Guvernul discută în şedinţa de miercuri câteva modificări pe care le-ar putea aduce la programul de finanţare pentru firme IMM Invest. "Sunt două bariere pe care le eliminăm astăzi în urma discuţiilor cu sistemul financiar bancar", a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, înaintea începerii şedinţei de Guvern.

sedinta de GuvernFoto: Hotnews

"Se propune renunţarea la cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile aparţinând debitorului", a declarat Cîţu.

Premierul a subliniat că nu are sens să soliciţi companiei garanţii asupra bunurilor atâta vreme cât statul garantează creditul obţinut de firmă prin programul IMM Invest.

A doua modificare importantă ţine de certificatele pentru situaţii de urgenţă.

"Era un element de ambiguitate în ceea ce priveşte modul de aprobare, dacă firma a fost afectată sau nu, acel certificat covid - am eliminat această cerinţă de a fi aprobat de la caz la caz", a mai declarat ministrul Finanţelor.

Programul nu este destinat doar companiilor afectate de pandemie, ci tutuor firmelor, a mai adăugat premierul.

Bănci partenere din programul IMM Invest România au acordat unor firme solicitante 451 de credite în valoare totală de circa 332 de milioane de lei, împrumuturi care au și fost raportate Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru acordarea garanțiilor și a ajutoarelor de stat reprezentând subvențiile pentru plata dobânzilor până la finalul anului 2020, conform situației din perioada 28 aprilie-20 mai 2020, transmisă miercuri de FNGCIMM către StartupCafe.ro.

Astfel, dacă în primele 2 săptămâni ale programului în sistemul IMM Invest erau doar 12 credite aprobate de bănci, acum, după încă o săptămână, figurează 451, conform Fondului.

De asemenea, până miercuri, 20 mai, băncile partenere au aprobat, pe fluxul lor, în total, peste 5.000 de credite firmelor socilitante din cadrul IMM Invest, dar nu au apucat să le trimită la FNGCIMM, mai susține Fondul acum.