Valentin Lazea: Un stat este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean al său, dar nu faţă de supravieţuirea fiecărui IMM

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:19 Economie | Finanţe & Bănci


Valentin Lazea
Foto: Hotnews
Multe întreprinderi mici şi mijlocii vor dispărea, fără doar şi poate, dar un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean al său, nu faţă de supravieţuirea fiecărui IMM sau fiecărei întreprinderi, mai ales într-o economie de piaţă, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Valentin Lazea, economist-şef Banca Naţională a României (BNR), potrivit Agerpres.

Foarte pe scurt:
 • Dacă nu am avea situaţia deficitelor gemene care ne trag în jos foarte tare, am avea o şansă să ieşim din criză.
 • În privinţa evoluţiei pandemiei, probabil că o să avem o evoluţie în W
 • Credem noi că le-a luat două luni chinezilor. De unde ştim cât le-a luat chinezilor, într-adevăr?
 • Va exista o situaţie în care datoriile publice vor creşte, se vor arunca asupra generaţiilor viitoare
 • Economiile care vor arunca la gunoi principiile şi lucrurile învăţate în sute de ani, cum de altfel le vor şi arunca, vor fi fragile
 • Băncile centrale au fost transformate în femeia de serviciu care face curăţenie după petrecerea guvernelor şi a statelor
 • Nu este un moment care trebuie invidiat, pentru că, în momentul în care regina va deţine hălci mari din economie, se va dezlănţui un val populist peste tot

"Multe întreprinderi mici şi mijlocii vor dispărea, fără doar şi poate. Haideţi să nu confundăm două principii clare: un stat, un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean al său, dar nu este răspunzător faţă de supravieţuirea fiecărui IMM sau fiecărei întreprinderi mai ales într-o economie de piaţă. Am ajuns în lumea de astăzi să se considere că statul trebuie să salveze toate întreprinderile... Or, unde mai este economia de piaţă în toată chestia asta?", a spus Lazea.

 • România are câteva atuuri faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, care ar putea să o facă să iasă mai bine din criză. Şi anume, noi nu avem un comerţ exterior atât de dezvoltat precum ţările de la Vişegrad, care sunt mai lovite din acest punct de vedere, noi nu avem un turism care să se bazeze atât de mult pe venirea turiştilor străini, deci o slăbiciune care devine o forţă în actualele împrejurări, şi România are relativ mai puţini angajaţi în microîntreprinderi, ceea ce pare chiar surprinzător faţă de ţările Europei Centrală şi de Est.
 • Cu alte cuvinte, dacă nu am avea situaţia deficitelor gemene - deficitul fiscal şi deficitul bugetar - care ne trag în jos foarte tare, am avea o şansă să ieşim din criză.

Evoluție în formă de W


"În privinţa evoluţiei pandemiei, probabil că o să avem o evoluţie în W, pentru că, după o primă reluare în lunile de vară, odată cu reînceperea şcolilor în septembrie şi odată cu turismul şi toate celelalte acţiuni care vor fi reluate, aproape sigur vom avea un nou vârf al epidemiei. În acest sens, nu mi se pare corect ce se face acum de către unele ţări, care spun că pe data de 'x mai' vom ieşi din criză", afirmă Lazea.

Acest lucru, spune el, ar trebui să fie făcut strict în funcţie de parametrii medicali şi anume de indicatori cum ar fi rata de propagare a bolii.

 • De exemplu, ştiu că sunt ţări cum e Cehia, Norvegia, Austria care au adus boala sub control, unde zi de zi numărul noilor cazuri de îmbolnăvire scade. Nu este acelaşi lucru în România sau în Polonia, cu atât mai puţin în Italia sau Spania. Aceste ultime ţări nu-şi pot permite să spună că pe 15 mai sau pe 6 mai ieşim din criză.
 • Credem noi că le-a luat două luni chinezilor. De unde ştim cât le-a luat chinezilor, într-adevăr? Prudent mi se pare să laşi ţările care au adus epidemia sub control să iasă din criză şi să vezi cum se manifestă epidemia în acest condiţii.

Se vor arunca datorii asupra generaţiilor viitoare


Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte economiile în perioada post-criză, va exista o situaţie în care datoriile publice vor creşte, se vor arunca asupra generaţiilor viitoare, iar inflaţia va creşte pe termen lung.

