Câștigătorii Nobelului în economie (denumirea corectă este ”Premiul pentru științe economice al Băncii Centrale Suedeze în memoria lui Alfred Nobel”) sunt în număr de 3 anul acesta: Abhijit Banerjee, Esther Duflo și Michael Kremer. Primii doi- Abhijit Banerjee (58 de ani), Esther Duflo (47 ani) - sunt soț și soție, ambii profesori la MIT (Banerjee i-a fost îndrumător de doctorat celei căreia i-a devenit soție) și părinții unui copil de 7 ani, iar al treilea - Michael Kremer (55 de ani)- este profesor la Harvard.

Laureati Nobel pentru EconomieFoto: Captura YouTube

Duflo este cea de-a doua femeie care obține Nobelul în economie, după ce în urmă cu 10 ani, Elinor Ostrom fusese distinsă cu aceeași distincție.

Cei trei au primit premiul pentru dezvoltarea unei metode privind identificarea cauzelor sărăciei și analiza costurilor și beneficiilor intervențiilor prin politici orientate în combaterea sărăciei.

Un exemplu al cercetărilor acestora este dat de lucrările din domeniul învățării, în urma cărora s-a constatat că doar furnizarea de manuale nu ajută în sine copiii să învețe mai bine la școală, efortul trebuind acompaniat de o predare mai bună a conceptelor.

Întrebată ce va face cu banii care vin împreună cu premiul, Duflo a amintit de vorbele Mariei Curie care, cu banii câștigați dintr-un premiu, a decis să își cumpere un gram de radiu. „Cred că noi trei vom vorbi împreună și vom vedea care e gramul nostru de radiu”, a spus Duflo.

Duflo, născută și crescută la Paris, este unul dintre cei trei copii ai căror mamă, Violaine, le-a insuflat un puternic sentiment de dreptate socială. „O parte din mine a vrut mereu să facă ceva util în lume. Dorința asta a venit de la mama, cred. Mama e medic pediatru și a activat într-un ONG care se ocupa de copiii victime ale războiului. Obișnuia să călătorească în țări care au trecut prin război și apoi, la întoarcere, ne arăta diapozitive pentru a ne face conștienți de lumea din juru nostru.”, își amintește ea într-o discuție cu Financial Times.

A studiat istoria cu economie la Ecole Normale Supérieure din Paris, o instituție de elită care se dovedește academicieni și politicieni francezi, iar momentul de cotitură a venit în al patrulea an, petrecut în Rusia, unde se dusese împreună cu Jeffrey Sachs, care îl consilia pe politicianul și economistul Yegor Gaidar, arhitectul reformelor „terapiei de șoc” din Rusia.

Descris ca o ființă aparte printre economiști, Michael Kremer este un economist a cărui contribuție „este excepțională prin faptul că el combină teoria economică a tehnicilor avansate și le aplică problemelor critice ale economiei dezvoltării”, potrivit lui Amartya Sen. Lucrările sale se concentrează pe utilizarea de stimulente, în special pe proiectarea unor mecanisme de stimulare prin care să se încurajeze dezvoltarea de vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare. Pentru mulți, este promotorul economiei „micro-dezvoltării”. El a creat celebra teorie economică a complementarității competențelor, Teoria dezvoltării economice O-Ring.

El a oferit, de asemenea, una dintre cele mai convingătoare explicații pentru mecanismele economice ale tranziției demografice, explorând de asemenea și alte domenii ale economiei, legate de sancțiuni comerciale, imigrație, problema braconajului ș.a.

Absolvent de Harvard, Kremer este cunoscut și în afara cercului universitar pentru munca sa neobosită pentru a conecta mai bine autoritățile publice cu ONG-urile.