Apel pentru salvarea economiei din partea mediului privat: E nevoie de o intervenție de 15% din PIB. Reducerea aparatului de stat, o prioritate

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2020, 12:14 Economie | Finanţe & Bănci


Organizatiile semnatare
Foto: RBL
Cele mai mari organizații de business din România au trimis o scrisoare deschisă către Președinte, parlament și Guvern. Acestea cer, printre altele, o intervenție de 15% din PIB și reducerea aparatului de stat.


Ce spune documentul:

Economia românească are nevoie de ajutor - intervenție de până la 15% din PIB.

“La nivelul actual al PIB-ului nominal al României și impactului estimat, intervenția de stat în economie să fie substanțială, propunerea noastră fiind de până la 15% din PIB - circa 30 miliarde euro”, se arată în document.

ARGUMENT A:

• Un calcul simplu ne arată că, dacă economia românească ar fi afectată cu 50% pe lună, în următoarele 3 luni, apoi în continuare cu 20% pe lună, pentru încă trei luni, impactul total în PIB-ul din acest an ar fi de peste 15%, iar aceste cifre sunt valabile într-un scenariu care, în prezent, nu mai pare scenariul de bază, ci un scenariu optimist - scenariul de bază devine, pe zi ce trece, unul în care economia globală ar intra într-o recesiune mai lungă, cu un nou vârf al crizei în toamnă, în loc să vedem în Q4 semnele revenirii economice - dar chiar mergând pe acest scenariu optimist, guvernele trebuie să ia măsuri economice de o magnitudine asemănătoare cu impactul crizei.
• Așa cum mai multe țări au anunțat măsuri economice care sunt deja dublu-digit din PIB-ul anual al acelor țări, și Guvernul României ar trebui să pregătească măsuri corelate cu acest nivel de până la 15% din PIB, ca suport direct al statului, deci prin injecții de cash și forme de garantare a creditării economiei, inclusiv pentru gospodăriile/persoanele afectate, precum și mărirea semnificativă a investițiilor publice - peste nivelul inițial bugetat pentru 2020 - investiții care pot ajuta la repornirea economiei și crearea de locuri de muncă, atât pe zona de infrastructură mare, unde România oricum este încă deficitară, cât și în direcția digitalizării sistemului public, a continuării debirocratizării și a dezvoltării de proiecte de e-guvernare, nu doar prin măsuri de genul amânării plății taxelor sau a ratelor pentru persoane fizice și juridice, care pot ajuta temporar, dar sunt măsuri paleative și nu vor preveni colapsul multor companii, în același timp ele nereprezentând un suport material din partea statului român, ținând cont de magnitudinea șocului economic estimat.

ARGUMENT B:

• Pactul de Stabilitate și Creștere a fost suspendat de Uniunea Europeană, în timp ce România este în continuare una dintre cele mai puțin îndatorate țări din UE la nivel guvernamental: datoria guvernamentală era încă în gama 35% din PIB la finalul anului 2019, în condițiile în care media la nivelul UE era de ca. 85% din PIB-ul Uniunii, unele țări fiind la 100% din PIB sau chiar mai mult, cum ar fi economii importante ale UE, ca Franța sau Italia. Cu alte cuvinte, chiar dacă statul român ar aloca sume consistente economiei naționale în acest moment, vom fi în continuare cu o datorie mai redusă ca procent din PIB față de celelalte țări UE. Sau invers, în acest context, am putea să ne îndatorăm mai mult decât alte țări, nemaifiind ținuți de deficitul bugetar de 3%, pe care nu îl mai poate respecta nicio țară din Uniunea Europeană și de limita maximă de datorie guvernamentală de 60% din PIB de care România este încă departe chiar și cu această intervenție propusă. Gradul mic procentual de îndatorare ar putea deveni un avantaj național în lupta cu recesiunea globală care urmează.
• România poate apela, desigur, atât la instituții financiare naționale și internaționale, cât și la alte tipuri de finanțare, cu analiza celor mai bune opțiuni din perspectiva condițiilor, costurilor și a maturității finanțării.
• Suntem conștienți că România nu dispune de resursele altor țări mai dezvoltate, care alocă sume nemaivăzute până acum, suntem conștienți de faptul că ar putea exista și efecte colaterale în urma unei astfel de intervenții economice majore, consecințe din punct de vedere al monedei naționale, inflației etc., suntem conștienți că sumele împrumutate ar putea costa mult și să fie lăsate moștenire nedorită următoarelor generații. Dar credem că dacă acest efort nu se va face, consecințele vor fi și mai grave, pe termen lung. Cu alte cuvinte, știm că este greu și sunt consecințe, dar credem că putem, avem de unde și este absolut necesar.

Consecințe:


A. CONSECINȚE IMEDIATE negative posibile ale neimplicării masive a Statului

• În lipsa unei intervenții masive și rapide, estimăm că multe companii românești insuficient capitalizate nu vor putea supraviețui acestei crize. Ne putem aștepta la câteva sute de mii de companii românești, în special cele mici și medii, care vor fi închise în mod voluntar sau vor intra în faliment, cu un impact uriaș la nivelul angajaților lor, societății, dar și la nivelul întregului ecosistem de business din România; vorbim despre o criză cauzată de CoViD19 care nu afectează companiile în funcție de co-morbiditățile lor, așa cum s-a întâmplat cu virusul: companii oricât de bine finanțate și chiar cu un management excelent vor muri foarte repede, vor fi victime ale acestei crize, dacă prin decizie guvernamentală, afacerea lor este pur și simplu interzisă, vezi decretele de limitare a transportului de persoane, închiderea afacerilor din turism și horeca, ordonanțele militare prin care s-au închis centrele comerciale, cabinetele stomatologice etc. fără să existe măsuri compensatorii substanțiale din partea statului român.
• Pe de o parte, vedem companii care, oricât de bine ar fi conduse și administrate, se prăbușesc pentru că obiectul lor de activitate nu mai există. Pe de altă parte, mult mai multe companii românești se vor prăbuși în această criză din cauza ajustării masive în jos a cererii, din cauza lipsei de cash, care se va propaga într-o spirală rapid descendentă în toată economia: PRĂBUȘIREA CERERII DIN CAUZA LIPSEI DE CASH AR ÎNSEMNA PRĂBUȘIREA ECONOMIEI ÎN ANSAMBLU!

