Zamfir, scrisoare pentru Isărescu pentru transparentizarea modului de calcul al ROBOR. Suciu, BNR: Domnul senator ni s-a adresat greșit nouă

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 21 martie 2019, 13:25 Economie | Finanţe & Bănci


Daniel Zamfir
Foto: Agerpres
Comisia economică din Senat a trimis o scrisoare guvernatorului BNR, prin care solicită transparentizarea modului de calcul sau decuplarea indicelui ROBOR de la calculul ratelor, a anunțat, joi, Daniel Zamfir, citat de Mediafax. ”Domnul senator ni s-a adresat greșit nouă, întrucât nu avem inițiativă legislativă. În niciun caz ROBOR la 3 luni nu e calculat greșit. El e calculat corect folosindu-se metodologia transparentă a cotațiilor ferme. Nu recomandăm înlocuirea cu un alt referențial, întrucât media tranzacțiilor efectuate ar putea fi mai mare decât ROBOR. Dealtfel, explicațiile au fost date de dl. Guvernator membrilor Comisiei Economice”, a explicat pentru HotNews.ro Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

„Comisia a decis să trimită două scrisori, una ministrului de Finanțe și alta Guvernatorului BNR, prin care să le ceară două lucruri și anume întru-cât scopul inițial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor a creditelor în lei prin ordonanța numărul 50 din 9 iunie 2010, privind contractele de credite pentru consumatori a fost deturnat, solicităm transparentizarea completă a modului de calcul astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înțelegere de tip cartel, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor și înlocuirea acestora prin preluarea bunurilor practicelor europene, un indice care să reflecte media tranzacțiilor reale din piață și nu media cotațiilor”, a anunțat, joi, președintele Comisiei economice, Daniel Zamfir.

El a mai spus că membrii comisiei au ajuns, într-o majoritate ”covârșitoare”, la concluzia într-o majoritate covârșitoare la faptul că ROBOR-ul, indicele la care se calculează astăzi ratele românilor cu credite în lei, nu are nici o legătură cu realitatea.

”ROBOR-ul s-a constat că nu este in nici un caz media tranzacțiilor care se realizează pe piață, este pur și simplu un indice care rezultă din niște aranjamente între băncile comerciale sub oblăduirea BNR”, a mai spus Zamfir.

Președintele Comisiei economice susține că Guvernul și guvernatorul BNR ar trebui să ia măsuri cu privire la transparentizarea formulei de calcul și, în urma concluziei, să revină asupra contractelor încheiate, dacă indicele nu reflectă realitatea.

„Evident dacă ROBORUL nu reflectă realitatea și așa cum am văzut el este rodul unor înțelegeri, altele decât ce ar trebui să fie și anume rodul tranzacțiilor ROBORUL fiind unul fictiv ratele românilor sunt influențate, vom vedea care este până la urmă influența directă dar ceea ce este un lucru cert este că va trebui să se renunțe la calcularea ratelor românilor în funcție de acest indice sau să se treacă la această formulă, spuneam, transparentă așa cum este practicată și în alte țări europene pentru că de foarte multă vreme iată ratele sunt calculate în raport cu acest indice care nu reflectă realitatea. Categoric că atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit asupra contractelor, nu eu sunt în măsură și nu noi Comisia Economică suntem în măsură să dăm soluții. Noi vă informăm asupra concluziilor după audierile de la Comisia Economică, BNR și guvernul României sunt obligați să ia măsuri ca lucrul acesta să se rezolve cât mai repede”, a adăugat Zamfir.

El a susținut, de asemenea, că ratele românilor nu au fost calculate corect în ultimii ani.

„Lucrul acesta este cert, ratele românilor nu au fost calculate în mod corect ca atare este absolut necesar să aibă, să se ia măsură urgentă. De asemenea felul în care se vor găsi și măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria guvernului României și BNR”, a conchis Daniel Zamfir.

Senatorul ALDE a anunțat că audierile Comisiei economice în cadrul anchetei desfășurate cu privire la eventuala manipulare ROBOR vor continua.

„Categoric vom continua audierile, noi avem un termen de 60 de zile în care să prezentăm raportul final, mai avem de audiat două persoane importante, sper să înțeleagă în ceasul al doisprezecelea că au obligația să vină, este vorba de directul direcției din BNR, domnul Nicolae Cinteză, căruia nu i se permite să vină la audierile Comisiei Economice. De asemenea l-am reinvitat și pe liderul grupului senatorilor PNL, care în acel moment era trezorierul unei bănci și care era unul dintre actorii principali în această operațiune de manipulare a ROBORULUI. Așteptăm ca săptămâna viitoare ca cei doi să răspundă invitațiilor noastre, după care îl vom mai invita pentru concluzii pe președintele Consiliului Concurenței și vom trage concluziile la final”, a mai spus Daniel Zamfir.

Audierile în Comisia economică a Senatului vin în contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR şi cu declaraţii contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenței începute în 2008 şi încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluţie. EL a cerut Băncii Naţionale să oprească acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat, alături de întregul Consiliu de Administraţie al BNR, în Comisiile economică şi buget ale Senatului. Acesta a afirmat, în şedinţa forurilor de specialitate, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. Isărescu a adăugat că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. De asemenea, el le-a transmis aleşilor că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei.

Despre scrisoarea transmisă de senatorul ALDE către BNR a scris pe Facebook si profesorul de economie Cristian Păun. ”Când educația economică și financiară îți lipsește, realitatea ți se pare extrem de distorsionată. Vezi conspirații peste tot, vezi înțelegeri peste tot. Vezi dușmani și când faci singur duș în baie.

Cam așa este și cu instalatorul nostru și inginer (poate și doctor în final, de ce nu?), expertul în lucruri neconstituționale legate de finanțe și bănci. Omul acesta este clar că se documentează din cărțile de scandal scrise de tot felul de oameni care nu au nicio pregătire economică temeinică (genul Michael Moore).

Astăzi, omul ăsta de nu înțelege o iotă dintr-un contract de credit, scrie o scrisoare către șeful băncii centrale în care se plânge că băncile discută între ele (a se citi negociază) atunci când vor să cumpere una de la alta lichiditate. De pe poziții concurențiale una față de alta (faptul că sunt parte a aceluiași monopol patronat de banca centrală e o discuție separată). Și că, în consecință, prețul negocierii care este ROBOR e influențat de părțile implicate în ”înțelegere”.

Păi bine măi omule, ceea ce faci tu aici e ca și cum eu ți-aș scrie ție o scrisoare (în calitate de Președinte al Comisiei Economice din Parlamentul României, o poziție în care te-ai cocoțat având competențe zero pentru asta) și ți-aș spune că toți mâncătorii de mere și toți cei cu livezi se înțeleg între ei când își vând unul altuia mere. Și că să faci tu ceva în acest sens că nu e corect. Oare așa stau lucrurile în economie? Așa pot și eu să spun că, sub oblăduirea matale ca reglementator șef în economie, se întâmplă tot felul de înțelegeri private în piață. Și că tu ești de vină pentru prețul care ÎNTOTDEAUNA mie (cumpărător) mi se va părea mare și altora (vânzătorii) prea mic.

E clar că pălăria sub care stai matale acolo pe banii noștri e prea mare pentru tine! Ne apropiem de momentul în care vei fi istorie. Una clar deloc plăcută dar la care ne vom referi tot timpul ca să nu se mai repete. Simți și tu asta, nu? Pe când te vei îmbrăca în ROBOR ca să defilezi prin piață, poate strângi și tu niște semnături pentru ALDE?”, se întreabă Păun pe Facebook.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11340 vizualizari

 • +27 (29 voturi)    
  mai bnr (Joi, 21 martie 2019, 13:29)

  costinescu [utilizator]

  voi incercati sa explicati fizica nucleara unui cetatean cu 3 neuroni... nu se merita efortul. lasa-ti-l sa latre pana turbeaza.
  • -1 (1 vot)    
   Dupa cum scrii, cred ca esti Einstein... (Vineri, 22 martie 2019, 14:18)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

   "voi incercati sa explicati fizica nucleara unui cetatean cu 3 neuroni... nu se merita efortul. lasa-ti-l sa latre pana turbeaza."
   =============
   Dupa cum scrii, cred ca esti Einstein sau macar reincarnarea lui...hehehe, vorbesti de fizica nucleara. Adanc!
   Fii totusi ingaduitor, poate nu toti sunt ca matale sa inteleaga fizica nucleara din clasa a doua primara, ultima absolvita!
 • +22 (24 voturi)    
  republica medievala (Joi, 21 martie 2019, 13:42)

  DanBlinded [utilizator]

  Acesti domni nu sunt in stare sa inteleaga mecanismele pietei si se ascund in spatele unor cereri de transparenta. Ca in evul mediu cand erau omorate "vrajitoare" pentru ca unii nu intelegeau pe ce lume traiesc.
  • -10 (12 voturi)    
   mecanismele pietei.. my asss (Joi, 21 martie 2019, 16:44)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui DanBlinded

   de ce s-ar imprumuta bancile intre ele cu 3 si ceva la suta iar de la populatie (dobanzile la depozite) cu sub 1%? Dobanzile la depozite arata ca de fapt nu au nevoie de bani, si ca robor-ul de 3 la suta e doar o cifra fake.
   • +6 (6 voturi)    
    asta (Joi, 21 martie 2019, 20:16)

    Toreador [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    intelegi tu ca e ROBOR???
    • -1 (1 vot)    
     de pe wikipedia (Vineri, 22 martie 2019, 11:46)

     Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Toreador

     ROBOR (...) "este prețul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele".

     Te imprumuti cand ai nevoie de bani. Daca dai doar 1% dobanda la depozitele populatiei, inseamna ca nu ai nevoie de bani, iar roborul este doar o cifra fake, oricat s-ar stradui unii si altii sa ma convinga de infailibilele mecanisme ale pietei...
   • +2 (2 voturi)    
    oh man (Vineri, 22 martie 2019, 9:12)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    omule, esti intr-o confuzie din care nici nu stiu cum sa te scot.

    Tu ai macar o vaga idee cum functioneaza piata de capital? Simplistic vorbind, banii, din perspectiva bancilor sunt ca orice alt bun... au un cost, au o disponibilitate si au un volum de tranzactionare guvernat, in principiu, de aceleali legi naturale ale economiei de piata: raport cerere/oferta, risk/bonitate, si profit.

    Pentru tine poate e "arbitrara" - chiar daca ar fi asa, ti-ai pus problema cum au ajuns cei de la BNR la valoare asta? au scos-o din palarie...a venit isarescu intr-o dimineatza si a zis: sa fie 3% luna asta! chiar daca e "arbitrara", ea reiese din niste calcule, ca e dependent de alte conditii. Daca vrei sa schimbi ROBOR, nu te duci sa schimbi direct valoarea lui, ci trebuie sa actionezi la nivelul variabilelor care il controleaza: starea economiei, de exemplu.

    La fel e si cu cursul de schimb, etc.... of of of.

    Da' ce tot vorbim, daca nu vrei sa intelegi, nu vrei, dar macar uita-te la ce s-a intamplat in tarile care au incercat sa faca asta asa cum sugereaza PSD.
   • +1 (1 vot)    
    Ej bun dă șparlimentar... (Sâmbătă, 23 martie 2019, 0:33)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    ... să-ț moară capra spânzurată dă bareră dă cât dă dăștept ești matale.... cân ț-o făta mintea, să-m dai șâ mie un pui, că vreau să am câine turbat....
 • +19 (25 voturi)    
  ce nu intelege cretinul asta de Zamfir (Joi, 21 martie 2019, 13:43)

  danco [utilizator]

  e ca dobanda se compune din robor plus ceva. Acel ceva e stabilit de banca, bazandu-se pe mai multi factori, inflatie, risc de tara, concurenta, etc, etc. Asa ca degeaba scade robor, poate sa scada si la 0, daca maine bancile decid ca acel ceva sa nu mai fie 6% ca in prezent, ci 10% sau 15%, sau cat vor ele...
  • +9 (9 voturi)    
   diferenta (Joi, 21 martie 2019, 15:06)

   lambda [utilizator] i-a raspuns lui danco

   Diferenta e ca acel 'ceva' e trecut in contract, cu valoare fixa. Daca maine scot ROBOR, despre care stim ce stim si ne-am facut niste calcule... si il inlocuiesc cu altceva, inseamna ca imi baga pe gat un contract cu care eu s-ar putea sa nu mai fiu de acord. Asta daca in stilul clasic, vor da o OUG sa se aplice retroactiv.
  • -5 (5 voturi)    
   Ce nu intelege cretinul de danco (hai sa vad daca (Joi, 21 martie 2019, 22:21)

   Joro [utilizator] i-a raspuns lui danco

   este ca bancile nu trebuie sa poata face absolut ce vor ele.... Esti membru UE? OK, conditii egale in toata uniunea, acleasi norme si aceleasi dobanzi... altfel inseamna ca vrem dreptate, dar nu pentru catei... Si marsh de aici cu riscul de tara, ca asta este pentru spalatii pe creier din moment ce aici fac profit de 3-4 ori mai mare ca afara.... si-l mai si externalizeaza catre firma mama si offshore-uri...
   • +3 (3 voturi)    
    in logica ta (Vineri, 22 martie 2019, 9:14)

    Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Joro

    ar trebui sa marim salariile artificial, sa fie ca in Germania, nu?

    Si probabil te asteti sa fie si sustenabil...
 • +11 (11 voturi)    
  pacat ... (Joi, 21 martie 2019, 14:28)

  asada [utilizator]

  .....asa in poza parca ar arata ca fiind zdravan !!! Nu stiu cate idei are omul ,dar se pare ca putine !!! Necazul este ca sant putine si fixe !!! Sa primesti suturi in fund in permanenta si sa nu te sinchisesti este ceva !!! Cei din familie ,prieteni apropiati scoatetii stecherul din priza !!!
 • +11 (11 voturi)    
  Trebuie scuzat (Joi, 21 martie 2019, 14:31)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E de la ALDE, o grupare infractionala de mici dimensiuni, incluzand mafioti si specilailsti in economie de tot (...) cum ar fi (ne)urmaritul penal, miruitul Varujan Vosganian, si traficantul de influenta (cu biletele roz) CPT. Deci e un incompetent politruc, unul din cei care distrug Romania zi de zi,
 • +12 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 martie 2019, 14:34)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  .. stai asa... (Joi, 21 martie 2019, 15:44)

  gdcos [utilizator]

  .. o comisie de analfabeti (unii nu doar in finante) hotaraste "covarsitor" ca "ceva se intampla" si acu tb sa alerge toata lumea sa le arata ca nu?! WTF?! Suntem in filmele cu Stan si Bran?!

  Eu inteleg Zamfire ca vrei reales. Inteleg si ca ALDE vrea sa ramana in parlament, de aia iti dau mana libera. Totusi, pareai nitel mai rasarit decat boratura aia de Valcov, care vede undeva -80 de milioane si gata! aia e totalul. Dar nu vede cum ii lipsesc 10 miliarde din bugetul lui minunat.

  Hai, lasa materialul de campanie. Decat un hot analfabet de la PSD il prefer pe masonul asta.
 • +5 (5 voturi)    
  nu prea sint impacat (Joi, 21 martie 2019, 19:22)

  iodixit [utilizator]

  nici cu isarascu & co., dar vin niste neica nimeni cu "facultati" facute pe la balti in moldova, sau cochirleni, sa se ia la discutii cu sacalii astia de la bnr. fa scoala, fa experienta multa (mori de trei ori de batrinete pina atunci) ia-ti si vreo trei, patru experti de pa la morgan si dupa aia zi ceva!
  prostilor!
 • +5 (5 voturi)    
  Gaga (Joi, 21 martie 2019, 20:04)

  Arkantas [utilizator]

  Ca dovada ca e habarnist , e si faptul ca cele 3 legi izvorate din adanca sa cultura economica , sunt neconstitutionale ..... despre asta numai ciripeste....tace ca mortul in papusoi...
 • +3 (3 voturi)    
  Zamfir este un țăcănit cu idei fixe. (Vineri, 22 martie 2019, 10:00)

  asavreau [utilizator]

  A ajuns în Parlament făcând valuri,cum face orice nebun.Toată activitatea lui are rezultat nul.A făcut valuri luându-se la harță cu personalități ca să vorbească lumea de el.Nu are simțul ridicolului,crede(ca prostul)că certându-se cu Isărescu va transfera asupra lui ceva din aura acestuia.Ce nu știe,este că în lipsa cunoștințelor necesare,aura interlocutorului te face invizibil.Și penibil.
 • +1 (1 vot)    
  un dobitoc arunca o piatra (Vineri, 22 martie 2019, 13:13)

  ..13 [utilizator]

  Si vreo zece experti cauta sa explice ca dansul este dus.

  Enough is Enough!

  Putem sa fim mai atenti la cine lasam in Parlament?
  Astia ne mananca sanatatea si banii la toti - multi pot sa mearga in alta parte, oarecum linistiti, parerea mea...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by