​Știrea zilei de ieri a fost că producătorii de petrol au ajuns să plătească pentru a scăpa de producție, veste preluată pe nemestecate de media, analiști și urmăritorii lor. Informația e senzațională, dar trunchiată și scoasă cumva din context.

HotNews.roFoto: Hotnews

De fapt, prețul petrolului din Texas în contractele cu livrare în luna mai a scăzut până la un record negativ absolut de -35,39$ pe baril (160 litri), revenind apoi în jur intervalul 0$ /-8$. Adică pentru fiecare baril ridicat, producătorul îl plătește pe “cumpărător” pentru a scăpa de petrol.

Informația care lipsește din toate știrile despre această situația este una esențială: astăzi, 21 aprilie, este ultima zi când se mai încheie contracte cu livare în luna mai. Iar producătorii care nu au scăpat încă de petrolul pe care plănuiesc să îl extragă nu vor avea cui să îl dea, putând fi puși în situația extrem de costisitoare de a închide sonde și trimite personal în șomaj tehnic.

În ultimele 45 de zile, stocurile din centrul principal de stocare a petrolului american au crescut cu 48%, la 55 de milioane de barili, generând îngrijorare printre producători. Scăderea drastică a consumului de carburant, cauzată de reducerea traficului auto și aerian, combinată cu acumularea de stocuri, au dus la situația disperată de ieri.

Volumele tranzacționate ieri pe contractul din luna mai sunt de 150.000 de contracte futures de câte 1000 de barili, în timp ce pentru livrarea din iunie s-au tranzacționat 1,1 milioane de contracte, la un preț mediu de 21$ pe baril iar pentru iulie - 270.000 de contracte la un preț mediu de 27$.

Deci ce s-a întâmplat? Producătorii n-au reușit să scape la timp de producția pe luna viitoare și s-au panicat, ajungând să plătească pentru a scăpa de o mică parte din producția de petrol. Pentru iunie încă nu e clar dacă vom vedea o ajustare a producției și o revenire a consumului care să ducă la evitarea acestei situații de prețuri negative.

De ce ar face asta? Pentru că e mult mai scump să închizi utilajele și să oprești producția decât să vinzi în pierdere câteva sute de mii de barili. Asta nu înseamnă că tot petrolul livrat în mai va fi vândut în pierdere.

Deocamdată, prețul SPOT al petrolului Brent, la care se raportează două treimi din producția mondială, e încă peste 20$/baril. Deci nu ne vor ruga benzinăriile să venim cu damigene de acasă ca să le scăpăm de carburanți prea curând.

*Opinia aparține lui Ovidiu Neacșu, economist și antreprenor.