"Vom avea o situaţie în care vor creşte datoriile publice şi se va arunca pisica moartă a datoriilor în mâinile oricărui ar fi să fie. Cu alte cuvinte, se vor socializa pierderile, se vor arunca datorii asupra generaţiilor viitoare, se va intra în defaulturi - nu se vor mai plăti creditorii, inflaţia pe termen lung va creşte şi toate acestea, la urma urmelor, vor avea ca rezultat o fragilitate. Economiile care vor arunca la gunoi principiile şi lucrurile învăţate în sute de ani, cum de altfel le vor şi arunca, vor fi fragile. Aviz şi economiilor occidentale şi celei româneşti care, prin mimetism, va face aceleaşi prostii ca şi occidentalii", a menţionat oficialul BNR.


Băncile centrale, femeia de serviciu care face curățenie


Băncile centrale au fost, deja, transformate în femeia de serviciu care face curăţenie după petrecerea guvernelor şi a statelor, pentru care nu a plătit nimeni, a declarat Valentin Lazea.

"Acest rol se va amplifica, în sensul că nu numai dobânzile vor fi sub rata inflaţiei mult timp de acum încolo, poate chiar decenii. Dacă La Fontaine, fabulistul francez, ar trăi în zilele noastre ar fi obligat să scrie cât de şmecher a greierul care îşi vede de viaţă, şi cât de fraieră este furnica, cea care economiseşte. Întrebaţi 99% din economiştii lumii şi vă vor spune că e bine să fii greiere, nu furnică", a susţinut Lazea.

Economistul şef al BNR a afirmat că un lucru negativ va fi că băncile centrale, cumpărând direct de pe piaţa primară datorie guvernamentală, vor ajunge să deţină părţi tot mai mari din economie, fapt ce va genera un val populist ce se va întreba de ce bancherii centrali au atâta putere.

"La un moment dat, guvernele vor ajunge să deţină economia, pentru că ele vor fi nevoite să cumpere, să naţionalizeze părţi mari din economie şi asta n-ar fi cel mai rău lucru. Cel mai rău lucru este că băncile centrale, cumpărând direct de pe piaţa primară datorie guvernamentală, cum pare-se că se va întâmpla, vor ajunge ele să deţină părţi tot mai mari din economie", a spus oficialul BNR.

Cu alte cuvinte, spune el, femeia de serviciu sau Cenuşăreasa va deveni regină.

"Nu este un moment care trebuie invidiat, pentru că, în momentul în care regina va deţine hălci mari din economie, se va dezlănţui un val populist peste tot, care va spune cine sunt oamenii aceia, cine i-a ales pe ei, pe bancherii centrali, şi de ce au ei atâta putere, uitându-se că femeia de serviciu, practic, a făcut curat după o petrecere pentru care nu a plătit nimeni", a afirmat oficialul BNR.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3921 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:38)

  [anonim]

  • +4 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:11)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -2 (6 voturi)    
    pe bune (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:29)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui

    functionarea unui IMM e numai profit dupa cunoasterea unora!!!

    IMM inseamna locuri d emunca, salarii si impozite platite. IMM mort rezulta zero impozite incasate de stat, zero bani disponibili pentru sanatate, daca tot e asta subiectul, deci bolnavi si morti in plus fata de o situatie normala
   • +2 (6 voturi)    
    0% dreptate (Miercuri, 29 aprilie 2020, 13:33)

    Fl99 [utilizator] i-a raspuns lui

    Nici un imm (restaurant, hotel,bar, frizerie, etc nu a planificat ca statul va suspenda activitatea sa. Cand statul te obliga sa inchizi, sa pierzi, sa dai oameni afara, trebuie sa raspunda cu ajutor pentru sacrificiul facut de acel imm. Proportionalitate.
 • +4 (10 voturi)    
  Raspundere? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:42)

  john-doe [utilizator]

  Dar noi de ce am trebui sa fim raspunzatori pentru slujba ta? Citez din articol: "cine sunt oamenii aceia, cine i-a ales pe ei, pe bancherii centrali, şi de ce au ei atâta putere". Bune intrebari!
 • +3 (13 voturi)    
  maxima zilei (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:48)

  TrickyWicky [utilizator]

  Ce faci cand din cauza starii de urgenta si a masurilor idioate mor cu 100% mai multi oameni decat mureau inainte in aceeasi perioada fata de anii trecuti in afara celor de corona virus?
 • -2 (10 voturi)    
  Pai pnl a invatat (Miercuri, 29 aprilie 2020, 10:58)

  mihaipricop [utilizator]

  de la pdl cum se indatoreaza tara cu centura de siguranta a lui basescu-boc de zeci de miliarde de euro.
 • 0 (16 voturi)    
  Usor de spus! (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:00)

  Fl99 [utilizator]

  Daca statul nu are grija si de supravietuirea IMM-urilor, cetatenii sai vor avea probleme de sanatate mai grave.
  Cand toate tarile din EU si USA , Canada, etc planuiesc infuzii de sute de miliarde de Euro pt a ajuta, in special, IMM- urile, cum va permiteti d-voastra sa apareti cu astfel de declaratii extrem de dure si rupte de strategiile bancilor centrale din statele pomenite. In loc sa ganditi planuri de salvare, “trageti apa la toaleta”. Mare expertiza va trebuie pt asta!
  • +1 (9 voturi)    
   pe bune...!? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:15)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui Fl99

   hai...serios? ai gandit-o p'asta...
   • 0 (6 voturi)    
    Da. (Miercuri, 29 aprilie 2020, 13:28)

    Fl99 [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

    Imm-urile sunt cel mai important sector al economiei. Mai citeste!
    Cand deciziile unui stat afecteaza grav activitatea imm-urilor trebuie sa vina si cu masuri de sustinere.
    Si nu putine.
    Ai citit ce masuri iau restul tarilor? Romania a alocat cel mai putin.
    • +2 (2 voturi)    
     poate ca este putin (Miercuri, 29 aprilie 2020, 22:10)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Fl99

     Dar daca altii au cheltuit ca nesimtitii - si acum cei care au venit sa faca curat in urma lor au mai trebuit sa plateasca si o galeata de bani restante la obligatii asumate si neplatite...

     Era prognozat un deficit de 3,6%PIB dar acum...

     Fiecare luna de shutdown echivaleaza cu reducerea a 2pp din pib dupa unele estimari... Asta ar trebui sa ne ingrijoreze -

     Ro a plecat din ultima pozitia in lupta cu virusul...

     A reusit sa faca ceva - o costa acum de o ustura si o sa ii fie extrem de greu sa isi revina - acestea sunt faptele indiferent cat de optimist se arata Ministrul de Finante.
  • +2 (4 voturi)    
   Usor de facut (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:33)

   brascombre [utilizator] i-a raspuns lui Fl99

   Niciun stat, oricat de bogat, nu va salva orice butic de colt strada. Vor salva corporatiile "too big to fail", piese din economie care ar duce la o cascada de falimente si somaj. Tot ce are sub 1000 de angajati si actionariat privat probabil nu intra in categoria asta.
   Mai bine da statul ajutor de somaj la 100 de oameni decat sa se apuce sa plateasca creditorii unui IMM cu probleme, situatie care in Romania probabil ar fi speculata pentru a se mai da niste tzepe.
   • +2 (2 voturi)    
    nu stiu daca este asa... (Miercuri, 29 aprilie 2020, 22:16)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui brascombre

    Sa ne gandim la perioada 1995-1998 de cadere libera a economiei...

    Nu mai suntem chiar ca atunci dar inchiderea aproape totala a economiei care de bine de rau incepuse sa se incropeasca in RO anului 2020 nu o sa fie usor de repus in miscare.

    in 1999 ne-a salvat exportul si masurile gandite si nu aruncate haotic ale guvernatorului care devenise PM...Acum care export??? Care PM???

    Dupa parerea mea cand lucrurile se vor linisti Orban o sa trebuiasca sa plece - nu poate conduce eficient guvernul - o parere.
 • +2 (10 voturi)    
  patronii trebuie sa caute oportunitati (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:06)

  jescu [utilizator]

  Unde exista economie de piata, patronul si-a transformat restaurantul in supermarket a doua zi dupa ce s-a dat legea sa se inchida. Alt patron, l-a transformat in firma de catering, altul care nu putea face magazin in acea locatie, a inchis de tot, n-a asteptat sa-si consume toate resursele financiare.
  • -1 (1 vot)    
   restructurarea unei firme (Miercuri, 29 aprilie 2020, 22:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   Costa. Nu zic ca nu se poate ...

   Ma jelesc si io
 • +2 (8 voturi)    
  Dar (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:10)

  STEAUA85 [utilizator]

  Dar, domnule Lazea un stat este răspunzător de banii care ar trebui să meargă către sănătate, dar nu ajung unde trebuie sau profită alții cu licitații de achiziții dubioase? Ni se cere nouă donații, dar banii colectați unde sunt?
 • +3 (11 voturi)    
  Statul nu e responsabil de soarta fiecarui IMM (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:12)

  justin puscasu [utilizator]

  dar e dator sa creeze un mediu in care IMM-urile sa poat sa-si faca treaba si sa supravietuiasca.
  Carantina isterica va ucide mii de afaceri, exact inainte de declansarea crizei economice globale.
  Intr-un fel se repeta istoria cu impozitul forfetar, care a dus la inchiderea a 200.000 de firme fix inainte de criza din 2009-2010.
  Sper ca PNL va avea soarta PDL.
 • -2 (12 voturi)    
  Felicitari domnule economist sef (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:14)

  Fuscus [utilizator]

  ma bucur sa aud un economist cu reputatie vorbind astfel. in fine, punem o ordine in prioritatile societatii si de la nivelul asta. ma bucur inca o data si va felicit pentru curajul de a pune problema in termeni firesti.
 • -3 (11 voturi)    
  Acro-parazit (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:21)

  MoneyHeist [utilizator]

  Isi da cu parerea un birocrat care nu a facut altceva decat sa extraga rente din sistem, caruia probabil i-ar fi greu sa administreze pana si o covrigarie. Este nevoie de un "reset" total, prin care sistemul sa se curete de acesti acro-paraziti (aka IYI, pour les connaisseurs).
  • +1 (7 voturi)    
   Lazea (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:42)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui MoneyHeist

   E unul dintre cei mai buni econimisti ai nostri, e un tehnocrat 100%, nu un om politic. Si au confirmat asta alti economisti care stiu ce zic. Daca nu-l ascultam pe el, pe cine sa ascultam ? Tot prostul din popor stie acum ce trebuie facut, si pe cine trebuie schimbat. Suntem in situatia asta pentru ca cei ca Lazea nu au fost auziti niciodata, cine a venit la putere n-a stiut decat cat imprumutam ca sa crestem pensiile cu x% ca sa mai stam 2-3 ani la putere. Asta face si guvernul PNL,...nu se deosebeste cu nimic mai mult de ce am avut inainte. Guvernul PNL e chiar mai rau, imprumuta cu mult mai mult decat altii, chiar inainte sa fie vreo criza(a se vedea deficitul din bugetul de anul asta!) si asta ca sa creasca cu 40%! pensiile. Chiar suntem in postura sa crestem ceva cu 40% fara sa fie inflatie de 2 cifre ?
 • +4 (4 voturi)    
  Corectie deficite gemene (Miercuri, 29 aprilie 2020, 16:40)

  Geo_S [utilizator]

  Deficite gemene inseamna: deficit bugetar si deficit al balantei comerciale.

  Ceea ce ati scris in articol ca sunt deficite gemene: deficit bugetar si deficit fiscal, nu are sens.

  Nu stiu daca dl. Valentin Lazea a facut o asemenea gresala sau este greseala autorului articolului.
 • 0 (2 voturi)    
  cred ca dl. Lazea lanseaza un apel la (Miercuri, 29 aprilie 2020, 22:48)

  ..13 [utilizator]

  Responsabilitate si Prudenta.

  BNR-ul va ajuta la sustinerea unei situatii dificile pentru guvern dar nu la nesfarsit. Si in acelasi timp avertizeaza ce poate sa se intample mai departe - este un bumerang care se intoarce impotriva bancii centrale.

  Poate ca daca se va incuraja creditarea responsabila de catre banci firmele, de orice fel, vor putea sa iasa din aceasta situatie si nu prin intermediul pomenilor. Iti dau bani pentru o afacere in care cred ca poti sa o faci si astept in schimb banii inapoi ar putea sa spuna banca care ar credita firma.

  Statul in RO, din pacate dupa parerea mea, are inca bucati mari din unele sectoare si inca nu le gospodareste corespunzator. si dau numai doua exemple: sanatatea si educatia -

  Cheltuieli nejustitifcat de mari se inregistreaza si in administratia locala - acolo cine ii trage de urechi??? Hai sa ne fixam noi salariile cat vrem ca vine statul si ne acopera cheltuielile - este posibil asa ceva??? Hai ca ne facem firme de stat si mai sifonam niste bani si mai facem si ceva achizitii la mega pret - ce nu se poate??? Dar pana cand?

  Pana la urma unul din marii exportatori din RO a primit un sprijin financiar important si este de asteptat ca sa isi reia activitatea in full in RO si probabil ca va relua si exporturile - nu poti spune ca francezii nu stiu sa foloseasca oportunitatile...

  Uneori la barza chioara ii face Dzeu cuibul.
 • 0 (0 voturi)    
  sefule (Joi, 30 aprilie 2020, 0:37)

  andrei1245 [utilizator]

  , statul nu este tatucu sa aiba grija de cetateni . statul este un administrator si imm este o forma de organizare economica dar si sociala. e ca si cum spui ca statul e responsabil de educatia cetateanului dar nu se ocupa de scoli.

  orice lazea care papa salariu fara sa riste nimic ar trebui sa tina gura inchisa. birocratii pusi sa finanteze sau sa administreze afaceri sunt nuli din start, inclusiv acest om care stangaci si neajutorat ''se esprima'' si el cu privire la ce face statul si de cine are el grija.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by