B. Consecințe post-criză

• O intervenție substanțială a statului acum ar putea ajuta economia românească să nu intre în recesiune (sau să treacă pe minus doar pe termen foarte scurt) și să încheie anul la un nivel bun, chiar pe creștere de la an la an, situație care ar plasa România pe o poziție mult mai bună la nivel internațional ca economie, competitivitate globală etc.
• Singura problemă este că România ar acumula o datorie guvernamentală suplimentară, ajungând poate la 50% din PIB, dar rămânând oricum mult sub nivelul mediu al UE, în timp ce lipsa intervenției ACUM poate arunca România într-o recesiune lungă și profundă, cu mult peste cea înregistrată în 2009, deoarece criza de acum este una mult mai gravă, iar țara noastră ar putea astfel pierde tot avansul realizat în ultimii ani pe drumul către convergența la media Uniunii Europene - ca țară care a avut cea mai mare creștere procentuală din întregul bloc comunitar, către media UE, în toată această perioadă - cu foarte slabe șanse de a mai reveni semnificativ pe creștere în următoarea decadă, până în 2030 sau poate pe termen și mai lung!

Aparatul de stat trebuie adaptat


• Este nevoie de SOLIDARITATE în această perioadă între mediul public și mediul privat. Există riscul ca această criză să devină o dovadă în plus a faptului că statul nu își asumă responsabilitatea necesară atât față de angajații din mediul privat, cât și față de cei de la stat. Reducerea cheltuielilor aparatului de stat trebuie să devină o prioritate pentru a trece cu bine prin criză.
• În timp ce în mediul privat am văzut încă din primele săptămâni ale crizei peste un milion de contracte de muncă suspendate, cu o posibilă creștere către 2 milioane în următoarele săptămâni, plus alte sute de mii de contracte cu salarii reduse din cauza crizei, angajații din mediul de stat nu au fost în niciun fel afectați de criza CoViD19, din punct de vedere al veniturilor, până în acest moment.
• Considerăm că solidaritatea între sistemul public și mediul privat în această situație este absolut necesară, nu doar pentru că sub presiunea cheltuielilor uriașe din zona bugetară întregul sistem economic din România se va prăbuși în această criză, ci și pentru faptul că, după terminarea acestei crize, mediul privat va fi defavorizat pentru că românii vor vedea încă o dată că a fost mult mai bine și mai sigur să fie angajați în sistemul public din România și nu în economia reală, în mediul privat de business.

Vă propunem crearea unui grup de criză economică la care să adere toți cei care pot contribui la soluții (Guvernul României, partidele politice din Parlament, bancheri, mediul de afaceri) și care, luând în calcul propunerea de mai sus să o analizeze în baza cifrelor reale din economie și să dea un răspuns dacă și în ce măsură o "terapie de șoc", așa cum o vede mediul de afaceri este posibilă și viabilă și în România, similar cu alte state. Suntem conștienți că propunerea noastră va crea dispute și dezbateri și asta ne și dorim să facem, împreună și solidari.

Specialiștii din domeniile strategice împreună cu antreprenori și lideri de companii cu impact în economie ar trebui să colaboreze activ pentru a realiza o strategie națională pentru ca după trecerea crizei medicale să nu avem de-a face cu pagube iremediabile ale economiei românești. Suntem în
posesia unor analize detaliate pe care le punem la dispoziția grupului de specialiști pentru trecerea crizei pentru a fi analizate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16891 vizualizari

 • +10 (32 voturi)    
  Asta înseamnă liberalism! (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:24)

  fdaniel [utilizator]

  PNL ar trebui sa respecte ideologia liberală, nu să continue pesedismul pomanagist.
  Oricum bugetarii și asistații votează pesede așa că PNL nu pierde nimic. Dimpotrivă!
  • +12 (18 voturi)    
   salariile peste 8.000 lei plafonate (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:11)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Sunt și mulți bugetari plătiți cu salarii „normale”, nu toti sunt directori si sefi platiti cu 10.000 lei/lună.
   Majoritatea au salariile medii pe economie, decent, doar unii si-au pus, cu de la sine putere, salarii babane. De acolo trebuie luat, nu de la aia cu 3.000 de lei amărâți (profesori, casieri, asistenti sociali).
   • +1 (5 voturi)    
    uite specialistul (Marţi, 7 aprilie 2020, 23:41)

    1anonim [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    toata lumea se pricepe sa spuna - "ia de la vecinul". Ba frate, nimeni nu spune " hai sa facem naibii ierarhizarea aia cat de cat corecta" ca sa dispara prostia asta cu capra vecinului..
  • +4 (18 voturi)    
   urgent! (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:31)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Pensiile speciale(de serviciu) trebuie DESFINTATE URGENT! Pensiile de serviciu (speciale) sunt un atentat la viata si sanatatea poporului roman!
   Cum e posibil ca in cea mai feroce criza economica de pana acum (mult mai grava decat in 2009) doar angajatii din privat sa duca greul acestei crize ca isus pe dealul Golgotei?! Avand in vedere ca romania este tara care cheltuie cel mai mult cu sctorul bugetar din europa, tara care are cele mai mari salarii din sectorul public comparativ de sectorul privat?!
   Bugetarilor si celor cu pensii speciale le convin aceste ordonante militare, pt ca ii protejeaza si au mai putin delucru, unora cum sunt institutiile de forta au ocazia sa arate cat de 'importanti' sunt ei ca stau cu vestele antiglont si cu pustile in mana in intersectii, dar NU sunt dispusi sa suporte din costul acestor masuri restictive si economice! RUSINE guvernantilor! Nu va vom uita la alegeri!
   Ce trebuie facut:
   Desfintarea tuturor pensiilor speciale/de serviciu, restructurarea cu 30-40% a aparatului bugetar, diminuarea cu 30% a tuturor salariilor bugetarilor(primarii, institutii, institutii de forta, deconcentrate parlamentari, ministere, directii judetene, prefecturii, consilii judetene, etc.toate, toate)
   Pornirea urgenta a investitiilor companiilor de stat: hidroelectrica(care tine investitiile pe hold de ani si ani, birocratie mult) la fel si la Romgaz, transgaz( pornirea investitiilor in Marea Negra comcomitent cu racordarea tuturor localitatilor din romania la gaz metan, astfel se opreste si o parte din defrisarea padurilor(aer curat-sanatate), Investitii urgente la Nuclearelectrica, pornirea inca doua reactoare, investitii in infrastructura de transport autostrazi, cai ferate (exempl. viteza medie a unui tren cu masini de la ford sau dacia pe culoarul timis cerna, pe acolo se exporta, este sub 14km la ora' este o rusine) Debirocratizare in domeniul absortiei fondurilor europene, garantarea de catre stat a creditelor pt imm-uri. etc; etc
   • +1 (9 voturi)    
    desteptarea! (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:57)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    Aceasta analiza coreleaza numarul bugetarilor/capita cu bogatia/saracia regiunilor respective. Practic judetele cu cei mai multi bugetari/capita sunt si judetele cele mai sarace, iar judetele cu cei mai putini/capita sunt cele mai bogate : https://www.profit.ro/must-read/analiza-discrepantele-uriase-tara-lucreze-guvernare-primeste-mandatul-judetele-sarace-15-populatie-angajata-aproape-treime-dintre-salariati-lucreaza-stat-19143758
   • +2 (8 voturi)    
    uite (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:18)

    catalin0606666 [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    uite unde statea viitorul laureat al premiului Nobel pentru economie
  • +3 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:09)

   [anonim] i-a raspuns lui fdaniel

   • -1 (3 voturi)    
    Corect. Cersetori de lux. Or fi romani? (Miercuri, 8 aprilie 2020, 0:48)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui

    Nici macar nu cred ca sunt romani get-beget.

    Exporta profiturile sau le impart cu neamul lor. Destul.
 • +16 (38 voturi)    
  Daca nici acum nu se reduce balastul atunci cand? (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:32)

  snowflake [utilizator]

  Daca nici acum nu se reduce balastul din stufosul aparat de stat? Si aici ma refer inclusiv la administratiile locale.
  atunci cand?
  • +7 (13 voturi)    
   asta au votat (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:57)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   Aparatele locale au fost dimensionate de administratia locala, nu de stat.

   Insa nu neaparat acolo sunt cheltuieli mari. In unele cazuri s-au infiintat abuziv "firme locale" cu salarii uriase si cheltuieli de dotare complet netransparente.

   Asta au facut primarii si consiliile locale votate de cetatenii localitatilor respective. Au ce si-au dorit!
  • +7 (7 voturi)    
   Corect (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:28)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   Trebuie neaaparat sa se curete primariile si institutiile statului de tot personalul care nu este nevoie, in special de cei angajati pe pile care doar plimba niste hartii de la A la B si credeti-ma ca sunt multi ,cu posturi f bine platite care nu au nici cea mai mica pregatire.
 • -10 (22 voturi)    
  o prostie (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:33)

  Xorciser [utilizator]

  Cu 1% din PIB testezi toata tara de 10 ori...
 • -10 (34 voturi)    
  Jumatate bun, jumatate prost... (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:36)

  Gigi Kent [utilizator]

  Nu inteleg care e faza cu angajatii / aparatul statului. Pare a fi un fel de "sa moara si capra vecinului".
  "Privatii" astia nu vor sa inteleaga ca salariatii de la stat le cumpara lor produsele si ca daca dai afara angajati de la stat ii va afecta si pe ei. Foarte direct si foarte rapid.

  Ca trebuie stimulata masiv economia la fel cum fac toate tarile in perioada asta e clar. Cred ca nu are aici nimeni niciun dubiu.
  • +5 (11 voturi)    
   Diferența de venit dintre bugetari (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:09)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   și angajații din privat s-a dublat cel puțin cu această criză. Dacă se menține această diferență sectorul privat se va micșora cu 20-30% în acest an.
  • +7 (13 voturi)    
   Privati astia.... (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:13)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   platesc la aia de la stat, salarii mai mari decat iau ei. Ok perfect de acord sa nu fie dat afara nimeni. Dar ....taiat tot ce inseamna sporuri aberante si stimulente si bonusuri de vacanta si salariile peste 3000 ron scazute cu 30% 35%. Ar fi echitabil, daca aia care produc plus valoare se tarasc sa fi solidar cu ei. De exemplu sa scazi taxele, sa le scazi povara fiscala.
  • +12 (12 voturi)    
   Logica (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:04)

   cristian.o [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Dupa logica asta, daca te tragi cu o mana de cealalata in sus o sa poti levita.

   Adica eu iti dau tie 42% taxe si impozite, apoi 19% TVA. Tu cu banii mei vii si cumperi produsul facut de mine si crezi ca eu ies in castig.
   • -4 (6 voturi)    
    Nu ... (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:33)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui cristian.o

    Dar tu crezi ca mergi pe strazi pe care le-ai construit tu singur…

    Dai 19% intai (nu apoi, asta ca nici nu intelegi cum functioneaza economia) dar nu din tot ce vinzi ci scazand ceea ce ai cumparat si apoi dai 42% taxe si impozite.

    In principiu ai o preferinta sa dai 19% si 42% din ceva mai putin. Si daca dai mai putin vezi ca o sa iti ramana si tie mai putin.

    Zi direct ce vrei… vrei sa platesti mai putine taxe si impozite desi platesti printre cele mai putine taxe si impozite din UE si de banii astia sa produca statul niste someri dintre angajatii sai. E mai clar.

    Problema e ca tu propui o restructurare care nu isi are locul in criza. Creaza sistemul privat acum destui someri si saracie. Nu e cazul sa mai creeze si statul.

    Apropo...nu am fost niciodata bugetar. Ca sa iti elimin conditionalitatile care iti pot scurtcircuita neuronul.
    • +3 (5 voturi)    
     Astia cu argumente fluide (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:30)

     cristian.o [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     Cand nu-ti da matematica, schimbi argumentul si mai arunci cu cateva jigniri, ca sa-l intaresti. Vezi ca era facut calculul pentru salariati. Ca nu plateste nicio firma 42% taxe in Romania.

     Matale mai faci de asemenea niste afirmatii foarte neadevarate. Ia mai uita-te cat sunt taxele alea pe angajat prin Europa, si pune la calcul si plafoanele pentru taxele sociale. Stii tu, alea scoase de master PSD.

     Nu imi e clar daca tu chiar crezi ca daca te sui in masina si o impingi din ea, se poate deplasa.
     • -4 (6 voturi)    
      Vad ca iti place sa te vezi... (Marţi, 7 aprilie 2020, 19:11)

      Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui cristian.o

      Vad ca iti place sa te vezi scriind desi doar prostii ai de scris. De ce nu mergi tu prin Europa sa vezi acolo ce 16% impozit pe profit platesti. Sa vezi acolo ce 16% impozit pe salariu platesti.

      Crezi ca esti smecher daca te legi doar de o componenta fiscala? Povara fiscala totala a unui antreprenor roman este printre cele mai mici din Europa.

      O sa o zic mai in clar sa inteleaga orice natang. Orice masura impotriva bugetarilor acum este pro ciclica adica ne afunda mai rau. Ultimul lucru la care ne putem gandi. Si la care oricum se gandesc 2-3 retardati care altceva mai bun nu au de facut.

      Orice avantaj economic (fiscal sau de alta natura) acordata economiei private trebuie acordat prin deficit si nu prin taierea cheltuielilor publice ca nu am rezolvat nimic. Ramanem in acelasi rahat dar ne bucuram ca a murit si capra celuilalt.
    • +4 (6 voturi)    
     Pai daca e sa vorbim de (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:40)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     strazi si taxe hai sa vorbim de strazi si taxe. Taxe si accize pe carburant mai mult de 50%, vinieta, impozit pe masina. Pentru ce se iau bani astia ?
     • -2 (4 voturi)    
      ? (Marţi, 7 aprilie 2020, 19:13)

      Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

      Ca sa apara Iohannis in fiecare seara bronzat la TV.
 • +16 (30 voturi)    
  Incepeti cu salariile popilor si donatiile la BOR! (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:39)

  Alui [utilizator]

  Popii sunt platiti si de stat si de biserica! Biserica ortodoxa romana se poate lipsi Iinistita de banii statului! Are afaceri vaste la care nu plateste taxe! Daca se dau afara oameni din administratie, si sunt mentinuti popii o sa fie o nedreptate strigatoare la cer! Oamenii respectivi si familiile lor for fi ruinati! Popii pot supravietui cu proprii bani!
  • +4 (4 voturi)    
   de acord (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:57)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   sau cel putin sa le impoziteze veniturile ca la toata lumea!
  • +2 (2 voturi)    
   Uite, chiar astazi presedintele a promulgat (Marţi, 7 aprilie 2020, 19:05)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   O lege, initiata de pezde si sustinuta si de penelezde, prin care statul va sustine cu cate 1.000.000 de euro o manastire de la muntele athos.
   • 0 (0 voturi)    
    Dovada? (Miercuri, 8 aprilie 2020, 9:05)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    Oricum, am scapat de PSD, sa-i vedem pe cei din USR ce fac data viitoare.
  • +1 (3 voturi)    
   Ati mai cerut voi spitale s ruga a fost ascultata. (Miercuri, 8 aprilie 2020, 0:59)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   - "Vrem spitale, nu biserici!'
   - "Nebunule nu stii ce ceri". Dar, daca insisti...

   Avem acum spitale pe saturate.
   • 0 (2 voturi)    
    Unde vezi tu spitale goale? (Miercuri, 8 aprilie 2020, 9:08)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Spitalele sunt pline, bisericile goale! Vrei biserica, fa-ti din banii tai, nu ai statului! Si cum explici ca numarul de biserici si popi din Romania, cea mai “credinciosa” tara din Europa! nu ne-a pazit de boala asta?
    • 0 (0 voturi)    
     Ar fi bine sa fie goale spitalele si pline biseric (Miercuri, 8 aprilie 2020, 9:57)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     Daca tu vrei spitale pline, umple-le tu.
 • -5 (21 voturi)    
  Acum e timpul sa vedem cat de liberal e (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:41)

  xrogo [utilizator]

  guvernul meu, sustinerea firmelor pentru a trece hopul ivit cu ocazia cocronavirusului va fi al doilea examen dat de acest guvern, dupa cel dat in lupta cu coronavirusul.
 • +7 (21 voturi)    
  In unele puncte au dreptate (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:42)

  DanIonita1 [anonim]

  dar nu se poate astepta nimeni ca statul sa suporte absolut toate pierderile. Si firmele trebuie sa isi foloseasca rezervele, sa nu mai dea dividente, sa renunte la orice cheltuiala gen team building, conferinte, bonusuri etc... La cei care fac toate aceste eforturi e logic sa li se dea ajutor. Celor care in continuare dau dividente si bonusuri, care inca nu au au pus inca BMW din fata casei la vanzare + renuntat la tinut in puf "tinerele" .... sa nu se mire ca nu vor fi ajutati LA stat se poate inepe cu mizeria aia de bonus de "conditii vatamatoare" care ar trebui taiat in secunda 2.
  • -6 (12 voturi)    
   SA INCEPEM ... (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:42)

   jidanul [utilizator] i-a raspuns lui DanIonita1

   ... cu SOLIDARITATE între mediul public și mediul privat dar unde a fost SOLIDARITATEA mediului privat cand in sistemul public se taiau salarile cu 47%, in timpul crizei economice din 2008 cu urmari si efecte colaterale pana in prezent, pentru foarte multi romani. Dar trecem peste asta si mergem la ADAPTAREA APARATULUI de STAT care trebuie sa inceapa cu:
   1). Reducerea numarului de parlamentari la 300 plus nationalitatile conlocuitoare,
   2). Eliminarea definitiva a pensiilor speciale si eliminarea definitiva a cumulului salariu-pensie din absolut toate institutiile Statului Roman si companii de stat,
   3). Recalcularea si/sau impozitarea salariilor si pensiilor "nemernice" si "nesimtite", provenite din absolut toate institutiile Statului Roman si companii de Stat, iar pentru pensii, in plata, nivelul maxim sa fie de 2000 de euro, echivalent in lei, adica eliminarea privilegilor si discriminarilor salariale si de pensii,
   4). Reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, in judete dupa existenta curtiilor de apel aflate in Romania si in prefecturi care ar fi judetele din prezent, cu impartirea atributilor,
   5). Folosirea intregii alocatii de fonduri europene pentru dezvoltarea tuturor domenilor economico-financiare si sociale, din Romania.
   6). Repatrierea fortei de munca romaneasca si valorificarea fortei de munca din Romania prin calificarea/recalificarea/profesionalizarea, incepand cu generatiile tinere si cu copii si adolescentii din casele de copii (orfelinate). Cred ca aplicand aceste masuri in mod inteligent si prin planuri multianuale, s-ar putea sa avem nevoie doar de vreo 10-15 miliarde, maxim, La aceste masuri se pot adauga multe alte.
   • +11 (11 voturi)    
    legat de criza din 2009 (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:37)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

    Mediul privat a dus si atunci greul acelei crize, toate firmele din mediul privat au facut restructurari massive, si reduceri de salarii unii au inchis firmele si s-au imbolnavit s-au distrus familii. In 2009-2010 peste 800000 de joburi au disparut in privat, (atunci a inceput exodul masiv in diaspora, pana atunci nu erau multi plecati afara). Si in acea criza din 2009 tot la stat a fost cel mai bine!
    • -3 (7 voturi)    
     CUM ? (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:26)

     jidanul [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

     "tot la stat a fost cel mai bine!", cred ca nu stii ce spui, pentru ca aveam cativa amici care lucrau "la privat" si le radeau in nas parintiilor mei si erau si satisfacuti ca tatalui meu, care lucra "la stat"si lucra in unele perioade din an cate 16 ore si in 3 schimburi, i s-a taiat jumate din salariu iar, mamei mele i-a scazut la jumatate cifra de afaceri la firma unde era actionar. Dupa sase luniamicii care le radeau inas parintiilor de "la privat" nu isi mai atingeau target-ul de vanzari si au inceput sa li se taie din salarii. Cei de "la privat" cumpara intre ei, paine, telefoane, carne, mere si fac un fel de troc pe bani intre ei dar, cei de la "la stat" cumpara de la toti cei de "la privat" si paine, si carne, si sucuri, si benzina, si flori, si telefoane si toate celelalte, deci ar fi cazul sa terminam cu dezbinarea asta cei de "la stat" si cei de "la privat". Concluzia este ca atunci cand cei de "la stat" pierd ii trag, fara sa vrea si pe cei de "la privat" dupa ei. Toti avem probleme dar, poate nu sunt la fel.
   • +5 (5 voturi)    
    stai linistit! (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:06)

    antivirus2020 [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

    in 2009-2010 mediul privat deja incepuse ajustarea cheltuielilor inclusiv cu salariile angajatilor inainte de a fi taiate cu 25% salariile bugetarilor (inclusiv regii si alte companii ale statului)
    Numai ca au venit cei de la CCR si au stabilit ca in justitie este neconstitutionala taierea(in 2010) fiindca le afecteaza independenta.Acum vedeti si voi cam ce decizii s-au luat in justitie in ultimii ani si va dati seama cat de independenti sunt.
    Dar probabil suntem multi si prosti.Ar trebui sa revedem mai des "Ferma animalelor" ca sa ne dam seama unde suntem cu societatea.
  • +5 (11 voturi)    
   se vede (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:00)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui DanIonita1

   ca nu lucrezi in privat.
   Firmele pot da la salariati ce vor, dau din banii lor si sunt impozitati pentru asta.
   Nu ai tu grija caci fiecare patron isi face calculele lui si dau ceea ce potv da, nu ca la cei bugetari la cxere li se dau multi bani si sporuri nemeritate din banii publici la care am contribuit cu torii.
   • +2 (4 voturi)    
    in momentul (Marţi, 7 aprilie 2020, 17:27)

    DanIonita1 [anonim] i-a raspuns lui varavara

    in care ceri sa ti se dea 15% din pib si sa fie aruncata in aer datoria externa in halul in care cer ei ma intereseaza. Daca s-ar face cumva o asemenea nebunie vor avea de tras generatii intregi ca sa puna inapoi aceste procente. Ai idee cat de greu va fi de recuperat 1% dar 15 cat vor ei? Faptul ca avem o datorie publica mai rezonabila este singul argument ca sa nu cadem de tot ca rating de tara si sa ne putem imprumuta in continuare.
    Crezi ca in viitor nu vor mai aparea alte crize? Ele apar oricum la anumite intervale din diferite motive. Cum ar fi ca de fiecare data sa marim cu 15% datoria publica? Pe care nu o vom mai putea redresa niciodata. Da, toata lumea in aceasta perioada va trebui sa isi sacrifice din rezerve, bunuri, modul de trai si vom supravietui,... nu sa arunge povara pe generatiile urmatoare.
    Lucrez in privat de 16 ani. Nu am lucrat 1 zi la stat.
 • -1 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:46)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Da' pensiile alea speciale (Marţi, 7 aprilie 2020, 20:50)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui

   Si rentele viagere la fostii sportivi, tot la moka intra, beneficiarii nu au platiti un leu pt. ele !
 • +2 (10 voturi)    
  Cine sa inteleaga aceste lucruri? (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:49)

  Eu38 [utilizator]

  Romania este condusa in prezent de paznici. Trio-ul de soc care prezinta de fiecare data cu mandrie stalinista restrictiile si amenzile aferente asta este: niste paznici care au ajuns sa ia deciziile la nivelul unei tari.

  De aceea, in general o companie nu e condusa de oamenii pusi sa o pazeasca, care vad doar riscuri. Companiile sunt in general conduse de oamenii de vanzari, de marketing, de finantisti care sunt dispusi sa isi asume riscuri, pentru ca asta aduce dezvoltare.

  Noi insa suntem in situatia in care stam blocati in proiect in lupta cu virusul, in timp ce in jurul nostru nu se mai construieste nimic. Dar la final, exact ca un paznic, vom putea declara victoriosi: Dom'ne, raportez, nu am lasat pe nimeni sa treaca. Erau si unii cu PIB-ul, dar motivul asta nu era trecut in declaratie, i-am amendat si le-am dat si cateva picioare pe spinare.
 • -1 (11 voturi)    
  alt fel de "afaceri cu statul" (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:54)

  Dedalus [utilizator]

  Un document alarmist, cu premise de intrare exagerate.

  Sigur ca firmele vor suferi pierderi, dar odata cu reluarea activitatii, economia va reveni destul de repede la situatia de dinainte de criza. Nu avem o recesiune, structura economiei si relatiile din piata (cat e ea) vor functional la fel si dupa.

  Nu e nicio criza economica, ci doar intreruperea temporara a activitatii. Nici macar in toate sectoarele.

  Dar e o ocazie buna pentru a "da pe goarna" temeri exagerate, pentru ca e mult mai usor sa iei bani de la stat degeaba decat sa faci afaceri.
 • -5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2020, 12:56)

  [anonim]

 • +11 (15 voturi)    
  Bugatarii pe timp de criza (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:05)

  cicci [utilizator]

  E a doua oara cand am treaba la primaria cluj in decurs de 5 zile, si e tot a doua oara cand angajatii ii depasesc numeric pe vizitatori. In sensul de noi 2-3, angajati am vazut minim 15 pana sa ajung la ghiseu
  • -1 (11 voturi)    
   votul (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:20)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui cicci

   Primariile nu sunt bugetare! Cel putin nu cele mari.

   Salariile si aparatul lor sunt decise de catre primar si Consiliul Local.

   Acestia sunt votati de cetatenii localitatii respective.

   Nu au nicio treaba cu bugetul de stat.

   Cetatenii unei localitati au ceea ce voteaza.
   • +5 (5 voturi)    
    ce vorbesti frate (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:04)

    varavara [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    dar ai o logica de fier.
    Deci si toti parlamentarii fiind votati de cetateni, nici presedintele, nu sunt bugetari, o logica mai tare n-am vazut.
    Asta-i din putul gandirii tale?
    Chiar daca sunt alesi toti sunt platiti din contributiile cetatenilor la buget deci sunt bugetari, capisci?
   • +2 (2 voturi)    
    @Dedalus (Marţi, 7 aprilie 2020, 21:49)

    paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Asa era (cum spui tu) pana ce primarii au avut voie sa mareasca salariile(tuturor angajatilor din primarie)dupa bunul plac...!
    Nu conta ce buget avea primaria ( din taxele locale)...tot bugetul se ducea pe salarii!
    Iar dupa marirea de salarii sau dus cu mana intinsa la guvern...nu-ti mai amintesti?!

    Personalul din primarii nu sunt bugetari...dar sunt platiti din banii publici...adica si din banii pe care tu ii platesti la taxe si impozite locale!
    • -1 (1 vot)    
     fundamentat sau din auzite? (Miercuri, 8 aprilie 2020, 10:53)

     Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

     Din bugetul local. E diferit de bugetul de stat.

     Bugetul local e votat de consilierii locali. Consilierii locali sunt votati de cetateni.

     Asa ca asta e - cetatenii localitati le-au dat prin vot mandat sa decida bugetul local, inclusiv salariile.

     Dar, de curiozitate, ai vazut bugetul local si ai impartit suma salariilor la cati functionari sunt?
  • +3 (5 voturi)    
   Intreb sa ma aflu in treaba (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:20)

   GabrielNegrila1 [anonim] i-a raspuns lui cicci

   Ce cautati la primarie in aceasta perioada? Primaria din Cluj nu are mail? Cine si cum s-a facut ca nu va vede cand intrati in sediul primariei? Din cate stiu eu relatiile cu publicul au fost oprite peste tot in tara, inclusiv la firma unde lucrez!
  • +3 (7 voturi)    
   Serios acum... (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:41)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui cicci

   Nu-i poți da afară, nu rezolvi mare lucru nici financiar, nici ca securitate a sănătății dacă îi trimiți în șomaj tehnic și, cel puțin teoretic, ar trebui să aibă și alte sarcini de serviciu, nu doar să primească cererile cetățenilor.
 • +4 (8 voturi)    
  URGENT! (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:17)

  wweesstt [utilizator]

  Pensiile speciale(de serviciu) trebuie DESFINTATE URGENT! Pensiile de serviciu (speciale) sunt un atentat la viata si sanatatea poporului roman!
  Cum e posibil ca in cea mai feroce criza economica de pana acum (mult mai grava decat in 2009) doar angajatii din privat sa duca greul acestei crize ca isus pe dealul Golgotei?! Avand in vedere ca romania este tara care cheltuie cel mai mult cu sctorul bugetar din europa, tara care are cele mai mari salarii din sectorul public comparativ de sectorul privat?!
  Bugetarilor si celor cu pensii speciale le convin aceste ordonante militare, pt ca ii protejeaza si au mai putin delucru, unora cum sunt institutiile de forta au ocazia sa arate cat de 'importanti' sunt ei ca stau cu vestele antiglont si cu pustile in mana in intersectii, dar NU sunt dispusi sa suporte din costul acestor masuri restictive si economice! RUSINE guvernantilor! Nu va vom uita la alegeri!
  Ce trebuie facut:
  Desfintarea tuturor pensiilor speciale/de serviciu, restructurarea cu 30-40% a aparatului bugetar, diminuarea cu 30% a tuturor salariilor bugetarilor(primarii, institutii, institutii de forta, deconcentrate parlamentari, ministere, directii judetene, prefecturii, consilii judetene, etc.toate, toate)
  Pornirea urgenta a investitiilor companiilor de stat: hidroelectrica(care tine investitiile pe hold de ani si ani, birocratie mult) la fel si la Romgaz, transgaz( pornirea investitiilor in Marea Negra comcomitent cu racordarea tuturor localitatilor din romania la gaz metan, astfel se opreste si o parte din defrisarea padurilor(aer curat-sanatate), Investitii urgente la Nuclearelectrica, pornirea inca doua reactoare, investitii in infrastructura de transport autostrazi, cai ferate (exempl. viteza medie a unui tren cu masini de la ford sau dacia pe culoarul timis cerna, pe acolo se exporta, este sub 14km la ora' este o rusine) Debirocratizare in domeniul absortiei fondurilor europene, garantarea de catre stat a creditelor pt imm-uri. etc; etc
 • +4 (14 voturi)    
  ajutooor, statule! (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:17)

  FFF T [utilizator]

  Strigă oamenii de afaceri „Ajutoooor, statule, salvează-ne! Intervino cu mulți bani, nu ne lăsa la greu, cum te-am lăsat noi pe tine pe vremuri când câștigam mulți bani și nu dădeam un șfanț la stat, ne mutam economiile în Elveția și profiturile în paradisuri fiscale!”

  Auzi, statule, și mai ciutește și din funcționarii ăia! De fapt, dă-i afară pe toți! Să rămână Orban și Cițu, plătiți cu salariul minim!

  Hai, statule, ne bazăm pe tine să fii iar prost!”
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:18)

  [anonim]

 • 0 (14 voturi)    
  Statul mafiot este bine merci multumita lui Catu (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:20)

  floriniulian [utilizator]

  Cred ca maine Catu o sa ne anunte dublarea pensiilor speciale si a salariilor statului mafiot adica a celor din Justitie/SRI/PARCHETE/IPJ/ARMATA pentru a pune in miscare banii in tara asta acum in vreme de criza.

  Asa ne-a spus Orban ca nu vrea austeritate pentru securisti si bugetari.

  Orban si Catu vor austeritate doar pentru cei care lucreaza in mediul privat.

  Orban si Catu impreuna cu Klaus ne-au demonstrat ca sunt slugile statului mafiot.

  Este clar pentru toata lumea ca trebuie sa iesim in strada pentru a rasturna acest guvern/stat aservit securistilor.

  Votul nu mai este o optiune.
 • -1 (9 voturi)    
  Restart (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:26)

  tontu [utilizator]

  Reporniti economia, redesschideti magazinele, liberaliati circulatia cu masurile individuale de protectie adecvate.
  Pomana catre firme o platim fiecare dintre noi.Oricum peste vreo 2 saptamani sistemul medical romanesc va mai fi doar cu numele.
 • +7 (17 voturi)    
  Usor cu pianul pe scari. (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:33)

  Radu I [utilizator]

  Mediul privat sa se ocupe de treburile lui in primul rand. Sa prezinte intai ce masuri au de gand sa ia pentru redresarea economica , ce elicoptere mai cumpara , ce gipane, viloaie, concedii in paradisuri turistice, ascunderea banilor in strainatate si apoi sa dea directive guvernului. Iesirea din criza nu trbuie sa se faca pe spatele romanului de rand. Cand mediului privat ii mergea foarte bine, nu se gandea la romanul de rand.Situatia actuala are si un aspect bun, va scoate de pe piata pe investitorii parati.
  • -2 (8 voturi)    
   lasa ca se gandeau politicienii (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:08)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   mai ales cei din psd. Vezi ca astia au averi mai mari decat cei care au si ei cate o firma mica, iar averile lor sunt facute exclusiv din spagi si furturi.
   De astia nu spui, iti stau in cale firmele private?
   Te impiedica ele sa-ti mananci pensia speciala?
  • -1 (3 voturi)    
   Românul de rînd trăiește din sectorul privat (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:37)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

   Și nu are de dat socoteală decît partenerilor săi, asociați, salariați, furnizori și clienți. Statului, „doar” pentru impozite, taxe și cerințe birocratice.

   Sînt banii lor (ai tuturor celor enumerați), cît timp respectă legea, nu au a da socoteală nimănui. Nu sînt de acord să primească bani pe ochi frumoși.

   Dar într-o perioadă de colaps economic legiferat de stat (evident, din motive temeinice), ar fi înțelept să fie lăsați în față la primirea de credite, lăsați mai la urmă la plata obligațiilor către stat, care de altfel acum și-a dat dreptul să dea drumul la tipografia de bani și să fie iertați sau măcar amînați de o birocrație care poate aștepta cel puțin cît așteaptă sectorul privat pînă birocrația însăși începe să facă față epidemiei, conform obligațiilor sale constituționale.
 • +4 (12 voturi)    
  Dar statul de unde are bani? (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:36)

  bilbofil [utilizator]

  Banii cu care statul ar putea „ajuta” economia sînt bani din sectorul privat, pentru că sectorul public nu generează valoare, sau în cazul firmelor de stat, sub randamentul din mediul privat, „din considerente sociale”. Sau de la copiii noștri, pe care îi condamnăm să-și ia lumea în cap ca să scape de momentul scadenței datoriilor pe care le facem acum.

  Mai mult, dacă pentru a oferi facilități și stimulente economiei, statul român se împrumută și, ca acum, tipărește bani în parteneriat cu BNR, sectorul privat se va vedea dat la o parte și/sau obligat la dobînzi mai mari la creditele proprii de pe piața liberă (de la bănci sau cele de comerț, avansuri/păsuiri de la parteneri).

  Cînd îi cerem statului să dea bani, ne furăm literalmente căciula. Și acel mai adesea ajungem să dăm și mită ca să ne fofilăm de la pedeapsă.

  Ceea ce trebuie să facă statul acum masiv și - susținut și ferm, dar eșalonat - ca politică pe termen nedefinit este să scadă ponderea sectorului public în PIB. Și reducîndu-și astfel cheltuielile ineficiente și - acum - neeficace, să îi scadă mediului privat povara fiscală și cea financiară generată de gradul de îndatorare al statului și de riscul de țară. Să reducă totodată masiv povara administrativă (alias birocrația) la ceea ce este indispensabil pentru salvarea vieților prezente și ale copiilor noștri.

  Și atunci statul va elibera și resurse materiale și oameni care să fie la dispoziția sectorului privat pentru a genera valoare mai eficient, a depăși acest moment dificil și apoi a se dezvolta în ritm accelerat, permițînd apropierea românilor de standardele de trai, de securitate și de îngrijire a sănătății din țările UE care au avut economii mai libere.

  Aceasta ar trebui să fie nu doar o politică liberală, ci o politică națională pe care să o urmărim cu toții, dacă ne propunem ca generația viitoare de români, și așa puțin numeroasă, să nu se risipească pe tot globul, generînd valoare în firmele altora.
 • +5 (9 voturi)    
  avem guvern de dreapta (Marţi, 7 aprilie 2020, 13:44)

  costelo999 [utilizator]

  deci interventia statului in economie este minima spre deloc, incetati cu "sa ne ajute statul' privatii sunt cumva asistati social ?din banii mei sa se faca scoli spitale drumuri, nu sa se ajute privatii evazionisti care exporta profitul in paradisuri fiscale, sa se ajute singuri, bancile sa le acorde imprumuturi, sa se repratrieze profitul furat, firmele mama sa ajute firmele fica din romania, ce este pomana asta de la stat ? rusine pomanagiilor dar voi ati ajutat statul cind era nevoie ? ati donat ceva la spitale , masti, combinezoane, aparate de respirat ? tot noi poporul am dus greul. firmelor ajutati-va singure nu stati cu mina intinsa la pomana
 • +1 (1 vot)    
  De citit (Marţi, 7 aprilie 2020, 14:09)

  Rdu [utilizator]

  https://cursdeguvernare.ro/analiza-ionut-dumitru-criza-coronavirus-implicatii-si-solutii-la-nivel-economic.html
  • 0 (0 voturi)    
   Mulțumesc! (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:59)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   Chiar trebuie citit, ca să nu mai pari caraghios.
 • 0 (2 voturi)    
  Mai (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:38)

  savatuf [utilizator]

  baieti vasnic liberali va anunt ca NICIODATA nu voi accepta sa fiu platit cu salariul minim la PRIVAT cand am o familie cu doi copii, in mod sigur voi emigra . Asa ca nu va mai ambalati ca cei plecati de la stat se vor angaja la voi in calitate de sclavi. Pentru cretinii de pe aici care se dau mari liberali/economisti, cand masa salariala va scadea vor cadea in cap tot ce inseamna sisteme de sanatate, pensii , etc. cine le va platii , amaratul de buget de stat pt ca voi evazionistii si hotii calificati nu platiti nimic. Pina si asistatii sociali va dau m... si prefera sa stea acasa decat sa fie sclavi la voi , dar voi sperati pina o sa va angajati pitipoancele pline de vutoane si operatii.
  Hai cu minusurile...
 • 0 (2 voturi)    
  Daca (Marţi, 7 aprilie 2020, 16:50)

  savatuf [utilizator]

  ne uitam pe lista cine sunt marile organizatii de afaceri te umfla rasul. Nici una nu este reprezentativa conform legii, sunt doar sclavii de serviciu ai actualei guvernari..
  Bai cretinilor, nemtii platesc 1700 de euro la munci agricole, plus beneficii, ce pretentii aveti. Salariul minim uitatil l domnilor din camerele de comert belgia ,olanda.
 • +2 (2 voturi)    
  Privatizare cu bani de la stat. Nu le e rusine (Miercuri, 8 aprilie 2020, 0:29)

  D-or [utilizator]

  Ei cersesc ajutorul Statului. Si precum cucii, se gindesc pe cine sa arunce din cuib sa le ramina lor mai mult de furat.

  Dimpotriva, avem nevoie de oameni capabili sa-si asume repornirea economiei cu intreprinderi mari de stat.
  Am mai scris ca nemtii etatizeaza in aceasta perioada toate firmele aflate in dificultate. La sfirsitul crizei vor avea o economie preponderent de stat.

  Si englezii nationalizeaza calea ferata.
 • +1 (1 vot)    
  solidaritate (Miercuri, 8 aprilie 2020, 9:05)

  Giurea80 [utilizator]

  E usor din gura sa ceri solidaritate unui Guvern mort. Faptic, el nu poate face mai nimic, pentru ca sistemul s-a autodistrus pe sine insusi. Despre ce vorbim? Despre taierea unor salarii de drept si legale, despre anularea unor pensii speciale? Cert este ca dupa ce se va termina, va fi si mai dur.
  Da, la cheltuieli bugetare trebuie umblat, chiar la acelea umflate prin contracte atribuite direct sau prin licitatie publica - si aceea mascata; nu la salarii. Sunt familii care un angajat e la stat si unul e in privat (care sta acasa in somaj sau cu contractul de munca desfacut). Ce se realizeaza? Marii retaileri cauta acum un moment de razbunare - poate da, sau poate nu. Dar dupa ce trece criza aceasta, va ganditi ca vor veni peste firmele private la recuperari, la reintregire de bugete? Am firma inchisa, procedurile la anaf sunt vai de capul lor. Vin si te scormonesc pana in fund.
  Pentru ce trebuie primaria din nu stiu ce localitate sa atribuie un contract de nu stiu cate milioane pentru o nimica toata (gen crematoriu pentru produse contaminate - ha ha ha, sau achizitii dubioase de dezinfectanti la preturi mult umflate). Aici, as trimite acele institutii de forta, cu atributii clare si precise sa isi faca treaba.
  Banul public trebuie bine chibzuit - de exemlu sefu de la opc vrancea se plimba cu masina de serviciu de acasa la servici si invers iar subalternii se duc in control cu masina personala. Asta da reducere de cheltuieli din banul public... si ca el sunt multi sefi de institutii.
  De ce sa duci pe litoralul romanesc toata tiganiada care se intoarce acasa? Si pe banul cui?
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 aprilie 2020, 10:26)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by