul dialogului social.

"Prevederea cu salariul minim în construcții și noi o contestăm. De fapt, din lipsă de competențe sau de cunoaștere, practic au generalizat pe un sector care include nu numai construcțiile propriu-zise. Acolo intră și alte categorii care sunt în sectorul construcții, precum producătorii de materie primă în construcții, care sunt fabrici. Nu e ca pe șantier. O să-i bage în vrie și singura formă ca să iasă din situația respectivă va fi prin disponibilizări de personal", a mai arătat liderul Cartel Alfa.

Potrivit acestuia, sunt trei instituții potențiale care pot contesta:

  • Una este Avocatul Poporului, dar care nu va contesta, nici măcar la transferul de taxe, deși am dat argumentația constituțională și motivațiile. Nu se mișcă legat de acest lucru.
  • A doua instituție este Parlamentul în cele 5 zile de la sfârșitul ciclului de construcție parlamentară. După ce iese din a doua cameră, înainte de a fi transmisă Administrației Prezidențiale e un interval de 5 zile când parlamentarii pot depune contestații la Curtea Constituțională.
  • A treia instituție este Administrația Prezidențială în momentul în care Ordonanța respectivă, trecută prin Parlament ajunge la el.

"După mine, creșterea salariului minim în construcții are un singur scop: venituri mai mari la bugetul de stat care nu se închide", conchide Hossu.

Citește și: