Ordonanța prin care se scote de sub legea prevenirii problema privind nedotarea cu case de marcat electronice fiscale a fost întoarsă la Ministerul Finanțelor de către Consiliul Economic și Social, din cauza lipsei unor avize. Președinele ANAF, Mirela Călugăreanu, a declarat pentru HotNews.ro că se va rezolva și va fi adoptată, iar amenzile aplicate zilele astea de ANAF sunt pentru că deja, în acele cazuri, s-a aplicat legea prevenirii.

Sediul ANAFFoto: AGERPRES

„Într-adevăr (ordonanța ministerului nu a fost adoptată n.r.), dar ideea este că s-a făcut destulă publicitate pentru implementarea mecanismului. Am fost deja în verificări în care s-au aplicat amenzi. Adică la cei care nu au corectat”, a spus Călugăreanu.

  • Vrem să facem un pic lucrurile altcumva. Vrem să fim mai puțin agresivi, dar mai eficienți.

„Ideea e următoarea. Noi mergem acum la cei la care s-a lăsat plan de măsuri (de către inspectori n.r.), n-au respectat și atunci e clar că aplici deja amendă”, a afirmat ea.

La rândul său, vicepreședintele ANAF Daniel Tudor care coordonează antifrauda, susține că firmele au avut timp destul pentru dotarea cu noile case de marcat.

„Se aplică legea prevenirii în toate cazurile, încă. Pentru unii s-a aplicat deja. Asta nu e o acțiune pe care o facem acum. Este o acțiune relativ permanentă. Ei nu declară că: „Stai că au mai venit de 2 ori și mi-au pus în vedere să mă dotez”. Nimeni nu spune asta, e normal, da?”, a spus Tudor.

În fapt, spune el, legea prevenirii chiar se aplică.

„Există această idee în piață: „Domnule, ăștia vin să ne omoare”. Rolul nostru nu e să venim să vă omorâm. Rolul nostru este să-i facem să crească sănătos. În ultima perioadă s-a intensificat numărul de plângeri de sesizări privind neemiterea sau neutilizarea aparatelor și atunci trebuie să avem o atitudine în piață”, a mai arătat el.

Fiscul anunța, la finalul săptămânii trecute, că a început o amplă campanie de controale, fiind vorba de 150.000 de acțiuni ce au demarat de la începutul lunii în zona București - Ilfov. Printre domeniile vizate se află și comerțul. Tot în acel document se menționează că: “în cadrul acțiunii, inspectorii antifraudã vor verifica inclusiv modul în care contribuabilii respectã obligația legalã privind dotarea și utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic”. Cu alte cuvinte, cei prinși fără casă de marcat cu jurnal electronic vor fi sancționați direct cu amendă între 8.000 – 10.000 lei.

ANAF se referă la faptul cã "Ministerul Finanțelor Publice a propus, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de cãtre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevãzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art.10 lit.cc) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr.28/1999) de sub prevederile Legii prevenirii nr.270/2017".

Problema este faptul că acest proiect s-a aflat, luni – 5 august, pe masa ședinței Consiliului Economic și Social. Pentru că au lipsit câteva avize, acesta a fost retrimis la Finanțe. Fără avizul CES, indiferent dacă este pozitiv sau negativ, Guvernul nu are voie să adopte proiectul. În caz contrar, cei care se simt lezați de acesta, pot merge în instanță invocând neconstituționalitatea și vor avea câștig de cauză.

Citește și: