Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă, atrage atenția că actualul ministru al muncii se află într-o gravă eroare prin faptul că, face confuzie cu privire la termenul de stabilire/emitere a deciziilor noi de pensionare și termenul de punere în plată a acestor drepturi noi, prin afirmația că s-a depășit termenul de 45 de zile.

Mihaela Duna si Alexandru Ionică - Federatia Sindicatelor din Ministerul MunciiFoto: Hotnews

Potrivit dispozițiilor art.106 alin.(1) din Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii: ”(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.”

„Angajații caselor de pensii respectă dispozițiile legii prin încadrarea în acest termen, ba mai mult, în majoritatea cazurilor deciziile dosarelor noi de pensii sunt emise sub acest termen reglementat de lege”, spune Federația.

Potrivit acesteia, în cazurile rare în care termenul de 45 de zile nu este respectat, situația poate fi generată de cauze obiective și anume: documentația necesară finalizării dosarului nou de pensie este incompletă, perioade de muncă neclare, perioade de muncă în străinătate etc.

„Precizăm doamnei ministru că în structurile teritoriale, în speță Casele Județene de Pensii, atribuțiile de conducere sunt exercitate prin directori executivi și nu prin președinți. Casa Națională de Pensii Publice, într-adevăr este condusă de președinte împreună cu Consiliul de Administrație, iar dacă acesta se află în concediu (de odihnă, incapacitate temporară de muncă etc.) în imposibilitatea de a presta activitate, asta nu înseamnă că funcționarea Caselor Județene de Pensii este întreruptă și că pensionarii nu-și vor mai primi drepturile bănești la timp (a se vedea afirmațiile prim ministrului, domnul Ludovic Orban în intervenția de la emisiunea din 13 noiembrie la postul de televiziune Digi24)”, menționează sindicatele.

Legat de afirmația ministrului Violeta Alexandru după vizita făcută la Casa de Pensii a sectorului 6: “am găsit acolo un munte de justificări, o groază de scuze și mi-am dat seama cât de puțin este responsabil funcționarul nostru în fața unor sarcini pe care le primește”, sindicaliștii transmit că „personalul este INSUFICIENT și nu INEFICIENT, că nu pasăm responsabilitățile, și că respectăm procedurile de lucru în activitatea extrem de complexă și laborioasă”.

• Pe fondul unui deficit acut de personal, în urma măsurilor adoptate în anul 2010, a unor investiții ineficiente din zona software&hardware, a unor condiții de muncă neadecvate s-a ajuns să ne confruntăm cu dificultățile de care suntem acuzați.

• Îi mai reamintim totodată că Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii a avut 47 de modificări într-un interval de 9 ani, modificări care au fost puse în aplicare cu același personal subdimensionat, care în ciuda tuturor dificultăților, a făcut mari eforturi pentru ca beneficiarii să primească drepturile la timp.

• Anul 2019 pentru sistemul de pensii a venit cu aplicarea dispozițiilor Legii nr.221/2018 și pe lângă activitatea curentă, au trebuit recalculate aproximativ 100.000 de dosare într-un interval de doar 6 luni. Au fost momente în care datorită avalanșei de modificări legislative, pe lângă activitatea curentă au fost efectuate o mulțime de noi recalculări impuse de acestea, întreg personalul prestând nenumărate ore suplimentare. Aceste ore suplimentare conform legislației actuale, din păcate, nu se pot plăti dar nici nu se pot compensa în timp liber cuvenit, din simplul motiv că personalul este insuficient pentru volumul și complexitatea activității.

• Afirmațiile ministrului muncii, cât și ale prim-ministrului, domnul Ludovic Orban nu fac decât să discrediteze funcționarii publici din instituțiile M.M.P.S (A.N.P.I.S., A.N.O.F.M., C.N.P.P., I.M), în special a personalului care lucrează direct cu publicul.

„Pe de altă parte, din punct de vedere uman, după tot efortul depus de angajații instituțiilor M.M.P.S. pentru implementarea cu succes a modificărilor legislative care stau la baza activității, putem spune că afirmațiile din spațiul public sunt nefondate și se constituie ca un factor demotivant. Solicităm ca abordarea ministrului muncii să fie îndreptată spre identificarea unor soluții, printr-o analiză obiectivă la problemele din sistem, probleme pe care organizația noastră le-a semnalat și prezentat în repetate rânduri Ministerului Muncii. Prioritar nu ar trebui să fie desființarea unor instituții ale ministerului, pentru că ar genera grave disfuncționalități în sistem”, explică reprezentanții sindicatului.

  • Îi transmitem doamnei ministru că suntem deschiși dialogului și trebuie să fim consultați cu privire la deciziile ce ne afectează în mod direct, dorim discutarea problemelor de interes profesional, economic și social.
  • Solicităm noului Guvern al României clarificarea afirmațiilor din spațiul public legate de activitatea caselor județene de pensii și intenția de desființare a unor instituții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.